[CAxA] 2gie auto - COLT CA0 |
Autor |
Wiadomość |
clubaze
Nowy Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 26-02-2009, 10:12 [CAxA] 2gie auto - COLT CA0
|
|
|
Witam szanowne grono.
Mam na imie Olek i wlasnie przymierzam sie do zakupu 2giego po Fiacie Uno 1.4 samochodu. Na ten cel mam odlozone około 7k i pod lupe trafiły 2 samochody. Colt CA0 i Honda Civic 5gen. Wizualnie bardziej podoba mi sie Colt. Ma do tego wg mnie duzo ładniejsze wnętrze. Mieszkam w południowej wielkopolsce a na Colta trafiłem przez przypadek. W sobote przymierzam sie do rozmowy z włascicielem 2giego ogladanego przezemnie miśka.Oba oglądane samochody maja widoczne ślady rdzy na lewym tylnim nadkolu oraz mniej widoczny na prawym. Wiem, ze auto które bede oglądał w sobote ma prawdopodobnie do wymiany końcówki drązków. Powiem szczerze nie jestem mechanikiem, nie znam sie na autach i rzadko która usterkę bede umiał naprawić samemu. Chciałbym abyscie Państwo odpisali mi szczerze jak to jest z dostępnościa częsci do CA0? Czy sa one juz mało popularne? Czy mozna kupic w sklepie oryginalne czesci/zamienniki i czy sa one dużo drozsze w porownaniu do aut na przykład niemieckich? Czy awaryjnosc jest duza? Narazie natrafiałem tylko na wersje z motorem 1.3 75km. I jezeli wszystko było by ok możliwe, ze w sobote dołącze do Waszego grona
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 05-03-2009, 23:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tomekp
Mitsumaniak A tak wygląda teraz:

Auto: Mitsubishi Colt '95 GLXi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-02-2009, 10:39
|
|
|
Wszystkie typowe części eksploatacyjne można bez problemu dostać w sklepach zaopatrzonych w części do samochodów japońskich. W porównaniu z częściami do samochodów niemieckich ceny wcale nie są wygórowane. W przypadku awarii jakiegoś podzespołu można zdać się na alledrogo - jest tam sporo rozbitków i myślę że każda część bez większego problemu się znajdzie(chociaż czasami trzeba obdzwonić kilka miejsc), przy zakupach części na allegro trzeba tylko zwracać uwagę na cenę i zawsze pytać w paru miejscach - czasami sprzedawcy sami nie wiedzą ile wziąć za część do "Colta" i ceny są kosmiczne, natomiast u innego ta sama część może być tańsza nawet kilkaset złotych Ale awaryjność Mitsubishi na szczęście jest bardzo mała |
_________________ Tak wyglądał kiedyś...
 |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2009, 10:39
|
|
|
clubaze napisał/a: | Oba oglądane samochody maja widoczne ślady rdzy na lewym tylnim nadkolu oraz mniej widoczny na prawym. |
Przede wszystkim witam Co do tych nadkoli to moze byc z tym duzy problem bo nie ma do Colta zamiennych elementow (nadkoli). Trzeba kombinowac i z innych samochodow dobierac. Jezeli chodzi o czesci to mozna dostac wszystko praktycznie w kazdym sklepie motoryzacyjnym. Z cenami jest roznie. Przewaznie wymiana czegos wychodzi troche drozej niz przy aucie niemieckim np. dobre lozysko do kola w golfie kosztuje okolo 50 zl a w Colcie ponad 200, gum w tylnim zawieszeniu z jednej strony jest przynajmniej 6 gdzie w golfie po obu stronach tylko 2. Kumpel kiedys mial polo i koszt wymiany u niego rozrzadu to byla kwestia 17zl ale ogolnie za duzo w Coltach sie nie psuje Poszukaj jeszcze na forum na co zwrocic uwage przy zakupie i ogolnie najpierw poczytaj zanim kupisz |
|
|
|
 |
Arti_Ca0
Forumowicz
Auto: Colt CJO 1.3 '97
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 148 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 26-02-2009, 10:49
|
|
|
witaj, ja kupilem colta 2 tygodnie temu, ciekawe autko. poszukaj auta z silnikiem 1.6 (113 km) naprawde fajnie jezdzi, a spalanie podejrzewam ze przynajmniej zblizone do 1.3. zwroc uwage czy nie stuka cos w silniku w okolicy 3000 rpm i wyzej (ja niestety o tym nie wiedzialem i mam stukajaca panewke). dostepnosc czesci jest przyzwoita (allegro i szroty), ceny sa rozne, ale chyba nie kosmiczne. inaczej jest w aso, bo sie dowiadywalem to pomijam koszty czesci (uszczelka drzwi: szrot 50zl aso 500zl) to czas oczekiwania... 3 miesiace. ja niezaluje zakupu pomimo kilku rzeczy, ktore musze zrobic:) co do rdzy to u mnie wystepuje jedynie pod uszczelka klapy bagaznika (kolo lamp), ale jest jej niewiele. |
|
|
|
 |
clubaze
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-02-2009, 11:18
|
|
|
SlaVkoEg napisał/a: | clubaze napisał/a: | Oba oglądane samochody maja widoczne ślady rdzy na lewym tylnim nadkolu oraz mniej widoczny na prawym. |
Co do tych nadkoli to moze byc z tym duzy problem bo nie ma do Colta zamiennych elementow (nadkoli). Trzeba kombinowac i z innych samochodow dobierac. |
Na allegro jest dosc sporo rozbitków.. Błotnik mozna chyba od nich dobrać. Na Waszym forum jest sporo postów o awariach ale to na kazdym motoryzacyjnym tak jest:)
Ps: Chetnie bym kupił silnik 1.6 ale naprawde puki co obserwuje moto.allegro, otomoto, troszke tez mobile.de i niestety w okolicach 100 km odemnie nie ma nic. Nie chce jechac poł polski za autem, bo moze sie okazać ze i tak nie bedzie warte zakupu |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2009, 11:59
|
|
|
clubaze napisał/a: | Nie chce jechac poł polski za autem, bo moze sie okazać ze i tak nie bedzie warte zakupu |
no i robisz blad bo przewaznie sie oplaca jechac dalej. Nie ma co sie napalac bo przez to mozesz kupic bubel. |
|
|
|
 |
clubaze
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-02-2009, 13:01
|
|
|
SlaVkoEg napisał/a: |
no i robisz blad bo przewaznie sie oplaca jechac dalej. Nie ma co sie napalac bo przez to mozesz kupic bubel. |
Jezeli nie kupie tego auta w weekend to poszukam jeszcze. Moze trafi sie coś ładniejszego. Natomiast sztuka do której sie przymierzam jest ogloszona pod adresem http://www.allegro.pl/si.php?i=566160230 Targujac cos starczy na pewne wydatki związane z autkiem |
|
|
|
 |
emzet
Forumowicz
Auto: EA5A
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Lip 2008 Posty: 197 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 26-02-2009, 19:04
|
|
|
Witam.
