Przesunięty przez: lukasz12 31-01-2010, 13:36 |
Problemy z elektryką |
Autor |
Wiadomość |
ady
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Diamante
|
Wysłany: 12-03-2009, 22:14 Problemy z elektryką
|
|
|
Witam!
Mam następujący problem w Diamante (wersja USA) z 2002r. Zaczęło się od tego że przestało grać radio i mniej więcej w tym samym czasie przestały działać podświetlenia przy lusterkach i przy podłodze. Niedługo później przestało działać podświetlanie zegarów oraz przestał działać wskaźnik paliwa. Czasami wracało wszystko do normy ale na krótko. Podświadomie czuję że to problem słabej masy- pytanie tylko gdzie tego szukać.
Może ktoś dysponuje schematem i podpowie mi gdzie jest jeden wspólny element odpowiedzialny za te urządzenia. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
P.S
Sciśle biorąc jest to problem mojej córki która mieszka w USA i "buja się" z tym problemem od jakiegoś czasu i jak na razie nikt nie jest jej w stanie pomóc. Dodam jeszcze że zgodnie z diagnozą miejscowych fachowców zakupiła nową tablicę z zegarami - niestety bez rezultatu.
- pozdrawiam |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 14-03-2009, 21:22
|
|
|
hm - mam schemat (hopto.org) , ale niestety w usa nie bywam często i nie wiem jak zdiagnozowac. |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
batman-1 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2009, 13:42
|
|
|
Witam nie wiem jak w Diamante ale wiem że w sigmie jak się wyjmie radio to jest ubaw z podświetleniami i wyświetlaczem klimy i ogrzewania bo przez radio idzie jakaś masa może to jest przyczyna ale mogę się mylić niech zmieni odtważacz może jest uszkodzony i brak jakiegoś przejścia |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

|
Wysłany: 18-03-2009, 14:09
|
|
|
Witam - jest problem , bo w moim diamante masa była na obudowie(deska rozdzielcza.) mozna spróbować podłączyć do masy ogólnej(karoserii) różne elementy deski metolowe(te wewnętrzxne) to może być problem czyli brak masy. |
Sigma '93 kombi.
 |
|
|
|
 |
Zajc3w
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 801 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 18-03-2009, 18:14
|
|
|
batman-1 napisał/a: | Witam nie wiem jak w Diamante ale wiem że w sigmie jak się wyjmie radio to jest ubaw z podświetleniami i wyświetlaczem klimy i ogrzewania bo przez radio idzie jakaś masa może to jest przyczyna ale mogę się mylić niech zmieni odtważacz może jest uszkodzony i brak jakiegoś przejścia |
Nie zauważyłem takiego "ubawu" - masa do radia(na oryginalnych kostkach) idzie u mnie wprost z oczka przykręconego do tunelu, a klima i oświetlenie deski ma masę z wiązek. |
_________________ Toyota Celica 2003 T-sport RHD.
Suzuki Ignis Sport 2004 RHD - przeszłość
Honda civic 1999 1.5 Vtec RHD - sprzedana
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

|
Wysłany: 18-03-2009, 19:47
|
|
|
ja sobie zrobie pin dodatkowy i podłączyłem masę po kablu do kostki , bo przy wyjęciau radyjka mojego podczas działania , pozbawiłem go masy i padła mi końcówka mocy.. którą musiałem potem lutować.. |
Sigma '93 kombi.
 |
|
|
|
 |
|