Nowy Lacerek parę pytań |
Autor |
Wiadomość |
bubel90
Mitsumaniak Brum Brum

Auto: ASX 1.6 Blue Sky
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-08-2013, 17:56 Nowy Lacerek parę pytań
|
|
|
Witajcie wszyscy nieznajomi mi dotychczas forumowicze od tego Lancerka, bo poprzednio jeździłem (nadal na zmiane) lancerem kombi CSO.
Mam parę pytań może i gdzieś były, ale odpowiedzi nie znalazłem:
1. Jaką kamerke cofania polecacie, bo umówmy się do tyłu nic nie widać
2. Czy zakup w ASO i wymiana zwykłego radia na zestaw audio ALPINE za ok 3500-4000 zł ma sens czy szukać gdzieś taniej? (ma navi, można podpiąć kamerkę,konkretny model podam jutro bo facet ma do mnie oddzwonić)
3. Czy felgi 18' z oponami 215 nie będą za szerokie do miśka 1.6 117 km? Może lepiej węższe 17!?
4. Jak kupiłem auto to w bagażniku mam dziury bez zaślepek (w CSO były) tam gdzie w wyzszych jest sabufer . Wiecie gdzie coś takiego dostane?
5. Polecaciecoś dodawać, zmieniać w tym lancerku na lepsze?
Dzięki i sorki jak było ale mam nadzieje że mi pomożecie
BTW roczny lancerek ma przebieg 2700 km (NIE nie pomyliłem się) |
_________________ HP doesn't mean respect
Mam gaz w podłodze nie w bagażniku
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców. - CM
 |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-08-2013, 22:20
|
|
|
bubel90, coś słabo szukałeś, bo na KAŻDE z Twoich pytań są obszerne odpowiedzi w odpowiednich wątkach... No może z wyjątkiem pytania o zaślepki w bagażniku.
Rozumiem, że masz sportbacka? Bo sedan nie ma tam schowków. Czyli kupiłeś po prostu bez pokrywek. Niestety wątpię, żeby łatwo było je dokupić, bo raczej nie jest to część zamienna. Można próbować w ASO, ale obstawiam, że cena będzie zaporowa. Pozostaje allegro albo szroty. |
|
|
|
 |
rolnikon
Mitsumaniak
Auto: Lancer SB 2.0 DiD Invite 2009
|
Wysłany: 23-08-2013, 00:46
|
|
|
siema
2. zestaw czyli tylko radio czy coś więcej? bo jeśli samo radio to popytaj się w jakiś firmach od audio czy mają coś lepszego i w jakich cenach
3. ogólnie jak dasz felge 18' to będzie Ci słabiej jeździł więc nie wiem czy jest sens zmieniać fele (takie jest moje zdanie ) |
|
|
|
 |
bubel90
Mitsumaniak Brum Brum

