Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
31-01-2010, 13:36
DUŻY KŁOPOT Z SIGMĄ :(( (SKRZYNIA AUTOMATYCZNA)
Autor Wiadomość
lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-01-2007, 18:00   DUŻY KŁOPOT Z SIGMĄ :(( (SKRZYNIA AUTOMATYCZNA)

Cześć.Ja to chyba mam pecha z tym samochodem :( . Dzisiaj wybrałem sie w dziewiczy rejs, jadę sobie i nagle w pewnym momencie podczas spokojnej jazdy słyszę "chrupnięcie". Lekko szarpnęlo samochodem i wyrzuciło bieg :L.Obroty poszły do góry.Zatrzymałem się, wyłączyłem silnik. Po tym w ogóle go już nie mogłem uruchomić :( . Nie ma znaczenie jaka pozycja na skrzyni (P lub N) , wygląda na to że w ogóle rozrusznik nie kreci silnikiem tylko stoi (słychać jak może rusza o 2 lub 3 zeby i stoi).Na szybko co udało mi się sprawdzić to nie jest to zerwany pasek rozrzadu (zaglądałem pod obudowe).Mógł sobie jedynie przeskoczyć ale w to raczej wątpie bo stało sie to podczas spokojnej jazdy (a nie przy gwałtownym przyspieszaniu czy podobnym), zresztą silnik mi nie zgasł. Czy ma ktoś pojęcie co to może być? Obawiam się że jest to coś ze skrzynią ale moge sie mylić.
Wszelka pomoc w zdiagnozowaniu będzie przydatna i przyjęta z wdzięcznością.
Pozdrawiam.

setko
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2007, 14:41   

Proponuje ci sprawdzic czy cie,gno od dzwigni biegow co jest przy skrzyni pod filtrem powietrza porusa sie zgodnie z ruchem dzwigni zmiany biegow. bo to ze nie kreci to znaczy ze skrzynia nie jest w pozycji P.

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 30-01-2007, 19:58   

Dzięki za sugestie.Mam wstępną diagnoze: skrzynia jest rozwalona i to dośc mocno bo mechanik się przyjrzał i mówi ze na obudowie skrzyni jest pęknięcie więc w środku musiał być naprawdę sajgon, co było przyczyną nie wiem, podejrzewam że czeka mnie wymiana całej skrzyni :( .Jutro zapytam w takim serwisie od skrzyń co i jak.Mam nadzieje że mnie nie odrpawią z kwitkiem.

Poler
[Usunięty]

Wysłany: 02-02-2007, 03:07   

Kup drugą na wymianę. Naprawa się nie kalkuluje. Nawet jeśli naprawią to poza tym że wezmą 5 tyś. to nie dadzą Ci na nią gwarancji. Potem przy kolejnej usterce powiedzą, że coś innego poszło. Tak naprawdę diagnozy skrzyni za które warsztaty biorą kasę gów...o dają bo pokazują tylko bieżącą sprawność skrzyni, nie diagnozują natomiast zużycia elementów i nie można wiedzieć co może się za chwilę stać. Często mówią w warsztacie, że pada przekładnia planetarna co wg. mnie oznacza że wszystkie koła zębate się rozsypują. Sprawna skrzynia to bardzo często dar niebios i tyle. Można jeździć wolno, spokojnie, wymieniać olej i filtr a skrzynia i tak się rozsypie.
Mimo to z automatu nie przesiądę się już na ręczną skrzynię. Komfort jazdy wart poświęceń. Jeśli będziesz szukał skrzyni na wymianę napisz do mnie na PW, dam Ci parę adresów które mogą się przydać.

matkrk1996
[Usunięty]

Wysłany: 02-02-2007, 17:05   

Wymiana skrzyni w twoim wypadku jest najtańsza i najprostsza wberw pozorom bo regeneracja moze okazac sie miną tu masz link do ogłoszeń gdzie kolesie maja sporo cześci do sigm http://www.autogielda.pl/...a,18130559.html

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 02-02-2007, 21:07   

A jeszcze takie pytanie(a):

1) Czy skrzynia od 12V różni się czymkolwiek od wersji z 24V ?
2) Czy "soft" w jednostce sterującej (TCU) dla skrzynii od 12V jest taki sam jak w 24V ?

monolit1986 
Nowy Forumowicz

Auto: Sigma
Wysłany: 13-02-2009, 19:01   

objawy prawie ze takie same co u mnie ale u mnie diagnozuja ze to komputer albo jakas gruszka w skrzyni i sa pewni na 100% ze to to ale nie wiem co z tego wyjdzie, czas pokqaze napewno napisze. powiem ze mechanicy chca sie jak najszybciej pozbyc problemu wyminiajac skrzynie lub cala regenerowac bo tak jest latwiej. Dlatego czekam na odpowiedź jak wymienisz skrzynie co sie stalo.

Odpowiedz do tematu