Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Na co zwracac uwage przy zakupie GDI ??
Autor Wiadomość
Dave84 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-03-2009, 17:33   Na co zwracac uwage przy zakupie GDI ??

Pytanie jak w temacie.. Szukam auta dla siebie i ubzduralem sobie zakub Carismy GDI, ale nigdy nie mialem z tymi autami do czynienia, nie wiem jak silnik pracuje, nie wiem czy zdolam rozroznic na prace silnika w miare dobrego od takiego co moze mnie rozczarowac :]

Jezeli jest cos szczegolnego na co trzeba zwrocic uwage to prosze o porade..

kornel 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8gdi `99
Kraj/Country: UK
Wysłany: 11-03-2009, 19:07   

jezeli nie bedziesz mial full service history,to lepiej nie kupuj.musisz przynajmniej wiedziec na jakim oleju auto jezdzilo od nowosci i czy wymiany byly regularne. jezeli masz zamiar kupic od handlarza to wcisna ci kit,ze auto chodzi super cicho,a okaze sie,ze wlali jakiegos doktora,a popychacze juz do wymiany. kupilem to auto,bo zawsze je chcialem-teraz zaluje,bo osiagi ma super,ale zbyt duzo rzeczy trzeba robic(jak w maluchu).no chyba,ze lubisz i znasz sie natym :roll: mialem kilka samoch. w zyciu i chyba we wszystkich razem nie musialem tyle naprawiac :P
jezeli masz do kupienia naprawde dobrze utrzymany egz.to tak,ale o to naprawde trudno,bo ludzie niewiele wiedza o tych silnikach i wiekszosc jest zaniedbana :!:
przy okazji-moze cie znam z tarn-GOR,bo ja jestem z nakla sl. :mrgreen: i wiekszosc zycia spedzilem wlasnie tam :lol: i zona z tarn-gor.
jezeli masz jakies konkret.pytania to wal smialo.pozdro

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 12-03-2009, 08:29   

A Ja odmiennie od kolegi.
Jeżeli ktoś jeździ w miarę spokojnie lub lubi trochę depnąć jest to najlepszy wybór jaki można zrobić. Oczywiście o GAZIE można zapomnieć ale to chyba wiesz.
Ja kupiłem auto 6 letnie z Holandii , mam je 5 lat i poza eksploatację : czyli klocki, tarcze, rozrząd, zawieszenie nic nie robiłem i nigdy mnie nie zawiodło.
Żona ma podobną opinię, w porównaniu do Opla Vectry, Seata Cordoby, Paska i paru innych autek Carisma bije je na głowę w eksploatacji i bezawaryjności. a u mnie dostaje trochę w tyłek bo wolno nie jeżdżę.
Ja polecam ale jak wyżej (to kwestia modelu)

kkriss 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Wysłany: 12-03-2009, 08:48   

Oczywiście, że wszystko kwestia stanu auto, ja kupiłem od handlarza - oczywiście najpierw zrobiłem przegląd, po zakupie wpakowałem 5 tyś na zmiane wszystkiego co było trzeba no i teraz od roku auto bez żadnej awarii - nic. Wszystko pięknie i bezproblemowo.

Auto mało problemowe, ale oczywiście jak wszystkie wozy - można trafić na egzemplarz masakryczny, rowalony itp...

Zwróć uwagę na:

Odgłos silnika po zapaleniu - ale zimnego silnika, a nie takiego wcześniej rozgrzanego.
Po rozgrzaniu jak zachowują sie obroty na luzie
Jak wchodzą biegi - czy lekko?
czy coś skrzypi podczas jazdy lub po bujnięciu autem.
Stan silnika - umyty (podejrzane), zaolejony (też źle)

Najlepiej oddaj do mechanika który zna się na miśkach.
Zapytaj/poczytaj na twoim forum regionalnym.
Pamiętaj, że na pewno będziesz musiał wydać trochę po zakupie (jak przy każdym wózku), pytanie tylko czy musisz wydać 2 tyś czy 10 tyś aby auto było ok.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-03-2009, 10:20   

Dokładnie tak, Ja po zakupie jeździłem 2 lata i samochód nie wymagał wkładu własnego, nawet rozrząd miałem wymieniony przez poprzedniego właściciela.
P 2 latach wymieniłam klocki i serwis klimy czyli wymiana płynu i oleju i nabicie, po kolejnych 2 zrobiłem, klocki, tarcze, zawieszenie tył (tuleje amorki itd.) i świece i jak na razie nadal nic tylko tankować, o przepraszam na wiosnę robię klocki i wiadomo zawsze olej, filtry itd.
Więc jak widać nic nie robię poza eksploatacją którą głownie zawdzięczam studzienkom w drodze i szybkiej jeździe.

