Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Problem, coś z elektroniką
Autor Wiadomość
sterydzik 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-03-2009, 18:15   [Cari 1.8 GDI] Problem, coś z elektroniką

Hejka,
Dramat panowie, wracam dziś z serwisu, zajeżdżam na chatę (auto stało tydzień na dworze, może akumulator ?), patrzę i nie wyświetla się nic na zegarku. Wyłączam silnik, włączam patrzę a licznik przejechanych km wskazuje zero. OK. Parkuje z drobną dozą niezadowolenia (czyli. wq......), wysiadam, chcę zamknąć auto, migają tylko lampy, rygle w drzwiach ani drgną. Po 8h wracam z roboty, idę do auta i teraz wszystko jest okej.

Please... macie pomysł co to ? Oszaleje, nie dość że poszło 4 kółka na remont po stłuszce to jeszcze teraz te czary mary. Komputer ześwirował ? Pomóżcie bo mimo że w tej sekundzie jest okej to czuje że to bumerang i kiedyś wróci.

[ Dodano: 10-03-2009, 21:41 ]
i wrócił. Pojeździłem godzinkę, zaparkowałem wróciłem po jakimś czasie i znów to samo. Zegarek nic nie pokazuje, kilometry skasowane, alarm w stanie death.

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2009, 00:16   

ja miałem podobnie kiedyś z zerowaniem licznika i zegarkiem.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, bo to było dawno temu, ale chyba padł mi jeden z przekaźników w puszcze pod maską albo jakiś bezpiecznik.

kozuch2 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
Wysłany: 11-03-2009, 17:36   

kolego to napewno bezpiecznik 10 A ,taki czerwony,znajduje sie w puszce pod maską,znajdziesz napewno,ja miałem to samo jesienią
pozdrawiam i pomagam :)

ireks1 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI 2000
Wysłany: 11-03-2009, 20:23   

kozuch2 napisał/a:
kolego to napewno bezpiecznik 10 A ,taki czerwony,znajduje sie w puszce pod maską,znajdziesz napewno,ja miałem to samo jesienią
pozdrawiam i pomagam :)

Hmmm.Bezpieczniki sie same nineaprawiają.Auto po kraszu stawiałbym na niedokręconą
mase albo niedociśnienta wtyczka.

Geloo_Jedi
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2009, 22:06   

już chyba wiem jak u mnie to było, strzelił mi bezpiecznik w puszce w komorze silnika, jeden z trzech umieszczonych w żółtej klamerce. Bezpiecznik wymieniłem, ale klamerki nie wcisnąłem do końca, niby siedziała, ale nie tak jak trzeba i zegary mi się resetowały. Zobacz bezpieczniki w żółtej klamerce i mocno ją dociśnij.
Jeśli nie pomyliłem faktów, to u mnie tak to właśnie było.

kozuch2 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
Wysłany: 12-03-2009, 14:47   

kolego ireks1 słuchaj,za kazdym razem jak odpalisz samochod to bedzie pokazywał zero km i spalanie,nie wyłaczając silnika jezdzisz sobie i km są normalnie dalej naliczane,wyłaczas silnik i znowu powtórka z rozrywki.jestem pewien ze to bedzie bezpiecznik
pozdrawiam

ireks1 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI 2000
Wysłany: 12-03-2009, 22:39   

Kozuch 2 chyba masz racje niedoczytałem ze zegar terz nie działa bendzie uszkodzony bezpiecznik zasilania zegara tylko niepamientam gdzie jest.Moze to ten okturym piszesz.

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 12-03-2009, 22:50   

Też to przeżyłem i tak jak mówią inni powodem był spalony bezpiecznik - jeden z 3-ech w żółtej puszeczce. Ten mój odpowiadał za oświetlenie wnętrza, między innymi.

sterydzik 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8
Wysłany: 15-03-2009, 08:08   

oczywiście mieliście rację :) Gdybym zapytał wcześniej to sam bym go wymienił a nie fatygował się do serwisu. W zasadzie nie stykał bo raz wszystko było ok a raptem się chrzanilo.

Więc takim o to sposobem wróciłem pieknym autkiem z serwisu, i po 3 dniach ktoś mnie przerysował na parkingu. Porażka.

andre 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V
Wysłany: 15-03-2009, 09:55   

Panowie a odbiegając od tematu, nie chce już zakładać nowego tematu a chodzi mi o bezpiecznik. Mianowicie z dnia na dzień siadł mi centralny zamek i wszystkie drzwi muszę zamykać/otwierać ręcznie, Wiecie może który bezpiecznik odpowiada za central?

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 15-03-2009, 10:14   

masz temat o bezpiecznikach

chmielu115 
Forumowicz

Auto: vw. passat b5
Wysłany: 15-03-2009, 10:27   

Mat ten sam problem z zerowaniem licznika kilometrów dziennych,i idąc za waszymi poradami sprawdziłem bezpieczniki , wyczyściłem styki i dalej nie trzyma kilometrów po zgaszeniu silnika licznik się zeruje.Ale co jakiś czas jeszcze kasują mi się ustawienia w radiu, zegarek.???????

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-03-2009, 10:51   

chmielu115 napisał/a:
Mat ten sam problem z zerowaniem licznika kilometrów dziennych,i idąc za waszymi poradami sprawdziłem bezpieczniki , wyczyściłem styki i dalej nie trzyma kilometrów po zgaszeniu silnika licznik się zeruje.Ale co jakiś czas jeszcze kasują mi się ustawienia w radiu, zegarek.???????

U mnie to samo było, nawet komputer automatycznej skrzyni biegów się kasował i traciła swoje ustawienia. Sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki - i te pod maską i te pod kierownicą?

chmielu115 
Forumowicz

Auto: vw. passat b5
Wysłany: 15-03-2009, 10:57   

Posprawdzałem wszystkie bezpieczniki i są ok!

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-03-2009, 11:03   

chmielu115 napisał/a:
Posprawdzałem wszystkie bezpieczniki i są ok!

Hmm, to nie wiem, elektrykiem nie jestem. Chyba musisz się właśnie udać do niego.

Odpowiedz do tematu