| 

|  | Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki 

|  |  

| Ogłoszenie |  
         |   
 W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
 Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
 Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
 |  

| [Carisma] gasnie na LPG |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | brumek   Nowy Forumowicz
 brumek

Auto: Carisma 97r 1.8 16v GLX
 Kraj/Country: Polska

| 

|    Wysłany: 25-02-2009, 16:38   [Carisma] gasnie na LPG |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam Od pewnego czasu mam problem z carisma 1.8 16v + LPG.
 Mianowicie po dłuższym przstoju ( ponad 15 godzin) silnik gaśnie przy pierwszym przełączeniu na LPG. Na benzynie odpala normalnie, po osiągnieciu odpowiedniej temperatury przelacza sie na gas i gasnie. Nie mam pojecia co to moze byc - zawor normalnie cyka.
 Ostatnio zauwazylem ze gdy po przełaczeniu dodam gazu - to przes chwile obroty spadaja tak jakby gas nie dochodzil a op sekundzie jest ok. Jezeli nie dodam gazu to gasnie - jakby nie dostawal LPG. Przy kolejnych przelaczeniach jest juz ok.
 Czy ma ktos pomysl co to moze byc?
 (filtr gazu wymieniony, sprawdzałem szczelnosci instalacji - ok)
 Prosze o pomoc.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Kris1980_147   Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja

| 

|  Wysłany: 25-02-2009, 16:55 |   
 |  
               | 
 |  
               | Najlepiej jedz do gazownika, niech ustawi ci wolne obrotyna gazie. Ewentualnie mapa obrotów odpowiedzialna za gaz do ponownego wgrania.
 Na chwilę obecną nie przychodzi mi nic innego do głowy
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | brumek   Nowy Forumowicz
 brumek

Auto: Carisma 97r 1.8 16v GLX

| 

|    Wysłany: 26-02-2009, 10:46 |   
 |  
               | 
 |  
               | Hmm. ok przejade sie - tylko nie wiem czy regulacja cos pomoze. Jezeli juz sie przelaczy i chodzi na gazie to wszystko jest ok. wolne obroty w granicy 800/min.
 (z malym wyjatkiem - tzn do momentu gdy silnik nie osiagnie temp roboczej wolne obroty na lpg delikatnie faluja - ale minimalnie)
 LPG II gen przejechane ok 70 tys km , spalanie ok (miasto 10l poza miastem ok 8l),  (ostatnio wymienilem kable, swiece i filtr gazu).

Ps. Przy wymianie filtra gazu - gazownik zauwazyl ze pomiedzy zbiornikiem a filtrem jest duze zwezenie - nie wiem jak on to sprawdzil ale podobno jest.
 Czy to moze powodowac gasniecie silnika przy pierwszym przelaczeniu? i po dluzszej przerwiew - nie wiem gdzie sa przewody doprowadzajace gaz z butli do silnika??  moglem je jakos uszkodzic?
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  |