Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
E16A Ciśnienie paliwa
Autor Wiadomość
kwazar1 
Forumowicz

Auto: Galant E16A 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-02-2009, 20:34   E16A Ciśnienie paliwa

Witam.

Czy może ktoś z Was wie jakie powinno byc ciśnienie paliwa w silniku G64B? Mam wrażenie, że moja pompa paliwa już przestaje podawać tyle ile trzeba. Tylko jest pytanie, ile powinna podawać?

Dzięki za odpowiedź.

michu_872 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39a
Wysłany: 19-02-2009, 11:23   

nie moge znaleźć do galanta ale w sapporo 4G64 wg danych regulacyjnych powinno mieć 3.2 bara

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-02-2009, 14:37   

ale wtrysk czy gaznik?
wtrysk to ok. 2.5-2.7 bara (3.2 bara jest pod odpieciu podcisnienia regulatora cisnienia paliwa)

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Wysłany: 19-02-2009, 17:27   

Ew. zamiast mierzyć ciśnienie, można zdjąć wężyk odpływu paliwa z regulatora ciśnienia - pompa powinna dawać trochę większe ciśnienie, niż potrzebne, więc tym wężykiem powinien uciekać nadmiar paliwa.

Galant E33 - koniec przygody

"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst

kwazar1 
Forumowicz

Wysłany: 19-02-2009, 20:08   

Oczywiście, że wtrysk. Dzięki za info, sprawdzę jakie jest i odpiszę. To, że nadmiar ucieka tym węzykiem to ja wiem.

Może ja napiszę jakie są objawy, otóż:

na wolnych obrotach jest oki, nawet jak się na postoju "przygazuje" tez jest oki, ale jak sie juz jedzie to jest lipa. Jadąc spokojnie jest dobrze ale chcą wyprzedzić czy pokonac jakis stromy podjazd to już jest gorzej, szarpie przerywa i nawet zgasł dwa razy. No więc wymieniłem filtr paliwa, nic się nie polepszyło. Filtr powietrza jest ok, iskra jest ok, przepustnica czysta, obroty ustawione, więc stawiam na pompe, ewentualnie regulator, no ale najpierw sprawdzę ciśnienie na listwie. Sprawdzałem, wszystkie wężyki drożne i podłączone, wszystkie wtyczki są na swoich miejscach, styki na wtryskiwaczach poprawiłem, żadnych przedmuchów czy też fałszywego powietrza nie ma.

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Wysłany: 19-02-2009, 20:33   

Spójrz, jaki fajny temat znalazłem: klik

Tutaj też na postoju auto wkręcało się na obroty, a podczas jazdy lipa...

Galant E33 - koniec przygody

"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst

kwazar1 
Forumowicz

Wysłany: 23-02-2009, 21:13   

Przypomniałem sobie, że mam manuala do miśka. Znalazłem tam dział jak sprawdzić ciśnienie paliwa. Piszą tam, że ciśnienie powinno wynosić 38,4psi. Więc dzisiaj z rana zrobiłem taki jakby trójnik, wkręciłem manometr i... kicha. Ciśnienie z podpiętym regulatorem wynosi 26psi a po odpięciu regulatora wzrasta do 39psi. Zrobiłem wszystko tak jak tam pisali i z tego wychodzi, że mam regulator ciśnienie do wymiany :(

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 23-02-2009, 21:34   

wychodzi, ze wszystko masz ok - 26 psi, to chyba 2.6 bara i 260 kPa - czyli miesci sie dokladnie w zakresie (250-270 kPa) podawanym przez manual

kwazar1 
Forumowicz

Wysłany: 23-02-2009, 21:59   

26psi = 1,79bara = 179kPa
39psi = 2.68bara = 268kPa
Pominąłem zaokrąglenia. Więc jeśli normą jest 250-270kPa, to moja pompa właśnie tyle wytwarza ale już regulator wcześniej puszcza. 1,79bara wystarcza na jazdę do 2500rpm i nic poza tym.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 24-02-2009, 09:04   

250-270 kPa z podlaczony wezykiem podcisnienia
340 kPa z odlaczaonym
(odlaczonym od kolektora ssacego)

kwazar1 
Forumowicz

Wysłany: 09-03-2009, 20:54   

No więc czas na odświeżenie tematu.

