Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycena szkody po stłuczce
Autor Wiadomość
manzanillo
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2020, 11:14   Wycena szkody po stłuczce

Cześć,

Proszę o poradę. Kilka dni temu miałem dość nieprzyjemną sytuację. Otóż podczas cofania wywrotka wjechała w moją Sigmę, czego efektem są uszkodzone lampy, grill, wgiety zderzak, maska. Nie wiadomo co jeszcze, bo trzeba by ściągnać przód i pewnie sprawdzić geometrię, etc.
Sprawca przynał się do winy spisaliśmy oświadczenie, ale chce on to rozliczyć gotówką, aby nie stracić zniżek.
I teraz pytanie: W jaki sposób można wycenić powstałe szkody, gdyż dzwoniłem do ASO we Wrocławiu i oni nie są w stanie, gdyż nie mają części na stanie (podpowiedzieli żeby wysłać zapytanie do centrali w Warszawie). Zależałoby mi na rzetelnej wycenie w oparciu o oryginalne części, żeby ten kosztorys przedstawić sprawcy, jednak nie wiem jak zrobić to najlepiej.

Jeżeli wiecie i możecie, to proszę o pomoc i podpowiedź.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie !

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-02-2020, 12:17   

Szkoda twojego czasu na wyceny z pomocą ASO, cena nowej maski czy lampy zapewne przekroczy wartość rynkową Sigmy. Osobiście szukałbym pomocy u rzeczoznawcy który realnie wyceni koszty naprawy (blacharka, lakiernia, montaż) oraz wartość części używanych z rynku wtórnego.
Osobiście gdybym usłyszał wyceny z ASO, wolałbym skorzystać z ubezpieczenia i stracić zniżki.
Jesienią 2018 r. miałem podobną sytuację. szkody były niewielkie wgnieciona maska pęknięty grill, porysowany zderzak i uszkodzona rejestracja. Wartość Sigmy została wyceniona na 3500zł, wypłacono odszkodowanie w wysokości 1500zł

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 02-02-2020, 12:29   Re: Wycena szkody po stłuczce

manzanillo napisał/a:

Sprawca przynał się do winy spisaliśmy oświadczenie, ale chce on to rozliczyć gotówką, aby nie stracić zniżek.

Na razie chce, bo myśli, że zmieści się w kilku stówkach..
Rzeczoznawca w takim przypadku odpada - za darmo nie wyceni :wink:

Jeżeli chcesz pójść sprawcy na rękę, to musisz znaleźć części (nie "lampa jest za stówkę" tylko "mam lampę za 123zł i do tego 45 za przesyłkę :wink: ), pojechać z nim do warsztatu blacharsko-lakierniczego i wspólnie ustalić kwotę naprawy. Jak będzies znał kwotę to wtedy bierzesz z góry - jak "zarobisz" to masz zysk, jak nie to dokładasz i jesteś stratny.

Uważaj na przyjmowanie pieniędzy - jak weźmiesz choćby złotówkę to idziesz już inną (trudniejszą) drogą gdyby jednak potrzebny byłby ubezpieczyciel.

manzanillo
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2020, 12:10   

Cześć,

Dzięki za odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o sprawcę, to jest to duży deweloper i z tego co mówił, to polecą mu zniżki na dużą ilość aut, więc dlatego chciałby to zrobić gotówką.
Auto mam wciągnięte na działalność, z zadeklarowaną wartością - czy to może być podstawą to wyceny ?
Chcę zrobić wycenę i przedstawić to sprawcy + koszat wyceny też nałożyć na sprawcę.
A swoja drogą ile taka wycene Waszym zdaniem może kosztować ?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 03-02-2020, 13:00   

manzanillo rzeczoznawca bierze kwotę w okolicach 300zł.

manzanillo
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2020, 13:29   

A Waszym zdaniem lepiej wycena z PZU, gdzie mam ubezpieczenie, czy PZMot (członkostwo) ?

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 04-02-2020, 21:20   

Pzmot
Pzu wyciula cie na wycenie min. na współczynnikach, zamiennikach itp..

kupujepolskieprodukty.pl

manzanillo
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2020, 23:51   

Dziękuję koledzy za podpowiedzi.

PZMOT Wrocław pytał mnie czy części są dostępne w ASO Wrocław, bo jak nie to ciężko będzie wycenić. Co ciekawe znalazłem certyfikowanego rzeczoznawcę, który z kolei posiada katalogi z cenami poszczególnych części.

P.S Jak ktoś ma to kupię grill (srebrno - czarny) i ewentualnie lampy.

Pozdrawiam Paweł

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 13-04-2020, 20:36   

I jak tam sytuacja?

manzanillo
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2020, 21:47   

Cześć,

Minęło już trochę czasu. Szybkie podsumowanie tego, jak sprawa się zakończyła:

Wziąłem wycenę od rzeczoznawcy z PZMot.
Jak zobaczył to gość od strony dewelopera, to stwierdził, że jednak myśłał, że będzie taniej i żebym jednak zgłosił z ubezpieczenia (nauczka dla mnie na przyszłość, żeby uważać, jak się komuś na rękę idzie).
Mając wycenę z PZMot zgłosiłem wniosek do PZU. Szybko ogarneli, przyjechali, zrobili zdjęcia etc. W miarę szybko też zrobili wycenę.
PZU wyceniło szkodę na około 60% tego co PZMot. Różnice głównie odnosiły się do lamp, oraz stawce za roboczogodzinę.
Majac wycenę z PZU i widząc rożbieżności w liscie elementów, zadzwoniłem ponownie do PZMotu z prośba, o sprawdzenie, czy napewno dobre lampy uwzględnili, oraz co dalej z tym fantem zrobić.
Otrzymałem informację, że oni liczyli lampy z osprzetem, z PZU, pewnie bez + ze mogę się odwołać / założyć sprawę, i napewno sąd przyzna mi rację, iż stawka roboczogodziny jest nierealna, ale jednoczśnie ostrzegli mnie, że kwota jest na tyle wysoka, że zaraz mogę załapać się na szkodzę całkowitą i sumarycznie dostanę jeszcze mniej, niż obecnie.
Wnioski jakie ja wyciągnąłem z tego zdarzenia. Wycena z PZMot nie jest w żaden sposób wiąrzaca i chyba tak naprawdę, takie wyceny nie mają większego przełożenia na ubezpieczycieli.
Co jednak gorsze, to, to, że jak się ma auto na firmę, to wypłacone odszkodowanie jest dochodem i musiałem jeszcze od tego zapłacić podatek :shock:

Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi

Pozdrawiam serdecznie!

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 21-07-2020, 07:06   

Wycena PZmot nie jest wiążąca ale w razie sprawy sądowej akurat można się na nią powoływać w roszczeniu - miałem taką sprawę i ubezpieczyciel wystąpił do adwokata o ugodę i wypłacili wszystko.

kupujepolskieprodukty.pl

Odpowiedz do tematu