Dave84 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-03-2009, 10:51   

Co myslicie po Cari z przebiegiem 240 tys z czego do 190 tys byla serwisowana ??

I co to sa popychacze ?? czy duzo kosztuje ich wymiana ??

kkriss 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Wysłany: 12-03-2009, 11:39   

Większość Cari które mają ok 10 lat i niby przebieg jest ok 140 tyś to kręcone, sprowadzane wozy (nie wszystkie), ale jeżdżą dobrze. 240 to żaden problem.

Ważne aby sprawdził ją mechanik. Jeżeli przegląd jest ok, to powinno być wszystko ok.

Jeżeli to sprowadzany Disel to tylko bym się zastanawiał czy przypadkiem nie ma on 340 tyś faktycznego przebiegu (choc chyba jestem trochę przewrażliwiony co do kręcenia)

W sumie najważniejsze - przegląd przed zakupem, oczywiście przed przeglądem weź jazdę próbną i sam zobacz czy jest w miarę ok.

Co do popychaczy się nie wypowiem, choć chyba to częsty problem w Cari ze sporym przebiegiem.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 12-03-2009, 11:43   

240tys to trochę dużo bo juz na pewno czekać cię będzie sporo roboty - wymiana tulei, łączników i gum w zawieszeniu z tyłu i z przodu (całość z robotą pewnie wyjdzie około tysiąca). Rozrząd z kompletem gratów też podobnie. Do tego może dojść hydraulika kasowania luzu zaworowego także w tej okolicy. Oby nie wyszło tak że kupisz ją za 6tys a jeszcze połowę dołożysz...

Dave84 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-03-2009, 11:52   

nie no wyjdzie 9 kola, ma klimatronic, zarejestrowana jest, oc, przeglad wazne do wrzesnia :] no i licze sie z tym ze rozrzad bede musial wymienic, tylko mam nadzieje, ze to plus podstawowe filtry olej, narazie wystarczy :) 240 tys to chyba jest calkiem nizle wkoncu auto z 98 roku.. Wiekszosc aut na allegro nie zaleznie od roku produkcji ma przewaznie 150 tys :P

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 12-03-2009, 15:16   

kkriss napisał/a:
Większość Cari które mają ok 10 lat i niby przebieg jest ok 140 tyś to kręcone,

mam 8 letnie auto i 130 tys. Kręcone? :roll:
Z uporem będę prostował stereotypy :twisted:

Reszta za @kkrisem z pierwszego postu.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 12-03-2009, 15:47   

To ja lepszy jestem. Cari ma 11lat i tylko 151k km. Ogólnie jakby zadbana była to jeszcze troche powinna pojeździć. Natomiast osobiście zastanawiałbym się nad samochodem nad tym przebiegiem.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 12-03-2009, 15:53   

10 letni samochód mojego ojca w czasie sprzedaży miał 39.000 km.

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 12-03-2009, 16:31   

Moja ma teraz 10lat i ma 159tysi

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

kornel 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8gdi `99
Kraj/Country: UK
Wysłany: 12-03-2009, 20:30   

z takim przebiegiem to zastanowilbym sie nawet nad kupnem w dieslu.z drugiej strony skoro tyle przejechala to moze byc dobry znak,ze wszystko jest ok :wink:
dalej bede twierdzil,ze za taka kase mozna miec dobrej klasy auto duzo mniej awaryjne :p

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-03-2009, 08:07   

Ja mam 11lat i 187tyś. ale przebieg juz widać np. po lakierze, siedzeniach i kierownicy, gałeczka wyślizgana i trochę rys sie nazbierało ale silniczek mam czysty i żadna śrubka nie jest zardzewiała (stan jest lepszy od wszystkich zdjąć jakie widziałem przez was prezentowane i internetowych ogłoszeń z młodszych roczników) może ma na to wpływ garażowanie.

Odpowiedz do tematu