Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak To Zrobić JTZ blacharka - STARION, podłużnice i nadkola
Autor Wiadomość
Darek J 
Nowy Forumowicz

Auto: --
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-08-2010, 15:25   Jak To Zrobić JTZ blacharka - STARION, podłużnice i nadkola

Witam pasjonatów starych gratów ;) i nie tylko.

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, nie posiadam jeszcze auta tej marki ale urzekł mnie Mitsubishi Starion, wiec jestem :) .

Tak sie zdarzyło, że ten pojazd trafił do mnie "na stół" a nie było do niego gotowych reperaturek. A że to piękny japoński kanciak z charakterem, trzeba było coś zaradzić.

Robiłem różne auta i wiem, że przy odrobinie chęci, możliwości i umiejętności z blachy mozna dorobić na wzór oryginału praktycznie każdy profil
z zachowaniem wierności oryginałowi. Czy to obłe nadkole W123 coupe czy szerokie wide body Stariona. Właśnie na przykładzie tego ostatniego
wyjaśnie krok po kroku jak to zrobić :) . Mam nadzieję, że pomogę tym tematem podtrzymać wiarę w sens ratowania klasyków i dodam otuchy mojego pokroju zapaleńcom ;) .

Po koleji więc relacja z przebiegu operacji:

Pacjent na obdukcji

Obrażenia nie wydają się tylko powierzchowne

Kierownik przy pracy - testament spisany

Na boczku

po wycięciu i oczyszczeniu

element nośny spawamy punktowo na zakładkę

zdejmujemy makijaż i widać cały pasztet

leń zaczyna od najłatwiejszego- pierwsza reperaturka po wytrasowaniu

pasuje?

Złote Cięcie - przez dwie warstwy

do końca wycinamy parcha

i wyrywamy chwasta

tu wewnętrzne nadkole w dobrym stanie- czyścimy

przygotowujemy do wspawania

malujemy

starannie przyłapujemy na styk ( zasada co X25 grubości blachy)

ściski pomagają przy złaczeniu rantów (do spawania punktowego nawiercone wcześniej otwory w reperaturce)

pomału wspawujemy

może założymy chlapacze i nie będzie widać?

No raczej się nie da

Trudno - dorabiamy

Tej reperaturce już podziękujemy (kawałek szpachli :) )

Wewnatrz nie wygląda to najpiękniej

więc dorabiamy

docinamy

dospawujemy

i wspawujemy

ostateczne docięcie - trochę zabrakło

ale Ty ładna

i jaka pomalowana

wskakuj na miejsce

juz coraz ładniej

się trzyma

po oszlifowaniu spawów

efekt końcowy

nie najgorszy

przejdzmy do najgorszego

Trzeba cos wstępnie wyrzeźbić

I wyciąć

rant wewnętrzny dorobić analogicznie jak z tyłu

dopasować, wyciąć, zamalować i wspawać (fotograf nie nadażył)

szlifujemy

można iść do domu

Przy braku reperaturek obowiązuje zasada: najpierw dorabiamy potem wycinamy i brniemy dalej, tak aby nie okazało się, że wycięliśmy połowę auta, zostaliśmy z kupą złomu
i nie mamy z czego wziąć formy.

Dorabiamy reperaturkę wycinając wstępnie z zapasem przybliżony kształt z arkusza blachy tłocznej odpowiedniej jakości.

Następnie myślimy i kształtujemy blachę prostymi metodami, przymierzamy do karoserii, kształtujemy i przymierzamy i tak aż do uzyskania pożądanego kształtu.

Niezbędne podstawowe narzędzia to nożyce do blachy, młotek gumowy i blacharskie, podstawowe babki, szczypce, imadło, szlifierka kątowa z 1mm tarczą ew. poduszka skórzana z piaskiem
do nadawania blasze wypukłości czy jakiś inny stalowy złom jak kawałek szyny kolejowej (tylko nie kraść :) bądź kawałki rur o różnych przekrojach do formowania łuków.
Generalnie stara szkoła formowania blachy.

W reperaturce najpierw kształtujemy do krzywizny poszycia a na końcu zaginamy ranty i obcinamy nadmiar materiału. Tak jest najłatwiej i najszybciej.

Przy starannym dorobieniu kształtu, precyzyjnym docięciu i wspawaniu naprawdę nie będzie trzeba używac dużo szpachli. Ale bez przesady ;) lakiernik też musi coś robić.

Jak pisałem wcześniej elementy nośne spawamy punktowo na zakładkę (tak np. zaleca niemiecki TUV i tylko takie napawy są dopuszczalne), poszycie większość robi też na zakładkę

ale głownie dlatego, że tak jest szybciej i jest mniejsze ryzyko pofalowania blachy, poprawniej jest spawać doczołowo (na styk), bo po zakonserowowani od srodka unikamy potencjalnych ognisk korozji (i ladniej wygląda i nie trzeba używać felcarki, mniej trzeba szpachlować i w ogóle dodaje blacharzowi +10 do reputacji ;) .

W poprzednim JTZ blacharka opisywałem reanimację mojej pierwszej preludki, był to dość duży projekt dla zainteresowanych: http://prelude3web.com/forum/viewtopic.php?t=7047

Pamiętajcie: blacha jest cierpliwa .

Pozdrawiam

Darek J

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Wysłany: 15-08-2010, 18:07   

Darek podłużnicy tak bym nie wspawał ..Nie powinna być wspawana na nakładkę .Nie widać przed wspawaniem czy wszystka blacha stara została wycięta
.Myślę że pokazujesz i dokumentujesz swoją pracę w ceu poglądowym .Całość

świetna ,poza podłużnicą .
l

Darek J 
Nowy Forumowicz

Auto: --
Wysłany: 15-08-2010, 18:28   

Miroslaw niestety nie zrobiłem zdęcia przed wspawaniem. Jak podpisałem 2-gie zdjęcie "po wycięciu i oczyszczeniu" oczywiście cała podłużnica pod nakładką została wycięta a reperaturka nałożona na zdrowe końce podłużnicy i wspawana punktowo, bo tak sie spawa prawidłowo elementy nośne.

A co Ty byś proponował jako lepsze rozwiązanie? Dzięki za opinię.

TommiCrazy 
Forumowicz
VR-4 LIFE

Auto: UKOCHANE
Wysłany: 16-08-2010, 02:19   

szkoda ze ja niemam zdiec z poatepwo prac na d moim starionem, cala blacharka byla robiona i autko jest juz odmalowane. pzoostanei tylko zalozenie przedniego spoilera :) gratulaacje fajnego samochodu
Outlander 2.0 PHEV 5HS

Odpowiedz do tematu