Widzę, że kolega z Ostrzeszowa. Ja w sobotę będę w Ostrzu więc mógłbym zobaczyć colcika i w miarę możliwości go ocenić. ja mam, co prawda 1.6 od lipca 2008 ale już poznałem główne "bolączki" tego modelu. Lepiej na spokojnie podejmować decyzje. Ja sam jestem przykładem osoby, która strasznie się napaliła na colta i kupiłem pierwszego oglądanego (20 km od domu). Ta decyzja skończyła się DUUUUŻYMI wydatkami . Ale nie żałuję Czasami warto dłużej szukać.
A tak po za tym to ze zdjęcia wynika, że nadkola ma chyba mocno skorodowane, ten malibu z allegro.
W sumie to nigdy nie widziałem tego colta w Ostrzeszowie. A to mała mieścinka, a ja obserwuje miśki. |
_________________ Gdyby opracować sposób pozyskiwania energii z ludzkiej głupoty, Polska stałaby się światowym mocarstwem energetycznym. |
|
|
|
 |
clubaze
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-02-2009, 21:26
|
|
|
emzet napisał/a: | Witam.
Widzę, że kolega z Ostrzeszowa. Ja w sobotę będę w Ostrzu więc mógłbym zobaczyć colcika i w miarę możliwości go ocenić. ja mam, co prawda 1.6 od lipca 2008 ale już poznałem główne "bolączki" tego modelu. Lepiej na spokojnie podejmować decyzje. Ja sam jestem przykładem osoby, która strasznie się napaliła na colta i kupiłem pierwszego oglądanego (20 km od domu). Ta decyzja skończyła się DUUUUŻYMI wydatkami . Ale nie żałuję Czasami warto dłużej szukać.
A tak po za tym to ze zdjęcia wynika, że nadkola ma chyba mocno skorodowane, ten malibu z allegro.
W sumie to nigdy nie widziałem tego colta w Ostrzeszowie. A to mała mieścinka, a ja obserwuje miśki. |
No stary spadasz mi z nieba! Auto planowalem obejrzec z bratem, ale skoro takze masz CA0 i siedzisz troche w temacie chetnie zaprosił bym Cie do oględzin! Jak mozna nawiązać z Toba kontakt? Jakies Gadu albo kom? jak cos to wal na PM Szczerze mowiac sam nie widzialem zbyt wielu tych coltow w Ostrz i okolicach. W ubiegla sobote widzialem jednego w czarnym lesie, ale takze pozostawiał sporo do życzenia |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 26-02-2009, 23:01
|
|
|
Swojego byłego CAO 1.6 kupiłem w Ostzreszowie od kolesia o imieniu Siergiej. To był handlarz, ale spoko chłopak i polecam. Jak ma na imię koleś, który go sprzedaje, bo numer jakby znajomy? Chociaż auto zarejestrowane, a on sprowadzał zza granicy. |
|
|
|
 |
emzet
Forumowicz
Auto: EA5A
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Lip 2008 Posty: 197 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 26-02-2009, 23:06
|
|
|
Sergieja znam. Sprzedaje dobre fury, za sporą kasę, ale teraz przerzucił się na nowsze samochody (chyba hondy). A wiem, że kilka lat temu colty schodziły mu jak ciepłe bułeczki . |
_________________ Gdyby opracować sposób pozyskiwania energii z ludzkiej głupoty, Polska stałaby się światowym mocarstwem energetycznym. |
|
|
|
 |
clubaze
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-02-2009, 07:19
|
|
|
Hugo napisał/a: | Swojego byłego CAO 1.6 kupiłem w Ostzreszowie od kolesia o imieniu Siergiej. To był handlarz, ale spoko chłopak i polecam. Jak ma na imię koleś, który go sprzedaje, bo numer jakby znajomy? Chociaż auto zarejestrowane, a on sprowadzał zza granicy. |
Auta o który mowa wlasnie należy do Siergieja Jezu jaki tenś świat mały Nie wiedziałem , ze to handlarz:D |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-02-2009, 08:00
|
|
|
emzet napisał/a: | Sergieja znam. Sprzedaje dobre fury, za sporą kasę, ale teraz przerzucił się na nowsze samochody (chyba hondy). A wiem, że kilka lat temu colty schodziły mu jak ciepłe bułeczki | No proszę. Jednak pamięć mam jeszcze OK |
|
|
|
 |
|