Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia automatyczna
Autor Wiadomość
winiarszczyk 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-05-2009, 19:39   Skrzynia automatyczna

Witam. Jestem na etapie poszukiwania Galanta kombi z silnikiem 2,0. Dotychczas nie miałem samochodu ze skrzynią automatyczną, ale że lubię wygodę, pomyślałem że wezmę ją pod uwagę. Czy muszę się obawiać skrzyni automatycznej? Czy skrzynie w Galantach mają jakieś słabe punkty? Słyszałem, że w manualnych sypią się synchronizatory a ja nie lubię zgrzytania :) No i doczytałem się jeszcze, że skrzynie automatyczne mają 4 biegi - jak się więc kształtuje spalanie w stosunku do skrzyń manualnych?

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 17-05-2009, 06:45   

winiarszczyk napisał/a:
Czy muszę się obawiać skrzyni automatycznej?

jak ktos jej nie katowal - to raczej nie. Poczytasz archiwum na forum i nauczysz sie ja obslugiwac itp.

winiarszczyk napisał/a:
Czy skrzynie w Galantach mają jakieś słabe punkty?

j/w. Automat w silniku 2,0 chyba jest najmniej awaryjny (archiwum).

winiarszczyk napisał/a:
jak się więc kształtuje spalanie w stosunku do skrzyń manualnych?

Musisz policzyc do ok. 1,5 litra wiecej.
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 17-05-2009, 09:58   Re: Skrzynia automatyczna

winiarszczyk napisał/a:
Czy muszę się obawiać skrzyni automatycznej? Czy skrzynie w Galantach mają jakieś słabe punkty? Słyszałem, że w manualnych sypią się synchronizatory a ja nie lubię zgrzytania :) No i doczytałem się jeszcze, że skrzynie automatyczne mają 4 biegi - jak się więc kształtuje spalanie w stosunku do skrzyń manualnych?

Najczęstsza usterka jaka występuje to wykruszanie się zębów na wieloklinie w sprzęgle hydrokinetycznym,ale jeżeli się dba o skrzynie,stosuje się olej i filtry takie jak powinny być,i robi się to na czas to nie ma z nią żadnego problemu,skrzynia automatyczna jednak jest cięższa do zajechania niż manualna,ja posiadam automata i jestem z niego zadowolony,i nie tylko ja bo większość moich znajomych jest posiadaczami miśków w A/T,co do spalania to ciężko mi się wypowiedzieć,każde auto inaczej spala,jeżeli są jakieś różnice to nie wielkie,jak będę w przyszłości wymieniał Miska na nowszego Miska to będzie tez w A/T,także polecam automata.

werdew 
Forumowicz

Auto: Omega 2.2 Dti
Kraj/Country: UK
Wysłany: 17-05-2009, 12:09   

Mam takiego jak szukasz (ale nie do sprzedania :lol:
Niby dopiero pół roku, ale żadnych problemów. Tak jak koledzy napisali, zadbany A/T daje sporo frajdy i wygody. Zwłaszcza w ruchu miejskim.
Następny też bedzie automat :lol: tylko może silnik 2.5 V6.
ex: Galant 2.0 automat 98r
ex: SAAB 9-5 2.3t
ex: Astra 1.6 16v 01r
ex: MG ZT 190+ 2.5 V6 03r
ex: Volvo S40 automat 97r
aktu. Omega 2.2 Dti sedan 01r

winiarszczyk 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 17-05-2009, 12:26   

Dzięki wielkie. Być może na dniach pojadę obejrzeć 2,5 litrowego Gala w automacie. Przekopię archiwum, żeby się dowiedzieć jak powinien chodzić i zmieniać biegi. To byłby mój pierwszy automat więc nawet nie mam porównania.
Pozdrawiam.

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 17-05-2009, 13:20   

winiarszczyk
Sprawdź olej jak wygląda,jaki ma kolor i jego poziom na odpalonym silniku,najlepiej po jeździe próbnej,wtedy olej w skrzyni powinien mieć odpowiednia temp.jeżeli jest możliwość to zapytaj,kiedy był wymieniany olej w skrzyni,i jaki został zalany,w większości auta przyciągane od wroga nie miały wymiany oleju w skrzyni od nowości,i trzeba to robić w pierwszej kolejności po zakupie,

Dziadek2
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2009, 22:31   

Mam Miśka w automacie od roku 2.5 V6, porzednie miśki były w manualu.Może że jestem już starszy lubie wygode. Dodajesz gazu i ruszasz żadnego wajchowania,spod świateł w mieście wszystkich zostawiasz w tyle bez pisku opon chyba że wyłączysz PCL, automatyczna regulacja trakcji. Nigdy nie gaśnie, a co do spalania to nie ma dużej rużnicy. Ostatnio syn jechał Miśkiem w dłuższą trase, jak wrucił to powiedzał tato gal pali mniej niż moja Honda Acord 1.8 a noge to on ma ciężką. Powyrzej 10l/100 to spali w niemczech na autostradzie ale jazda powyżej 160-200.

Odpowiedz do tematu