Rockford Fosgate do Invite |
Autor |
Wiadomość |
Sholay [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2013, 18:50 Rockford Fosgate do Invite
|
|
|
Właśnie kupiłem sobie Lancera Invite Sedan, właściwie do pełni szczęścia brakuje mi w nim automatycznej skrzyni, czerwonej karoserii i kapuczinowej tapicerki oraz lepszego zestawu audio.
Realnie mogę dokupić jedynie audio, i właśnie (chyba) je znalazłem:
http://allegro.pl/mitsubi...3727184522.html
Czy to rzeczywiście oryginalne radio, ewentualnie czy wiecie jak to potwierdzić? I czy dobrze rozumiem, że kupuje toto, dokupuje kilka głośników i voila? Czy głośniki muszę kupić od razu, czy na standardowych też mogę trochę pociągnąć, a głośniki kupić po Gwiazdce?
& |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 20-11-2013, 19:40
|
|
|
Napisz do Tokyo i podaj tą aukcję niech sprawdzi numery na etykiecie, bo to radio może pochodzić z amerykańca. Ja swoje kupiłem od kolesia na forum za 350 z Outlandera. http://allegro.pl/outland...3710581233.html tu masz akcję za 1/4 ceny i radio było w Lancerze. Resztę wydaj na piwo. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 20-11-2013, 20:29
|
|
|
Zacytuję kolegę "tokyo"
"SYSTEM ROCKFORD W MITSUBISHI JEST TO OKRESLENIE SYSTEMU MUZYCZNEGO SKLADAJACEGO SIĘ NA GLOSIK WOOFER, WZMACNIACZ DSP KTÓRY STERUJE 6 GLOSNIKAMI ROCKFORD.
ŻADNE RADIO FABRYCZNE NIE MA NIC WSPOLNEGO Z SYSTEMEM ROCKFORD JEŻELI JEST OSOBNA JEDNOSTKA.
RADIA Z NAKLEJKAMI ROCKFORD (np. na allegro)TJ NABIJANIE LUDZI W tzw BUTELKE"
Sholay, Poczytaj w temacie i wszystkiego się dowiesz : http://forum.mitsumaniaki...ckford&start=75
Zobacz zdjęcia z instalacji systemu Rockford Fosgate do wersji INVITE - Zapraszam : http://www.fotosik.pl/u/tyku/album/1216944 |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
Sholay [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2013, 22:06
|
|
|
Dziękuję za odpowiedzi, sugerowany temat przeczytałem zwłaszcza wpisy Tyku i Tokyo Niestety jestem informatykohumanistą i wszystkich kwestii "elektroniczno-technicznych" nie zrozumiałem, więc założyłem nowy wątek na poziomie kompletnego laika.
O ile jednak dobrze rozumiem, to aby mieć system Rockford Fosgate w miejsce zwykłego potrzebuję:
- tej jednostki centralnej z podanej przez Was aukcji
- nowego okablowania, i
- inne głośników (właśnie - inne czy po prostu dodać dwa w tym subwoofer?)
- wytłumienie drzwi i bagażnika - dla pełnej frajdy?
Coś pominąłem?
A może - bo sam nie znalazłem na forum - jest ktoś kto to ogarnia i za odpowiednią opłatą się zrobi to za mnie dla mnie? Czy przypadkiem Tokyo nie świadczy takich usług (w sumie i tak do niego napiszę)?
& |
|
|
|
 |
sliwek2face
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 SB
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2012 Posty: 103 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 20-11-2013, 22:28
|
|
|
Jak będziesz miał takie informacje to daj znać czy ktoś ogarnoł by temat montażu takich głośniczków |
|
|
|
 |
lurek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lip 2013 Posty: 422 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 21-11-2013, 09:30
|
|
|
Trik napisał/a: | Napisz do Tokyo i podaj tą aukcję niech sprawdzi numery na etykiecie, bo to radio może pochodzić z amerykańca. Ja swoje kupiłem od kolesia na forum za 350 z Outlandera. http://allegro.pl/outland...3710581233.html tu masz akcję za 1/4 ceny i radio było w Lancerze. Resztę wydaj na piwo. |
Kurde ale mi smaka narobiliście, chyba rozkręcę swojego i zobaczę co mam bo...
Mam wzmacniacz (nie wiem jaki ale tam gdzie powinien być ), mam oryginalny subwoofer ale radio na 1cd :P dziwne ale wszystko ładnie działa
a aukcja z wrocka
PS. a czy młodsze radio które obsługuje USB, to kwestia wywiercenia dziury na gniazdko i montaż kabla USB? |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 21-11-2013, 11:27
|
|
|
lurek napisał/a: | PS. a czy młodsze radio które obsługuje USB, to kwestia wywiercenia dziury na gniazdko i montaż kabla USB? |
U mniej jest miejsce do USB w schowku, model my11.