Otóż kupiłem drugi regulator ciśnienia, bo było kiepsko. Założyłem nowy, sprawdziłem ciśnienie, było większe. Już nie pamiętam dokładnie jakie. Jazda próbna też wypadła lepiej, ale jednak dalej coś było nie tak. Objawy występowały takie same tylko nie przy 3tys a przy 4tys rpm. No więc na weekend wracałem do domu, 74km jechałem 1godz. 40min. Samochód był trochę załadowany więc pomyślałem, że jak będę wracał bez obciążenia powinno byc lepiej. No i tu sie myliłem. Ta sama trasa i jechałem 2godz. 30min. Z każym kilometrem jest coraz gorzej. Silnik zgasł chyba 20razy, nawet maluch mnie wyprzedził :x
Czekam teraz na nową pompę paliwa, to juz chyba wszysko co mogę wymienic w układzie zasilania silnika, jeżeli to nie pomoże to wymiękam.

michu_872 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-03-2009, 15:21   

filtr paliwa wymieniłeś??? to może być również przyczyną takiego zachowania...

kwazar1 
Forumowicz

Wysłany: 10-03-2009, 15:39   

Filtr to była pierwsza rzecz, którą wymieniłem.

michu_872 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-03-2009, 18:31   

i teraz kolejne pytanie...
jak wymieniłeś filtr to była jakaś poprawa (nawet na kilka km)??? czy nic???
bo jak była to jest możliwość, że masz zbiornik do czyszczenia (wymiany)...
przychodzi mi jeszcze jedna myśl na chwile obecną... :arrow: przewody i wszystkie łącza pompy... jak zaśniedziały to może też być powodem, że pompa pracuje ale nie tak jak należy...
nie wiem jak wygląda u Ciebie ale w moich galantach (obu) wyciągnięcie pompy ze zbiornika (chyba, że masz zewnętrzną ale wątpię) przysporzyło sporo problemu (korozja rurek, nakrętek) w 1 musiałem rozwiercać wszystkie śruby a w 2 skończyło się tyko na ukręconej rurce przy pompie... poskutkowało to tym, że potem dorabiałem króćce i wężyki żeby to poskładać i żeby to było szczelne...
nie chce być w tym przypadku czarnowidzem ale pewnie jak ruszysz pompę to skutki będą podobne jak u mnie :roll:
więc zanim zaczniesz ją wyciągać postaraj się sprawdzić inne elementy...

finalnie poskładać udało się to wszystko z tego co miałem pod ręką w garażu ale nerwów troszkę na to straciłem

kwazar1 
Forumowicz

Wysłany: 10-03-2009, 18:53   

No więc po wymianie filtra różnicy nie było. Zbiornik paliwa miałem wyjęty dokładnie rok temu, wymieniłem wszystkie przewody gumowe i uszczelki. Został dokładnie wyczyszczony w środku jak i na zewnątrz. Pompa i pływak były wyjęte, filtr przy pompie był czyściutki. Pomimo, że to jest pełnoletni samochód tankuje tylko paliwo dobrej jakości, przynajmniej tak mi się wydaje. Śruby przy pompie były wtedy odkręcone, więc teraz raczej nie powinno być problemu. Przewody metalowe mogę sprawdzić czy są drożne. Pompa jutro powinna być :) zobaczymy czy to rozwiąże problem.

[ Dodano: 16-03-2009, 22:01 ]
No i wkońcu pompa dotarła do mnie. Lepiej późno niż wcale. Pojechałem do kolegi na podnośnik i tak jak pisałem wcześniej, nie było problemów z odkręceniem śrub. Pompa jest identyczna, wszystko pasuje, nowy filtr przy pompie był w komplecie z pompą. Wszystko poskładałem i zrobiłem jazdę próbną. No i nareszcie misiek jechał jak należy. Żadnych problemów z osiągnięciem wyższych obrotów, dobrze reaguje na 'gaz'. Działa jak działał kiedyś :D . I w ten sposób mam wszystko z układu zailania paliwa nowe, koszt 330zł, jakbym od razu wymienił pompe to zaoszczędził bym 100zł, ale nie żałuję. Jestem pewny, że na długi czas wystarczy.

Odpowiedz do tematu