czujnik ABS |
Autor |
Wiadomość |
pestek
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport - CSO
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-07-2012, 17:16 czujnik ABS
|
|
|
Poszukuje czujnika ABS (lewy przód). Oryginał jakieś chore pieniądze kosztuje (940zł ), zamienników jak na lekarstwo. Orientujecie się od którego innego modelu będzie pasował czujnik (outlander?) a może w ogóle od innego auta? Najchętniej jakiś używany bym kupił za niewielkie pieniądze, tylne widzę po ok. 100zl na allegro ale przodu nie ma. |
_________________ Lancer 2.0 Sport '2005 sedan
Yamaha Virago 535 (2koła) |
|
|
|
 |
nicus101
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Kombi Sport 2.0i 2k4
|
Wysłany: 22-08-2012, 12:00
|
|
|
Witam,
Tez am ten sam problem czujnik prawy przod przestal dzialac przez co ciagle mnie razi po oczach lampka abs (nie, nie wyjme zarowki z licznika )
U mnie czujnik tak sie zapiekl ze go wyjac nie mozna zeby przeczyscic... Na razie podchodzilem do tematu 3 razy ale nie znalazlem zadnego info choc jeszcze nie szukalem na zagranicznych forach... |
|
|
|
 |
Berni1985
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 Kombi 2004r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2012 Posty: 25 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-08-2012, 22:58
|
|
|
Na allegro nowy czujnik przedni kosztuje 299zł, cena też spora ale zawsze mniej niż 940zł |
|
|
|
 |
nicus101
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-08-2012, 13:09
|
|
|
jakis dziwny skok cenowy w przeciagu niecalych 2 miesiecy bo ja szukajac nie znalazlem nic tanszego niz 900zl.. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 28-08-2012, 13:14
|
|
|
Znajdź gdzie mają lancery na części (nie konkretny czujnik) i telefon... |
|
|
|
 |
nicus101
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-08-2012, 22:39
|
|
|
@krzychu myslalem nad tym ale jakos nie mam zaufania do uzywek tymbardziej ze moje zdechly przy przebiegu 138 tys prawdopodobnie przez to ze auto z dobry rok stalo w komisie... |
|
|
|
 |
pestek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 13-12-2012, 09:35
|
|
|
Ostatecznie kupiłem ten czujnik z allegro za 299 - http://allegro.pl/czujnik...2864884761.html
Podłączyli mi go kilkanaście dni temu i mam dziwne objawy, ABS włącza się przy wyhamowywaniu, przy minimalnej prędkości poniżej 10km/h. Asfalt suchy, hamowanie bardzo spokojne, powolne, w zasadzie toczenie się a tu pedał hamulca twardnieje i charakterystyczne tyrkotanie...
Co może być przyczyną (uszkodzony czujnik? błędy, bo nie kasowali z komputera?)?
Zauważyłem że przy mocnym wciśnięciu sprzęgła lub przy jeździe na luzie rzadziej się pojawia to zjawisko. Czy może mieć to związek z wysprzęglaniem lub gdy dowyhamowuje na biegu?
Wcześniej tego zjawiska nie było, ABS załączał się sporadycznie na faktycznie śliskiej nawierzchni lub przy ostrym hamowaniu. |
Ostatnio zmieniony przez pestek 13-12-2012, 09:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-12-2012, 09:40
|
|
|
Możliwe, że daje trochę inny odczyt impulsów do sterownika.... Wtedy sterownik obliczy inną prędkość na tego koła i uzna to za poślizg....
