Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Brak pewnej części przed obudową filtra powietrza
Autor Wiadomość
ig_or 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2010, 22:00   [Cari 1.6] Brak pewnej części przed obudową filtra powietrza

Witam,

No właśnie - brak, czy wszystkie Cari tak mają? Od jakiegoś czasu wydaje mi się że czegoś u mnie brakuje zamontowanego przed obudową filtra powietrza. W tej chwili wygląda jakby było tam na coś miejsce (jakąś rure), ale nie wiem dokładnie jaką. W necie czytałem coś, że może to być rezonator powietrza......help :)

Chodzi dokładnie o tę część którą zaznaczyłem w kółku:

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

Chudy23
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2010, 22:02   

Jestem na 99% pewny ze to rezonator powietrza i colt CAO którego miałem i Carisma maja to schowane w nadkolu 8)

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-06-2010, 22:22   

Jeżeli to faktycznie rezonator powietrza, to czy mogą wystąpić jakieś skutki uboczne jego braku? Czy jeżeli go znajdę gdzieś na szrocie i zamontuję to poczuję jakąś różnicę?

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

Chudy23
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2010, 08:54   

Mały cytat: "Układ dolotowy powietrza w nowoczesnym samochodzie składa się z kolektora, przepustnicy, kanałów dolotowych, filtra, przepływomierza oraz rezonatora(ów). Przepustnica reguluje ilość dostarczanego w danym momencie powietrza, które pędzi często długimi kanałami dolotowymi, tak aby nabrać odpowiedniej prędkości. Rezonator ma na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie. Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika 'dołek' w wykresie momentu obrotowego (w silniku 4 cylindrowym dołek taki występuje w okolicy 4 tys. obr/min). Jego działanie można porównać do rozhuśtywania samochodu tak, aby wyjechał bez problemu np. z błota."

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 30-06-2010, 09:31   

Przypadkiem trafiłem i okazuje się że u mnie też tego nie ma...
Właśnie cały czas się zastanawiałem dlaczego od obudowy filtra idzie tylko rura w błotnik i koniec(tym bardziej że jest ona luźno) i teraz już wiem że czegoś mi brakowało...

Trzeba poszukać na szrotach i będzie ok

Chudy23
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2010, 13:32   

w niektórych autkach rezonator to jest plastikowa rurka średnicy mniej więcej 35 - 50 mm pozaginana(choć nie zawsze), w Colcie miałem w nadkolu coś ala puszkę, przyjże się temu dokładnie w cari :? bo mnie to zaciekawiło.... w Swifcie 93r miałem tylko długa pozaginaną rurkę plastikową tez w nadkolu

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-06-2010, 14:25   

Na Allegro znalazłem taką puszkę:

http://allegro.pl/item107...rezonatory.html

zgadza się mniej więcej z tym co widać na schemacie (przynajmniej zarys). Z tego co jednak widzę na aukcji to jakby jeszcze brakowało kolanka zwróconego w stronę nadkola łączącego to co na zdjęciu na aukcji z obudową filtra powietrza.

ig_or - 3Miasto

Chudy23
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2010, 15:14   

Sprawdziłem i dokładnie taki element mam schowany w nadkolu Cari 1,6 16V 98r z kwietnia 90KM wersja GL

buncza 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9 DiD; 2001; 102KM
Wysłany: 01-07-2010, 19:50   

u mnie w 1.9 DI-D jest coś na kształt spłaszczonej rurki, która dochodzi do nadkola i nagle jakby była ucięta (ale pod skosem, za gładko i za równo, żeby mówić o uszkodzeniu). Dodatkowo w między nadkolem a zderzakiem zauważyłem coś w rodzaju puszki ale nie widziałem, żeby to było do czegoś dodatkowo podłączone...

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-07-2010, 20:00   

Dzisiaj zamówiłem na Allegro....napisze po montażu co się zmieniło :)

ig_or - 3Miasto

Chudy23
[Usunięty]

Wysłany: 01-07-2010, 23:09   

sprawdź spalanie i dynamikę przy 4tys/obr. :wink:

ig_or 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-07-2010, 22:16   

No to rezonator zamontowałem. Pierwsza jazda z pozytywnymi odczuciami. Nie ma teraz "strzału" przyspieszenie po przekroczeniu 4000 obr., ale ładnie, żwawo i płynnie zaczyna zbierać się już od niższych obrotów (2000) :) Co do spalania to się okaże - dzisiaj zatankowałem do pełna, więc pojeżdżę z tydzień, doleje do pełna i się okaże.

ig_or - 3Miasto

Odpowiedz do tematu