|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Wyświetlacz i temperatura |
Autor |
Wiadomość |
Rsl3
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V 97r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-01-2013, 21:39 [Cari 1.6] Wyświetlacz i temperatura
|
|
|
Witam!
Zacznę od tego, że...Kilka miesięcy temu kupiłem carisme i spoglądając na deskę rozdzielczą i wyświetlacz widziałem kilometry...jak to w każdym samochodzie. W carismie dojrzałem, że można przełączyć między dwoma pozycjami km, pozycjami A i B. I to wszystko, żadnych dodatkowych opcji....aż do dzisiaj....wsiadam do samochodu, odpalam, patrze na wyświetlacz a tu nagle.....trzecia pozycja z temperaturą Od tak! Nic nie robiłem nadzwyczajnego, jak co dzień. Wcześniej zastanawiałem się nad tym, że nie ma czujnika temperatury zewnętrznej bo to jak nie mieć zegarka w telefonie...ale za bardzo w to nie wnikałem. Czujnik wariuje bo pokazuje mi temp - 22 stopnie, wcześniej podczas jazdy pokazywał mi - 9. Może ktoś mi wyjaśnić to zjawisko?
Z góry dziękuję! |
|
|
|
 |
ttomek551
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 '98
|
Wysłany: 05-02-2013, 21:40
|
|
|
To zjawisko polega na wodzie, która zalega na kostce, do której można podłączyć czujnik temperatury zewnętrznej, któa znajduje się w okolicach cłodnicy tworzy ona przejcie między +, a -, przez co wykrywana jest obecność czujnika. Sam miałem taką sytuację, ale u mnie po wjechaniu w kałużę pojawiała się temperatura ok 22 stopni i stopniowo spadała aż do -30, -40 (nie pamiętam dokładnie) po czym był błąd. Zainteresowała mnie ta sprawa i postanowiłem kupić taki czujnik, podpiąłem i faktycznie działało ;D później kupiłem drugie auto na części i tam była automatyczna klima, więc teraz mam dwa takie czujniki ;p jeśli chciałbyś tki bajer to napisz na pw |
|
|
|
 |
Rsl3
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V 97r
|
Wysłany: 05-02-2013, 23:17
|
|
|
A to ciekawe, kiedy przyszły roztopy "czujnik" zaczął wariować. Chyba zagadka rozwiązana. Dzięki i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 13-02-2013, 10:51
|
|
|
A więc o to chodzi ))
Mam to samo.
Teraz pytanie - będę chciał kupić taki czujnik - czy są jakieś uniwersalne, czy też muszę szukać od Carism które miały go w standardzie ? |
|
|
|
 |
ManWithNoName
Forumowicz ManWithNoName
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 2000 r.
|
Wysłany: 08-12-2013, 22:18
|
|
|
witam,
w moim przypadku dotąd wszystko było ok. pokazywało prawidłową temperature itd., od kilku dni wskazuje początkowo +10, spadając do najnizszej +3, potem znowu rośnie itd., kiedy realna temperatura na dworze jest poniżej zera.
czy uszkodzeniu mógł ulec ten czujnik? gdzie dokładnie się on znajduje? patrząc w okolicy chłodnicy nie mogę go zlokalizować... bede wdzięczny za odpowiedź. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.6 2000 r. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 09-12-2013, 07:56
|
|
|
Może powodem Twojego problemu, podobnie jak wyżej, jest wilgoć lub zaśniedziały konektory w złączce. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 09-12-2013, 20:47
|
|
|
Gdzie jest czujnik to nie wiem bo go nie mam, ale kostka od niego jest zaraz za lewym leflektorem na lewo od chłodnicy w wiązce przewodów a po kabelku dało by sie do czujnika dostać. Tak przynajmniej jest u mnie, info znalazłem na forum. |
|
 |
|
|