Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E33A 2.0] problem z pracą silnika
Autor Wiadomość
macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-02-2009, 21:31   [E33A 2.0] problem z pracą silnika

Od kilku dni próbuję reanimować mojego miśka. Niestety operacja utknęła w miejscu. A sprawa wygląda następująco: pali z dotyku na zimnym ale wchodzi na wysokie obroty, około 2500 i nie schodzi poniżej nawet jak się rozgrzeje. Do tego faluje - raz je trochę podbija, raz obniża. Inny objaw - jak dojeżdżam do świateł bez gazu, ale na biegu, to obroty ładnie spadają, a jak tylko wrzucę na luz, to znów podbijają się do ponad 2 tysi. Jak się nagrzeje, to po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu obroty raz są ok, innym razem znów falowanie. Jednym słowem żadnej reguły. Auto nie ma mocy, to znaczy na obroty się wkręca ładnie, ale nie ma to zupełnie przełożenia na przyspieszenie, szczególnie w niskim zakresie (do 4000) Przy tym spalanie olbrzymie, bo około 18-20 litrów. Krokowy sprawdzony, przepływomierz sprawdzony, lambda sprawdzona, przepustnica sprawdzona, przewody zapłonowe wymienione, świece też. Do ECU też nie można się przyczepić, bo podmieniany był inny i to samo.
Może ktoś ma jakieś pomysły, bo mnie i Panu Sławkowi już ręce opadają...

PS. Opisuję zachowanie na benzynie, na gazie jest podobnie, choć nie do końca to sprawdziłem, bo jeżdżę na etylince tylko (bo na niej przecież misiek powinien śmigać jak należy).
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

u157 
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Wysłany: 24-02-2009, 22:28   

Sprawdziłbym czujniki temperatury. Wygląda na to, że silnik pracuje cały czas na "ssaniu" i jest zalewany paliwem. A co wyświetla ECU.

Vlad
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2009, 00:06   

i czujnik polozenia przepustnicy a przy okazij i czujnik biegu jalowego

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 25-02-2009, 17:51   

macia napisał/a:
Auto nie ma mocy, to znaczy na obroty się wkręca ładnie, ale nie ma to zupełnie przełożenia na przyspieszenie, szczególnie w niskim zakresie (do 4000) Przy tym spalanie olbrzymie, bo około 18-20 litrów

Wygląda na lewe powietrze :roll:
Może uszczela pod kolektorem ssącym,lub pęknięcie jego samego?

macia 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-02-2009, 08:59   

Dzięki za podpowiedzi. Fakt taki, że za Chiny nadal nie możemy znaleźć przyczyny... Jeszcze dziś kolejna próba leczenia. Dam znać co z tego wynikło.
ex gti colt CA5A '94
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

Vlad
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2009, 09:42   

robierz yczysc i nasmaruj caly mechanizm silnika krokowego, sprawdź z serwisówką wszystkie czujniki, sprawdź wyprzedzenie zaplonu i szczelnosc kolektora i trąby słonia.

guzer 
Forumowicz

Auto: Galant
Wysłany: 26-02-2009, 10:47   

i co pomoglo cos bo mam podobny problem

macia 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-02-2009, 21:50   

No i niewiele pomogło ratowanie. Misiek jeździ, ale niestety nie tak, jak należy. Dostał nowy przepływomierz, przepustnicę, krokowiec, przewody z fajkami, świece i poprawa niewielka. Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić spalania na benzynie, ale póki co pojeżdżę trochę na gazie, bo straszny syf w moich bebechach - sadzy na kilogramy. Zawory prawdopodobnie nieszczelne...

[ Dodano: 04-03-2009, 21:35 ]
Kurde, nie wiem już co jest grane. Powoli zaczyna mnie wkurzać mój nowy nabytek. Zastanawiam się, czy nie sprzedać gada i poszukać czegoś innego... :roll:

Po kilku dniach od wymian jest nieco lepiej, choć wciąż nie idealnie. Przynajmniej mi nie gaśnie. No i z obrotami znaczna poprawa. Na jutro jestem umówiony z elektrykiem w jednej podejrzanej sprawie i zobaczymy co dalej :lol:
ex gti colt CA5A '94
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95

Odpowiedz do tematu