Jak otwiera się schowek to po lewej stronie. |
_________________  |
|
|
|
 |
lurek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-11-2013, 12:35
|
|
|
Lucas123w napisał/a: | lurek napisał/a: | PS. a czy młodsze radio które obsługuje USB, to kwestia wywiercenia dziury na gniazdko i montaż kabla USB? |
U mniej jest miejsce do USB w schowku, model my11.
Jak otwiera się schowek to po lewej stronie. |
Ja mam z 2008 ale za to z eleganckimi półeczkami, zresztą żaden problem wywiercić dziurkę i ładnie przymocować, pytanie czy tak to wygląda, nowe radio ze zwisającym kablem który wystarczy przymocować i gra |
|
|
|
 |
piker
Forumowicz
Auto: Eclipse Cross 2wd CVT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Kwi 2013 Posty: 147 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 21-11-2013, 12:48
|
|
|
Pytanie czy standardowe radio jest przystosowane do podłączenia/obsługi usb i czy można to wykonać tylko na zasadzie podpięcia kabelka? |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 21-11-2013, 15:48
|
|
|
Witam
Standartowe radio (nie wszystkie) maja mozliwosc obslugi modulu USB/BT USB.
W MY2013 wprowadzono jednostki z mozliwoscia podpiecia kabelka usb do asx,outlander,lancer.
Jezeli chodzi o zalozenie systemu rockford to czas zalozenia (2os-znajace sie na rozkladaniu auta miska) ok 10 godz. z wpieciem pod fabryczna instalacje.
Pozdrawiam |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
lurek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-11-2013, 15:56
|
|
|
Tokyo, już miałem pisać PMa
Jesteś tu Guru więc podpowiedz, wsadzenie samego radia Rockford do podstawowego zestawu głośników będzie działało, czy spali głośniki/radio? (ew. jakość dźwięku bez różnicy?)
Muszę z śrubokrętem pójść do auta bo kupiłem z jakąś wersją combo, zwykłe radio (bo tylko 1cd), wzmacniacz i woofer w bagażniku (ten na pewno rockforda) i gra a w innych postach straszą, że z dymem może pójść radio. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 21-11-2013, 16:07
|
|
|
Jezeli glosniki sa zwykle,auto nie wyciszone,wzm jest orginalny, tuba jest orginalna to glosniki pojda z dymem tylko w sytuacji jak je dlugo przesterujesz . Membrana to papier na delikatnym zawieszeniu , ale graja. |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
lurek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-11-2013, 18:56
|
|
|
tokyo napisał/a: | Jezeli glosniki sa zwykle,auto nie wyciszone,wzm jest orginalny, tuba jest orginalna to glosniki pojda z dymem tylko w sytuacji jak je dlugo przesterujesz . Membrana to papier na delikatnym zawieszeniu , ale graja. |
Mówiąc krótko jak podkręcę za głośno to pójdą z dymem? A jaka jest skala w Lancerach bo więcej niż 25 nie kręciłem (na codzień między 16-20 leci)
No i wsadzone, dzięki Trik za podesłanie linka
Gra wszystko ładnie, sub trybi z tyłu aż kanapa lata Podziękowania również dla Pana sprzedawcy który zamontował mi radyjko na miejscu |
|
|
|
 |
michal.smk
Nowy Forumowicz Love my Lancer

Auto: Mistsubishi Lancer
|
Wysłany: 29-11-2013, 15:49
|
|
|
piker napisał/a: | Pytanie czy standardowe radio jest przystosowane do podłączenia/obsługi usb i czy można to wykonać tylko na zasadzie podpięcia kabelka? |
Ja bym chętnie do tego cytatu wrócił. Uwielbiam swój samochód natomiast dałbym wiele by znalazło się w nim wejście USB (gdyby nie wbudowane w panel radio w miśku to można by było sprawę załatwić za kilka stów). Jeżeli taka opcja jakimś cudem jest to BŁAGAM zdradźcie tę tajemnicę. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 29-11-2013, 17:48
|
|
|
michal.smk napisał/a: | Jeżeli taka opcja jakimś cudem jest to BŁAGAM zdradźcie tę tajemnicę |
Jest pewna opcja. Może nawet dwie.
1. Trzeba namierzyć tunel środkowy od wersji wyższej posiadającej złącze USB w podłokietniku lub znaleźć bebechy od takiego schowka i zamienić. Sam o tym myślałem ze względu na dodatkowe gniazdo zasilania tam zawarte. Ale z braku czasu wybrałem wariant 2. Tj. kupiłem w ASO gniazdo zasilania i zamiast wiercić w schowku wykorzystałem nieużywaną zaślepkę przed schowkiem (zaraz za miejscem na kubki). Tam zrobił mi elektryk otwór i wstawił dodatkowe gniazdo zasilania. I jest pod ręką, w razie czego podłączam przetwornicę i dzieciaki używają laptopa w trasie, albo podłączam CB. To samo można wykombinować z USB tylko trzeba przeprowadzić kable przez tunel od radia.
Opcja 3 zrobić otwór w ramce wokół radia. miejsce teoretycznie dowolne. http://sklep.scigacz.pl/g...=2313_2333_2334 można cos dobrać. |
|
|
|
 |
|