|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Carisma] gasnie na LPG |
Autor |
Wiadomość |
brumek
Nowy Forumowicz brumek
Auto: Carisma 97r 1.8 16v GLX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-02-2009, 16:38 [Carisma] gasnie na LPG
|
|
|
Witam
Od pewnego czasu mam problem z carisma 1.8 16v + LPG.
Mianowicie po dłuższym przstoju ( ponad 15 godzin) silnik gaśnie przy pierwszym przełączeniu na LPG. Na benzynie odpala normalnie, po osiągnieciu odpowiedniej temperatury przelacza sie na gas i gasnie. Nie mam pojecia co to moze byc - zawor normalnie cyka.
Ostatnio zauwazylem ze gdy po przełaczeniu dodam gazu - to przes chwile obroty spadaja tak jakby gas nie dochodzil a op sekundzie jest ok. Jezeli nie dodam gazu to gasnie - jakby nie dostawal LPG. Przy kolejnych przelaczeniach jest juz ok.
Czy ma ktos pomysl co to moze byc?
(filtr gazu wymieniony, sprawdzałem szczelnosci instalacji - ok)
Prosze o pomoc. |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 25-02-2009, 16:55
|
|
|
Najlepiej jedz do gazownika, niech ustawi ci wolne obrotyna gazie.
Ewentualnie mapa obrotów odpowiedzialna za gaz do ponownego wgrania.
Na chwilę obecną nie przychodzi mi nic innego do głowy |
|
|
|
 |
brumek
Nowy Forumowicz brumek
Auto: Carisma 97r 1.8 16v GLX
|
Wysłany: 26-02-2009, 10:46
|
|
|
Hmm.
ok przejade sie - tylko nie wiem czy regulacja cos pomoze. Jezeli juz sie przelaczy i chodzi na gazie to wszystko jest ok. wolne obroty w granicy 800/min.
(z malym wyjatkiem - tzn do momentu gdy silnik nie osiagnie temp roboczej wolne obroty na lpg delikatnie faluja - ale minimalnie)
LPG II gen przejechane ok 70 tys km , spalanie ok (miasto 10l poza miastem ok 8l), (ostatnio wymienilem kable, swiece i filtr gazu).
Ps. Przy wymianie filtra gazu - gazownik zauwazyl ze pomiedzy zbiornikiem a filtrem jest duze zwezenie - nie wiem jak on to sprawdzil ale podobno jest.
Czy to moze powodowac gasniecie silnika przy pierwszym przelaczeniu? i po dluzszej przerwiew - nie wiem gdzie sa przewody doprowadzajace gaz z butli do silnika?? moglem je jakos uszkodzic? |
|
|
|
 |
|
|