[Cari 1.6] Brak pewnej części przed obudową filtra powietrza |
Autor |
Wiadomość |
ig_or
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 301 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 29-06-2010, 22:00 [Cari 1.6] Brak pewnej części przed obudową filtra powietrza
|
|
|
Witam,
No właśnie - brak, czy wszystkie Cari tak mają? Od jakiegoś czasu wydaje mi się że czegoś u mnie brakuje zamontowanego przed obudową filtra powietrza. W tej chwili wygląda jakby było tam na coś miejsce (jakąś rure), ale nie wiem dokładnie jaką. W necie czytałem coś, że może to być rezonator powietrza......help
Chodzi dokładnie o tę część którą zaznaczyłem w kółku:
 |
|
|
 |
Chudy23 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-06-2010, 22:02
|
|
|
Jestem na 99% pewny ze to rezonator powietrza i colt CAO którego miałem i Carisma maja to schowane w nadkolu |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-06-2010, 22:22
|
|
|
Jeżeli to faktycznie rezonator powietrza, to czy mogą wystąpić jakieś skutki uboczne jego braku? Czy jeżeli go znajdę gdzieś na szrocie i zamontuję to poczuję jakąś różnicę? |
|
|
 |
Chudy23 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2010, 08:54
|
|
|
Mały cytat: "Układ dolotowy powietrza w nowoczesnym samochodzie składa się z kolektora, przepustnicy, kanałów dolotowych, filtra, przepływomierza oraz rezonatora(ów). Przepustnica reguluje ilość dostarczanego w danym momencie powietrza, które pędzi często długimi kanałami dolotowymi, tak aby nabrać odpowiedniej prędkości. Rezonator ma na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie. Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika 'dołek' w wykresie momentu obrotowego (w silniku 4 cylindrowym dołek taki występuje w okolicy 4 tys. obr/min). Jego działanie można porównać do rozhuśtywania samochodu tak, aby wyjechał bez problemu np. z błota." |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 30-06-2010, 09:31
|
|
|
Przypadkiem trafiłem i okazuje się że u mnie też tego nie ma...
Właśnie cały czas się zastanawiałem dlaczego od obudowy filtra idzie tylko rura w błotnik i koniec(tym bardziej że jest ona luźno) i teraz już wiem że czegoś mi brakowało...
Trzeba poszukać na szrotach i będzie ok |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
Chudy23 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2010, 13:32
|
|
|
w niektórych autkach rezonator to jest plastikowa rurka średnicy mniej więcej 35 - 50 mm pozaginana(choć nie zawsze), w Colcie miałem w nadkolu coś ala puszkę, przyjże się temu dokładnie w cari bo mnie to zaciekawiło.... w Swifcie 93r miałem tylko długa pozaginaną rurkę plastikową tez w nadkolu |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-06-2010, 14:25
|
|
|
Na Allegro znalazłem taką puszkę:
http://allegro.pl/item107...rezonatory.html
zgadza się mniej więcej z tym co widać na schemacie (przynajmniej zarys). Z tego co jednak widzę na aukcji to jakby jeszcze brakowało kolanka zwróconego w stronę nadkola łączącego to co na zdjęciu na aukcji z obudową filtra powietrza. |
|
|
 |
Chudy23 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2010, 15:14
|
|
|
Sprawdziłem i dokładnie taki element mam schowany w nadkolu Cari 1,6 16V 98r z kwietnia 90KM wersja GL |
|
|
|
 |
buncza
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9 DiD; 2001; 102KM
|
Wysłany: 01-07-2010, 19:50
|
|
|
u mnie w 1.9 DI-D jest coś na kształt spłaszczonej rurki, która dochodzi do nadkola i nagle jakby była ucięta (ale pod skosem, za gładko i za równo, żeby mówić o uszkodzeniu). Dodatkowo w między nadkolem a zderzakiem zauważyłem coś w rodzaju puszki ale nie widziałem, żeby to było do czegoś dodatkowo podłączone... |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-07-2010, 20:00
|
|
|
Dzisiaj zamówiłem na Allegro....napisze po montażu co się zmieniło |
|
|
 |
Chudy23 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-07-2010, 23:09
|
|
|
sprawdź spalanie i dynamikę przy 4tys/obr. |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-07-2010, 22:16
|
|
|
No to rezonator zamontowałem. Pierwsza jazda z pozytywnymi odczuciami. Nie ma teraz "strzału" przyspieszenie po przekroczeniu 4000 obr., ale ładnie, żwawo i płynnie zaczyna zbierać się już od niższych obrotów (2000) Co do spalania to się okaże - dzisiaj zatankowałem do pełna, więc pojeżdżę z tydzień, doleje do pełna i się okaże. |
|
|
 |
|