|
Wysłany: 23-08-2013, 09:47
|
|
|
Chce radio DVD, navi itp. Takie z dużym wyświetlaczem dotykowym |
 |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
raqu
Forumowicz
Auto: lancer SB 1.6 INVITE
|
Wysłany: 23-08-2013, 11:13
|
|
|
witam
Podłączę się do wątku, lancer SB MY2012, zmieniłem sobie w ASO opcję swiateł na tak zwaną "skandynawska", przed zmienieniem tego miałem tak że jak otwierałem samochód z pilota "unlock" na kluczyku, migał mi 2 razy awaryjnymi i otwierał zamek. Teraz mam podobnie jednak zapalają mi się pozycyjne z przodu i tylu, oraz podświetla mi deskę i sterowanie klimą i temp, nawiew. Przed wlaczeniem opcji skandynawskiej mialem to kiedyś włączone jednak sam to wyłączyłem, teraz nie jestem w stanie albo zapomniałem jak się to robi .
Znalazłem w instrukcji ( na tym najprawdopodobniej się opierałem kiedyś) :
"Oświetlenie przy odblokowaniu zamków"
Tak funkcja włącza pozycyjne na 30 sekund po odblokowaniu zamków z pilota......
czyli wychodzi na to że mam to włączone ( przy trybie skandynawskim sam się włącza? bo miałem to wyłączone).
Zgodnie z instrukcją aby wyłączyć jak jest włączone:
- naciśnij przycisk blokowania drzwi ( "lock" na pilocie ) - zamyka mi zamki
- przestaw przelacznik w polozenie swiatel mijania albo pozycyjne
- obroc wylacznik zapłonu w pozycje "on"
Niestety po tej operacji nic sięnie zmienia albo coś źle robię albo nie można tego wyłaczyć.
Czyt podczas tej operacji mma mieć zamknięte drzwi?, czy kluczyk musi być od początku w stacyjce zanim zamknę zamku ( lock).
Kiedyś znalazłem opis gdzieś w sieci jak ktoś opisywał zebrane funkcje które samemu można powyłączać/włączać z opisem co gdzie kliknąć i ile razy , niestety nie mogę tego odnależć, jesli ktoś ma coś takiego bardzoi proszę o podesłanie
dziękuję za wszelkie sugestie
dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
 |
marcowoj
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.6 inv '12
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Kwi 2013 Posty: 105 Skąd: Radziejów
|
Wysłany: 23-08-2013, 11:27
|
|
|
Ta tzw. opcja "skandynawska" tzn. że po odpaleniu włączają się światała mijania z pełną mocą czy 80% mocy i jak jest wtedy z czujnikiem zmierzchu? pytam bo jestem zainteresowany aby też podjechać to włączyć. czy jakiś moduł trzeba dokupić ? |
|
 |
raqu
Forumowicz
|
Wysłany: 23-08-2013, 11:50
|
|
|
nie musisz nic kupowac, wlączą ci w serwisie, podobno coś takiego po podłączeniu kompa:
Podaj im w ASO : ETACS -> Coding ->Option Coding ->DRL Function ustaw na enabled/ChgOK
różni się to tym że światła mi się zapalają po włączeniu silnika a nie tak jak do tej pory miałem, po przekręceniu stacyjki.
taraz mam:
- przełącznik na "on" - z tego co pamiętam zapalają sie światla same po okolo 5 sekundach po przekreceniu stacyjki, nawet bez zapalania silnika, gasna po zgaszeniu silnika i otwarciu drzwi
- przełącznik na "auto" - światła zapalają się po włączeniu silnika, gasną po zgaszeniu silnika, czjnik zmierzchu działa ( jak jest jasno to nie podswietla gałki itp, jak jak ciemno podswietla i przygasza podswietlenie zegarow i radie zeby nie razilo w nocy)
- przelacznik na "off" - tak jak na auto tylko czyujnik nie dziala
niestety w każdym przypadku świecą swiatla z mocą 100% ( jesli chcesz to zmienić to moduł trzeba dokupić i zamontować wowczas robisz z drogowych albo mijania swiatla dzienne ktore świecą z obnizona moca ( dlugie albo krotkie), czujnik wtedy działa prawidłowo ( wylącza te niby dzienne i załącza krótkie jak sie ciemno robi). Teraz czujnik tylko sciemnia galki i podswietlenie.
jesli cos pomylilem to proszę mnie poprawić. |
|
|
|
 |
marcowoj
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.6 inv '12
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Kwi 2013 Posty: 105 Skąd: Radziejów
|
Wysłany: 23-08-2013, 12:45
|
|
|
Dzięki za szczegółowe info. Ciekawe ile aktualnie w ASO wołają za taki moduł obniżajacy moc świateł w dzień. |
|
 |
raqu
Forumowicz
|
Wysłany: 23-08-2013, 13:47
|
|
|
jest kilka opcji nad którymi się zastanawiam ( lancer z czujnikiem zmierzchu), napiszę na podstawie ASO RM Filipowicz w Krakowie co jest dostępne:
- moduł ściemniający ( niestety jest ot nielegalne ) na swiatlach dlugich/krotkich, klosze bez oznaczenia dlr albo RL, nie pamietam - okolo 600-650 zl brutto
- halogeny z ASX-a - nie pamietam dokladnie ale okolo 1000-1500 - podobno drogie żarówki jak sie spala. -halogeny ci wymontują i w ich miejsce ida swiatelka od ASX-a
- swiatla LED dzienne z halogenami w jednym, przeznaczone do lancera, montowane w miejsce naszych halogenów ( halogeny ci wymontują i w ich miejsce ida LED-y) - okolo 1000-1100 zl brutto. - to chyba najlepsza opcja , jednak dość drogo to wychodzi i tak i tak.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
del toro
Forumowicz
Auto: Mitsubishi LANCER 1,8 sedan
|
Wysłany: 23-08-2013, 14:29
|
|
|
Witam
Wykorzystam okazję i wbije się z moim pytaniem...potrzebuje kupić cztery spinki plastikowe które są w bagażniku sedana. Wewnętrzna strona bagażnika prawa i lewa strona, do końca to nie są to spinki na wcisk tylko rodzaj plastikowej nakrętki gwintowanej podtrzymują wykończenie bagażnika. W internecie znalazłem wszystkie możliwe z lancera ale tej nie....dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 23-08-2013, 16:49
|
|
|
marcowoj napisał/a: | Ciekawe ile aktualnie w ASO wołają za taki moduł obniżajacy moc świateł w dzień |
TOKYO już gdzieś napisał, że taki moduł jest już w Lancerze. Poszperaj w dziale. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
raqu
Forumowicz
|
Wysłany: 23-08-2013, 16:52
|
|
|
wydaje mi się że napisał tylko że jet i że jak rozgryzie co i jak to napisze więcej, sam czekam . Swoją drogą jak to się ma do sprzedawania lancerów nowych bez świateł dziennych, przecież wszystkie samochody teraz sprzedawane powinny mieć światła do jazdy dziennej.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 24-08-2013, 17:31
|
|
|
Lancer przecież ma światła do jazdy dziennej, opcja "skandynawska". Poczytaj wymagania PORD. Wystarczy, że świecą reflektory podstawowe, lub odrębne lampy do dziennych tak jak w ASX czy w postaci najnowszego dizajnu paski LED-owe w lampie w zderzaku w grillu (inne marki). Lancer to auto budżetowe, więc nie wymagaj wodotrysków w standardzie. W ASX tą opcję obsługują światła przeciwmgielne z dodatkowym źródłem światła jako dzienne, ale wyższych opcjach wyposarzenia. W lancerze też to chyba aktualnie jest dostępne, pod warunkiem zakupu auta z reflektorami przeciwmgielnymi, trzeba by to sprawdzić. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
bubel90
Mitsumaniak Brum Brum

|
Wysłany: 24-08-2013, 20:06
|
|
|
Cytat: | Swoją drogą jak to się ma do sprzedawania lancerów nowych bez świateł dziennych, przecież wszystkie samochody teraz sprzedawane powinny mieć światła do jazdy dziennej. |
raqu, To prawda, ale wszystkie modele, które zostały zaprojektowane po 2011 (mogę się mylić co do roku), a nie sprzedawane po 2011. Lancer jest od 2007 więc nie musi ich mieć. Np: jakby dali lifta to musiałby mieć
Trik, Trik napisał/a: | Lancer to auto budżetowe, więc nie wymagaj wodotrysków w standardzie. |
To nie ma nic do rzeczy. Teraz nawet nowy Logan ma światła do jazdy dziennej |
 |
|
|
|
 |
|