Przesunięty przez: lukasz12 31-01-2010, 13:36 |
Diamante - wspomaganie kierownicy |
Autor |
Wiadomość |
BartekWu
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Diamante, 6G72 DOHC
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lis 2008 Posty: 106 Skąd: Podwarszawa
|
Wysłany: 25-02-2009, 21:19 Diamante - wspomaganie kierownicy
|
|
|
Być może miał ktoś taki problem..
Zaraz po odpaleniu samochodu, przed jazdą, wspomaganie działa cacunio, lekko i i miło. Po jeździe (jakieś 30-40) minut, przy parkowaniu w garażu, wspomaganie zachowuje się tak jak by nie działało. Kiera chodzi ciężko. Pytanie brzmi - gdzie szukać przyczyny ? |
|
|
|
 |
adpiekar
Forumowicz
Auto: sigma 92r.12V, Pajero IV Dakar
|
Wysłany: 26-02-2009, 10:19
|
|
|
Witam.A oleum masz? Nie kręciłeś kółek na maxa skręconej kierownicy? |
|
|
|
 |
rkasia11 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2009, 13:20
|
|
|
Pierwsze co to sprawdz olej, jak jest stan to pomyśl o zmianie oleju, a jak to nie pomoże to zostaje ci zmiana pompki od wspomagania.
Możesz mieć też duże przecieki w maglownicy i też ten sam objaw.
Na zimnym oleju ok, a jak się rozgrzeje to dupa.
Można się pokusić, że jeśli z maglownicy nie ma wycieku, to raczej jest sprawna.
Pozdro!!!! |
|
|
|
 |
BartekWu
Forumowicz
|
Wysłany: 26-02-2009, 19:31
|
|
|
Dzieki wielkie.
a olej to jaki wlać / dolać ? jest jakaś procedura wymiany ? Wycieków żadnych nie mam |
|
|
|
 |
Noritsu [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2009, 22:03
|
|
|
Mi ubywało płynu z okolic samego zbiorniczka, płyn dokupiłem uniwersalny. Było napisane, że można mieszać z dowolnym. Na Shellu taki znalazłem |
|
|
|
 |
BartekWu
Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2009, 14:26
|
|
|
rkasia11 napisał/a: | Pierwsze co to sprawdz olej, jak jest stan to pomyśl o zmianie oleju, a jak to nie pomoże to zostaje ci zmiana pompki od wspomagania.
Możesz mieć też duże przecieki w maglownicy i też ten sam objaw.
Na zimnym oleju ok, a jak się rozgrzeje to dupa.
Można się pokusić, że jeśli z maglownicy nie ma wycieku, to raczej jest sprawna.
Pozdro!!!! |
Sprawdziłem poziom oleju i stan jest okej - nawet lekki nadmiar ale zwalam to na karb tego że auto nie do końca stało na poziomym. Nie wiem co tam jest wlane i nie wykluczam że jakiś syf - na co najlepiej wymienić ? Można zrobić to samemu czy do warsztatu lepiej ? |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 22-03-2009, 16:01
|
|
|
Powinno wejść 0,9 l olej klasy DEXRON II (tak zaleca instrukcja) a jakiej firmy kupiosz to zależy od zasobności kieszeni bo np nasz HIPOL ATF kosztuje chyba 13zł ale możesz kupić CASTROL lub inny ... zresztą ten litr oleju to nioe pieniądze i nie ma co żałować
Nie wiem jak u Ciebie z możliwościami bo wymiana trudną nie jest i myślę że dasz radę sam to zrobić. |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-03-2009, 18:35
|
|
|
możesz olej spuścić metoda grawitacyjna ale nie do końca jest ona pewna, prawidłowo powinno się wymieniać dynamicznie a koszty tez nie są duże ja np biorę za coś takiego 20pln czas roboty 20-30 min pisze o tym by cie czasem jakiś nie uczciwy mechanik nie chciał skasować jak za remont silnika |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 23-03-2009, 01:11
|
|
|
BartekWu, przywróć mu świetność i blask , to autko będzie pokazywać tylne światełka 98% innym czterokółkom w polsce nie mówiąc o satysfakcji... piękna rzecz
sprawdź pompke wspomagania - może pasek jest stary albo luźny |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
|