Tylne lampy Pajero long 93' |
Autor |
Wiadomość |
SEBOL_MKS
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Long 93'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-02-2009, 22:35 Tylne lampy Pajero long 93'
|
|
|
Witam wszystkich maniaków Mitsubishi 4x4
Od dawna jestem związany z japońską motoryzacją, ale do tej pory były to tylko samochody osobowe ... od niedawna mam takie cudo jak Pajero Long z 1993 roku 2,5 TD i autko jest super. Jest to moje pierwsze auto z napędem 4x4 i w zasadzie dopiero uczę się nim jeździć i go obsługiwać ... generalnie mówiąc jestem jeszcze laikiem jeśli chodzi o takie auta, ale obiecuję, że ogarne się szybko
Forum czytam od dłuższego czasu, ale teraz odpiero postanowiłem się zarejestrować i coś napisać. Do tego konkretnie skłonił mnie mój problem a raczej pytanie które dla większości z Was będzie wydawało się banalne (proszę nie wyśmiejcie mnie).
Chodzi o tylne lampy ... cały czas się palą tylko te dolne a te boczne nie ... steruje się tymi lampami, można przełączać które mają się palić w danej chwili? Czy np te boczne załączają się dopiero po podpięciu przyczepki? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ całą kabinę przeszukałem i nie mogę się połapać jak to jest z tymi światłami ...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-02-2009, 23:11
|
|
|
Witaj,
boczne są tylko przeciwmgłowe i cofania. Postój, kierunki i stop w dolnych |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 15-02-2009, 08:09
|
|
|
I tylko na dole mają się palić . Rozumiemy twoje zdziwienie, są jednak tacy,którzy przerabiają instalację i podpinają lampy górne (w karoserii) |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 15-02-2009, 08:59
|
|
|
Witaj na forum. Tak jak poprzednicy napisali. A włączają się te światła,na karoserii,gdy zapalisz przeciw mgielne (nie halogeny) ->klawisze na desce po lewej stronie.I tak to już jest jak nie mamy opisu różnych przycisków->> miałem ten sam problem Pozdrawiam |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
SEBOL_MKS
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Long 93'
|
Wysłany: 16-02-2009, 01:43
|
|
|
Wielkie dzięki za jakże istatną pomoc
Ogólnie te forum to skarbnica wiedzy i na pewno zagoszcze tutaj na dłużej
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Stach [Usunięty]
|
Wysłany: 16-02-2009, 14:26
|
|
|
...to może jeszcze uzupełnię poprzednie wypowiedzi, że takie dziwne rozwiązanie jest podyktowane kątami, pod którymi muszą być widoczne tylne światła (z tyłu z boku). A muszą być widoczne dwa naraz. Warunek minimalny, choć nie pamiętam teraz ile wynosi w stopniach, nie jest spełniony z winy koła zapasowego zawieszonego na tylnych drzwiach. Sam chciałem kiedyś zrezygnować ze świateł w zderzaku i zamontować zmodyfikowane w karoserii. Ale niestety
W terenówkach innych marek jest podobnie. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-02-2009, 08:09
|
|
|
Temat byl juz walkowany chyba na Rajdach. Taki przepis byl wprowadzony dawno temu ale teraz raczej zostal zniesiony lub nie jest przestrzegany.
Ja w Pininie mialem kolo i swiatla na slupkach. Czwarta generacja tez ma kolo i swiatla wyzej. Kilka innych autek ma podobnie. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
pantonik1
Mitsumaniak
Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 131 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: 12-03-2009, 20:19 Ja to zrobilem
|
|
|
Witam. A ja kupiłem na allegr.. światełka (bo u mnie były jakieś dymione i tak jak koledzy piszą, były tam tylko cofania i przeciwmgielne), podłączyłem i mam:-) Jeśli będzie problem z misiami, to na chwile odkręcę koło zapasowe i schowam do bagażnika i światełka będą widoczne:-) Chodź teraz jest dużo młodych misiów i patrzą łagodniej:-) A zmieniłem, ponieważ już 2 razy zmieniałem te na dole (kamyk, cofanie, czy inne przygody-raz w lesie zahaczyłem o drzewo, bo szyby były za czyste, żeby coś zobaczyć, a wydawało mi się, że się wyrobię:-) Jak ktoś mi napisze jak wkleić zdjęcie, to takowe dołączę i pokaże jak to teraz wygląda |
_________________ O samochód należy dbać tak samo, jak o kobietę! - bądź bardzo podobnie:-) pantonik1 |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
pantonik1
Mitsumaniak
Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 131 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: 15-03-2009, 16:56 światełka
|
|
|
dorzucam obiecane światełka. W nocy fajnie świecą:-)
 |
_________________ O samochód należy dbać tak samo, jak o kobietę! - bądź bardzo podobnie:-) pantonik1 |
|
|
|
 |
|