Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA2A 2.0] łącznik stabilizatora galant
Autor Wiadomość
piotrkor1 
Forumowicz
piotrkor1

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 TT typ S
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 26-01-2009, 22:52   [EA2A 2.0] łącznik stabilizatora galant

Witam Szanownych użytkowników Galantów EA2A !!
Na wstępie chciałem podziękować za stworzenie takiego wspaniałego forum, na którym można dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy na temat Naszych wspaniałych aut.
Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem galanta GLS 2.0, 16V,136KM z 1999r.
Auto to jest bardzo komfortowe i wspaniale wyciszone we wnątrz.Przyspieszenie też jest całkiem niezłe i spalanie w normie.
Mam pytanie w związku z łącznikiem stabilizatora z przodu,cena oryginalnego elementu to
447zł za sztukę.Czy jest jakiś sprawdzonej firmy zamiennik, który po przejechaniu kilkunastu kilometrów się nie rozleci?
Dziękuję za odpowiedź.

migro 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W kombi Avance
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 26-01-2009, 23:29   

Zobacz np. TU
Na forum zaleca się firmę "555" i "Nipparts"(=Herth+Buss Jakoparts)

seir 
Mitsumaniak

Auto: Sprzedane
Wysłany: 27-01-2009, 00:10   

Na Nipparts widziałem skargi już, a na 555 nic a nic. Sam mam drążki kierwonicze 555 i sprawują się świetnie.

migro 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-01-2009, 01:29   

Skargi są. Np.: TU

piotrkor1 
Forumowicz
piotrkor1

Wysłany: 27-01-2009, 09:13   

Może jednak warto zainwestować w oryginały i mieć spokój przez następne 150000 km?
Ostatnio wymieniałem filtr paliwa,który wymienia się co 70tys. km, zamówiłem oryginał za 200zł.Co prawda pojawiły się drobne trudności przy wymianie-pękła plastikowa osłona przy wężu i 1/4 baku wlała mi się za koszule ale razem z sąsiadem naprawiliśmy wyciek.Wiem że części markowe są drogie ale pasują idealnie i mają wszystkie elementy mocujące.Można wtedy jeździć bez żadnych obaw, że coś się popsuje.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 27-01-2009, 09:35   

piotrkor1 napisał/a:
Może jednak warto zainwestować w oryginały i mieć spokój przez następne 150000 km?

Jeśli nie patrzysz na kasę , a na towar markowy(orginał) to TAK
Renata
EA5W

piotrkor1 
Forumowicz
piotrkor1

Wysłany: 27-01-2009, 09:53   

Kasa się liczy wiadomo ale to podwójna robota zakładać a potem demontować podrobione elementy.Jest jeszcze inna możliwość upolować oryginalną część na allegro lub eBay-u.
Co myślicie o zamiennikach sprzedawanych na tych aukcjach.Chodzi mi głównie o eBay?Ceny są porównywalne jak u nas a nawet taniej.

piotrkor1 
Forumowicz
piotrkor1

Wysłany: 28-01-2009, 10:59   

Witam ponownie.
Zastanawiam się jakich elementów, znanych producentów użyto się na pierwszy montaż do naszych galantów.Ja na przykład przy demontażu rozrządu stwierdziłem, że miałem założony pasek firmy Gates, rolki Koyo czyli oryginały.Może ktoś wie jakiej marki są łączniki stabilizatora z przodu?

migro 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-01-2009, 16:46   

piotrkor1 napisał/a:
Zastanawiam się jakich elementów, znanych producentów użyto się na pierwszy montaż do naszych galantów.Ja na przykład przy demontażu rozrządu stwierdziłem, że miałem założony pasek firmy Gates, rolki Koyo czyli oryginały.Może ktoś wie jakiej marki są łączniki stabilizatora z przodu?

Tu też się nad tym zastanawiam

piotrkor1 
Forumowicz
piotrkor1

Wysłany: 28-01-2009, 17:22   

Też mi się tak wydaje, że firma Moog robi części na pierwszy montaż.Świadczy o tym też
cena za te elementy.Może któryś z "Galantowiczów"kupił kiedyś od nich jakąś część i się wypowie?Doradzi też gdzie szukać łącznika stabilizatora przód tej marki?

axg
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2009, 18:09   

Popytaj w IC widzialem, ze oferowali chyba ten element, polecane sa takze czesci firmy LEMFOERDER.

piotrkor1 
Forumowicz
piotrkor1

Wysłany: 28-01-2009, 19:33   

axg napisał/a:
Popytaj w IC widzialem, ze oferowali chyba ten element, polecane sa takze czesci firmy LEMFOERDER.

Tam już nie mają, znalazłem gdzie indziej za ok.50zł.Cena jest niska.Ciekawe jak z jakością.
Na razie nic nie wymieniam w moim aucie bo wszystko gra.Pytam orientacyjnie, tak na przyszłość oby jak najpóźniejszą.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 28-01-2009, 19:47   

Kiedys kolega zakladal gumy stabilizatora f-my Lemforder i byly jakosciowo porownywalne do oryginalu - czyli nie przecieraly sie po miesiacu jak podroby JC.

migro 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-01-2009, 22:09   

Rzeczywiście, Lamförder należy razem z ZF (Skrzynie biegów do np. VW, Porsche), Sachs (Amortyzatory, np. Nivomat w Galancie, Sprzęgła) i Boge do jednego Konzernu. A z tego co słyszłem, to ZF i Sachs to jedne z lepszych firm, więc Lamförder też pewnie dobry.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 28-01-2009, 22:56   

Akurat gumy stabilizatora do Galante EA warto brać tylko w oryginale bo kosztują 32PLN sztuka.(do roku produkcji 2000, później 60PLN) Gorzej z łącznikami stabilizatora który kosztuje 447PLN za sztukę. W tym przypadku opłaca sie wziąć zamiennik.

Odpowiedz do tematu