Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CAxA] kupilem tarcze nacinane speedmax czy to dobry wybor ?
Autor Wiadomość
p0gr0m 
Forumowicz

Auto: colt CA0 4G92 93r. LPG
Wysłany: 15-10-2008, 15:26   [CAxA] kupilem tarcze nacinane speedmax czy to dobry wybor ?

witam
zakupilem dzisiaj tarcze na przod do colta nacinane firmy speedmax + klocki hamulcowe kashiyama . czy to dobry wybor bo jutro zamierzam montowac ?
Ostatnio zmieniony przez karolgt 16-10-2008, 00:35, w całości zmieniany 1 raz  

mugen
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2008, 15:37   Re: kupilem tarcze nacinane speedmax czy to dobry wybor ?

Jak założysz i pojeździsz to zobaczysz u mnie te klocki się zupełnie nie sprawdziły i poszły do kosza po miesiącu

kjscolt 
Forumowicz

Auto: Colt CA0 1,3
Wysłany: 15-10-2008, 16:03   

Co do tego czy się sprawdzą to nie będę się wypowiadał bo po pierwsze nie znam tych tarcz i klocków, a poza tym nie mam chyba wystarczającej znajomości mechaniki...

ale chciałbym napisać o czym innym, czy nacinane tarcze to nie przerost formy nad treścią?? Nie wiem jak używasz swojego Miśka, ale takie tarcze mają sens tylko przy powtarzającym się częstym hamowaniu z dużych prędkości (albo jak często w zakręcie hamujesz lewą stopą to też się lubią grzać). Colcik chyba nie jest aż tak żwawy żeby wykorzystać ten potencjał. Przez większą część sezonu pilotowałem w kajtkach bardzo mocnego Swifta (ok 140koni, krótka skrzynia ze szperą, B12) i szczerze mówiąc gdy tam kolega zmienił tarcze na dobre nacinane brembo to wielkiej różnicy nie było. No ale to też może ze względu na specyfikę prób w tego typu ściganiu.

no ale oczywiście poza tym to zapasu siły hamowania nigdy za wiele ;)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-10-2008, 16:14   

kjscolt, ale teraz tarcze nacinane i/lub nawiercane nie są wcale droższe od tych zwykłych.
P.S. Jak będę musiał wymienić tarcze w mojej Maździe to kupię właśnie nacinane i nawiercane Mikody. Ponoć są bardzo dobrej jakości i wiele osób jest z nich zadowolonych. Koszt to ok. 220 zł za 2 szt. Wygląd powalający.

p0gr0m 
Forumowicz

Auto: colt CA0 4G92 93r. LPG
Wysłany: 15-10-2008, 16:18   no wlasnie

mialem do wyboru te tarcze za 97 zl albo jc za 74 zl byly tez brendo za 170 ale dopiero jutro by byly a mi na jutro rano potrzebne , wiec kupilem te za 97 nacinane, tylko wlasnie pytanie czy dobrze wybralem :]
chcialem jeszcze zapytac o filtr oleju , bo na fakturze pisze filtr oleju mazda 626 ge,x , czy on bedzie dobry do colta czy moze sie pomylili ? i jeszcze czy zmieniajac zaciski hamulcowe+ tarcze i klocki trzeba bedzie odpowietrzac hamulce ?

kjscolt 
Forumowicz

Auto: Colt CA0 1,3
Wysłany: 15-10-2008, 16:38   

No jak tak wygląda sprawa cenowo to może faktycznie dobrze i takie kupić. Nie negowałem pomysłu na kupowanie takich, tylko stwierdziłem że w takim samochodzie zwykłe tarcze raczej wystarczą ;)

Tak teraz mnie zaciekawiliście i poszukałem sobie. Znalazłem Brembo (nienacinane normalne wentylowane) za 120. To jest różnica 120 albo 170 jak kolega pisał ;) Więc brał bym te zwykłe zamiast nacinanych ;)

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 15-10-2008, 17:01   

Tarcze może dużo droższe nie są, za to klocki są 2 razy droższe minimum..... (znaczy 2x szybciej się skończą)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 15-10-2008, 17:59   

Ja kupiłem Lucasa za 120 zł 2 sztuki chyba... Bedą dobre????
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

ictus 
Forumowicz
fotopstryk

Auto: CA0 GTI
Wysłany: 15-10-2008, 18:38   

naciecia na tarczy to nie po to zeby lepiej odprowadzac cieplo... choc tez w jakims tam ulamku % ten parametr sie polepsza... tutaj chodzi o usuwanie syfu, wody itp z powierzchni tarczy... tylko z reguly jest tak ze takie tarcze bardzo latwo sie krzywia/pekaja i ogolnie zanim sie skoncza to i tak trzeba je wywalic...
co do grzania sie hebli na kjsach... no prosze cie... jak sie maja zagrzac skoro jezdzi sie w okolicach 30-40kmh??? :-) pozatym tutaj klocek ma wiecej do gadania niz tarcza

co do odpowietrzania... to w sumie nie trzeba ale na pewno warto... plyn powinno sie zmieniac co 2 lata czyli w wiekszosci przypadkow czesciej niz zmienia sie klocki/tarcze

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 15-10-2008, 19:03   

nacinane i nawiercane tarcze Mikody .
wszystko made in poland, cena suuper ( 220 pln za komplet z przesylka ) stosunek cena/jakosc b.dobra . jestem mega zadowolony. tarcze bardzo wydajne.

w galancie rowniez mam zestaw mikody , lecz stage1. powyzej widac stage2.
roznica jest w tym, ze druga generacja nawiercanych i nacinanych tarcz mikody rozni sie od poprzednika tym, ze nawiercenia sa na wylot, natomiast w pierwszej wersji nawiercenia byly tylko do jakiejs okreslonej glebokosci ( nie na wylot )

kazdemu polece te tarcze pod warunkiem, ze nie zaoszczedzi na klockach, ja mam ATE , i zestaw spisuje sie wzorcowo .

ictus 
Forumowicz
fotopstryk

Auto: CA0 GTI
Wysłany: 15-10-2008, 19:19   

a kto np tym handluje???

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 15-10-2008, 19:24   

www.mikoda.pl

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 15-10-2008, 19:31   

rosomak1983 napisał/a:
Ja kupiłem Lucasa za 120 zł 2 sztuki chyba... Bedą dobre????
Bardzo dobre.

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Wysłany: 15-10-2008, 19:32   

mam już drugi raz założone kashiyamy i jestem zadowolony. Nie piszczą, nie brudzą, świetne hamowanie

COLTER80
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2008, 19:49   

Wyglądają super, trzeba je przetestować. Cena przystępna.
W Ibizie ma BREMBO ORO + ferodo , zmieniłem tarcze na wieksze 256mm , do tego zaciski- hamowanie duzo lepsze, seryjnie w Ibizie byly beznadziejne.

W Colcie na wiosne zamontuje wlasnie Mikody + kolcek ferodo Premium, szybko sie sciera ale nie trzeba hebli rozgrzewac i hamula juz od pierwszego depnięcia.

Odpowiedz do tematu