|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki to olej przekładniowy ? |
Autor |
Wiadomość |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-02-2009, 18:34 Jaki to olej przekładniowy ?
|
|
|
Mam zamiar wymienić olej w skrzyni biegów w Carismie GDI. Ale w oryginalnej instrukcji obsługi jest olej ( jakaś niemiecka nazwa. API GL-3, SAE 75W-85W ) i nie wiem co to za olej kupić bo chyba nie Elfa Tranself, ten jak pisze w książce jest do wszystkich Carism, tylko nie do GDI. Pozdro. |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2009, 23:36 Re: Jaki to olej przekładniowy ?
|
|
|
Budrys napisał/a: | Mam zamiar wymienić olej w skrzyni biegów w Carismie GDI. Ale w oryginalnej instrukcji obsługi jest olej ( jakaś niemiecka nazwa. API GL-3, SAE 75W-85W ) i nie wiem co to za olej kupić bo chyba nie Elfa Tranself, ten jak pisze w książce jest do wszystkich Carism, tylko nie do GDI. Pozdro. |
Budrys, ja mam GDI i mam wlany elf TRANSELF TRX 75W80. Poprzednio miałem wlany Valvoline 75W90 i powiem szczerze, że na elfie to przekładnia u mnie lepiej pracuje. Biegi pewniej wchodzą i mocniej siedzą, a na dodatek prawie całkowicie znikł efekt zgrzytania dwójki na zimnym silniku (no chyba, że bardzo szybko ją wrzucę ). Przy następnej wymianie także zaleję elfa TRANSELF TRX 75W80 albo Shell SF 5288 75W80 - też podobno dobry |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 27-02-2009, 14:05
|
|
|
Ja w swojej cari zalałem olej castrola 75W90 i dobrze sie sprawuje |
|
|
|
 |
XL
Mitsumaniak Rycerz Dżidiaj
Auto: Carisma 1,8 GDI EXE /98'/
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 142 Skąd: Bytom-Rozbark
|
Wysłany: 27-02-2009, 19:45
|
|
|
Adaśko, masz inną skrzynię biegów! Skrzynia w GDI "lubi" oleje o mniejszej lepkości, zwłaszcza taka skrzynia, która jest już trochę zmęczona. Krótko mówiąc: do GDI 75W80, producent mniej istotny. Ja akurat mam Shella i jest OK.
Pozdrawiam, XL |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 28-02-2009, 19:54
|
|
|
[quote="XL"]Adaśko, masz inną skrzynię biegów! Skrzynia w GDI "lubi" oleje o mniejszej lepkości, zwłaszcza taka skrzynia, która jest już trochę zmęczona.
rozumiem kolego ale chcialem podowiedziec koeldze.masz racje ze firma jest malo istotna:) |
|
|
|
 |
|
|