Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Niskie ciśnienie oleju - Automat
Autor Wiadomość
yak 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V6 '00
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 25-09-2012, 16:59   [EAxx] Niskie ciśnienie oleju - Automat

Witam,
Ostatnio w moim galancie z 99 roku 2.0 z automatyczną skrzynią pojawił się problem, który objawia się tym, że miga kontrolka niskiego ciśnienia oleju. Zdarza się to tylko gdy skrzynia jest w położeniu R, D, 3, 2, L przy wciśniętym pedale hamulca. Podczas jazdy kontrolka przestaje migać. Tak samo w położeniu P i N, wszystko jest w porządku. Dodam, że nie zauważyłem żeby skrzynia zaczęła pracować w inny sposób, tak samo jak wcześniej płynnie zmienia biegi bez żadnych szarpnięć itp. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale sprawdzałem poziom oleju i jego ilość jest odpowiednia.

Mam nadzieję, że ktoś z Was potrafiłby coś mi powiedzieć na temat tego problemu.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 25-09-2012, 17:30   

A spadają obroty jak trzymasz wciśnięty hamulec? Najlepiej nagraj filmik jak to wygląda na zegarach.

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 25-09-2012, 19:21   

yak napisał/a:
am,
Ostatnio w moim galancie z 99 roku 2.0 z automatyczną skrzynią pojawił się problem, który objawia się tym, że miga kontrolka niskiego ciśnienia oleju. Zdarza się to tylko gdy skrzynia jest w położeniu R, D, 3, 2, L przy wciśniętym pedale hamulca. Podczas jazdy kontrolka przestaje migać. Tak samo w położeniu P i N, wszystko jest w porządku. Dodam, że nie zauważyłem żeby skrzynia zaczęła pracować w inny sposób, tak samo jak wcześniej płynnie zmienia biegi bez żadnych szarpnięć itp. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale sprawdzałem poziom oleju i jego ilość jest odpowiednia.

Mam nadzieję, że ktoś z Was potrafiłby coś mi powiedzieć na temat tego problemu.

Do sprawdzenia obowiązkowo cisnienie oleju . Na 95% do wymiany czujnik cisniena oleju .( zabrudzony )

yak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-09-2012, 23:07   

Niestety nie miałem możliwości nagrania filmiku, ale sprawa wygląda mniej więcej tak: na zimnym silniku wszystko jest pięknie przy wciśniętym hamulcu na R i D mam 1tys obrotów, zadna kontrolka nie świeci, po jakims czasie, 20-30 minut jazdy, jest tak że obroty przy postoju wynoszą okolo 800, kontrolka niskiego ciśnienia zaczyna migać. Nie ma żadnego falowania obrotów jeśli to istotne.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 26-09-2012, 07:51   

yak napisał/a:
na zimnym silniku wszystko jest pięknie przy wciśniętym hamulcu na R i D mam 1tys obrotów
A na rozgrzanym ile masz? Jak wciśniesz hamulec na D lub R to jest zauważalny wzrost obrotów czy spadek?

yak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-09-2012, 08:03   

Hugo napisał/a:
yak napisał/a:
na zimnym silniku wszystko jest pięknie przy wciśniętym hamulcu na R i D mam 1tys obrotów
A na rozgrzanym ile masz? Jak wciśniesz hamulec na D lub R to jest zauważalny wzrost obrotów czy spadek?

więc przykładowo na rozgrzanym jest tak na N 1 tys, zmieniam na D i jest spadek do 800 obrotów

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 26-09-2012, 09:59   

yak napisał/a:
więc przykładowo na rozgrzanym jest tak na N 1 tys, zmieniam na D i jest spadek do 800 obrotów
Rozumiem, że tak było zawsze, z tą różnicą, że teraz mruga kontrolka ciśnienia oleju, tak?

yak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-09-2012, 10:48   

Hugo napisał/a:
Rozumiem, że tak było zawsze, z tą różnicą, że teraz mruga kontrolka ciśnienia oleju, tak?
Dokładnie tak. Poza tym dziwi mnie to ze ona mruga, żeby był ten problem z ciśnieniem to podejrzewam że kontrolka powinna się świecić cały czas, a tak pomruga i gaśnie.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 26-09-2012, 14:13   

U mnie jak padł czujnik ciśnienia oleju to w ogóle nie świeciła.

yak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-09-2012, 15:48   

Wygląda na to że sprawa załatwiona. Wymieniony czujnik ciśnienia oleju. Pojeżdżę trochę to zobaczę czy kontrolka będzie świecić, ale póki co wszystko wygląda na to, że już po problemie, więc wielkie dzięki za pomoc. Na pewno przy następnych przygodach też się tu zgłoszę. :) Pozdrawiam

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 27-09-2012, 22:25   

yak napisał/a:
Wygląda na to że sprawa załatwiona. Wymieniony czujnik ciśnienia oleju. Pojeżdżę trochę to zobaczę czy kontrolka będzie świecić, ale póki co wszystko wygląda na to, że już po problemie

A jednak :wink:

Odpowiedz do tematu