A pytałeś gościa czy to na pewno do tego samochodu bo tam wyraźnie napisał, żeby się skontaktować i podać VIN przed zakupem? |
|
|
|
 |
pestek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 13-12-2012, 09:44
|
|
|
Tak, wszystkie dane podawałem. Chyba ze uszkodzili coś przy montażu bo trudno sie wsuwał do tego otworu, stukali pukali (?) |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-12-2012, 10:43
|
|
|
Ciężko stwierdzić, ale jakby był uszkodzony to powinno od razu wywalić błęda i ABS przestał by działać. |
|
|
|
 |
puntspusy
Forumowicz

Auto: CBO SuperCharger i CSO
|
Wysłany: 13-12-2012, 14:32
|
|
|
jeszcze rok temu nie dalo sie kupic takiego czujnika, szukalem mocno, pomysl byl aby kupic cala zwrotnice z takim czujnikiem, a teraz takie cuda, tylko nie mow ze to oryginal, ten z aukcji ? |
|
|
|
 |
cefaloid
Forumowicz
Auto: 1.6
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-12-2012, 15:00
|
|
|
pestek napisał/a: | Podłączyli mi go kilkanaście dni temu i mam dziwne objawy, ABS włącza się przy wyhamowywaniu, przy minimalnej prędkości poniżej 10km/h. Asfalt suchy, hamowanie bardzo spokojne, powolne, w zasadzie toczenie się a tu pedał hamulca twardnieje i charakterystyczne tyrkotanie...
Co może być przyczyną (uszkodzony czujnik? błędy, bo nie kasowali z komputera?)? |
Źle przylegający czujnik (nowy włożony bez oczyszczenia nagaru nie wskoczył w pełni w gniazdo) - i będą dokładnie takie efekty.
Trzeba go wyjąć, wszystko dokładnie oczyścić, wsunąć, sprawdzić czy w pełni wskoczył w mocowanie i dopiero dokręcić. Zmierzyć odległość końcówki czujnika od tarczy zębatej. Powiem Ci że wystarczy 0.5 - 1mm za słabo wsunąć czujnik i dokładnie tak ABS wariuje.
Zwłaszcza że:
pestek napisał/a: | bo trudno sie wsuwał do tego otworu, stukali pukali (?) |
Więc pewnie zrobili na zasadzie "dobre jest, zakładaj koło" i jest sprawny ale zamontowany krzywo. A tu trzeba być super dokładnym. Sprawdzone na własnym przypadku - ale w VW. Objawy w 100% identyczne. |
|
|
|
 |
grygas10
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer kombi 2005
|
|
|
|
 |
pestek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 13-04-2013, 18:04
|
|
|
To ten sam co ja kupiłem. Wtedy było dwóch sprzedawców na allegro z tą ofertą.
Okazało się że u mnie ten czujnik wbili za mocno. Zamiast spojrzec od dołu jak blisko jest głowica magnesu od tych zabkow, to walili zeby om doszło ucho do czujnika do otworu. Finalnie czyjnik tarł o zabki. Stad były przekłamania w odczycie. POza tym czujnik jest troche pod innym katem wzgledem zabków niz oryginalnie po drugiej stronie. NIe wiem jaki to ma wpływ ale po wizycie u mechanika który najpier próbował czujnik troszke wybic z otworu a potem go delikatnie zeszlifował. Objawy praktycznie ustąpiły. |
|
|
|
 |
ivan667
Nowy Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 15-07-2013, 21:57
|
|
|
no i koledzy mam podobnie. Padł mi lewy przedni czujnik. Kupiłem ten co tu polecaliście.
Na drugi dzień po montażu zaświecił się ABS przy prędkości +130.
Po zgaszeniu silnika już się nie zapalił aż do ponownego osiągnięcia podobnych prędkości.
Potem kilka dni spokoju po czym od dziś mam kłopot.
od+120 każde hamowanie z wysokich prędkości objawia się puchnięciem pedału i uderzeniami (jak to przy abs) i naprawde mocnym sciąganiu w prawo.
dziś przy 140 i mocniejszym hamowaniu naprawdę się przestraszyłem.
A tu w weekend trasa kilka tysięcy km przede mną. Jak nie ogarnę to wyłącze abs na trasę i będzie to bezpieczniejsze.
Mechanik który to wymieniał oczywiście od razu powiedział że to pewno wina czujnika bo zamiennik. Najłatwiej tak powiedzieć żeby się nie pobrudzić.
czy samodzielnie jestem w stanie sprawdzić osadzenie tego czujnika? |
|
|
|
 |
|