|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zabudowa wolnej luki pod radiem ;) |
Autor |
Wiadomość |
wilk88
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA6W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 9 razy Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 613 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 30-03-2009, 22:57 Zabudowa wolnej luki pod radiem ;)
|
|
|
Chcę w jakiś sposób zabudować schowek na okulary, w ogóle z niego nie korzystam i jest to nie pasująca do reszty pusta przestrzeń ( ojciec zawsze jak wsiada do mojego samochodu to mówi "dyskoteka" z powodu oświetlenia , ta pustka tam nie pasuje).
Pomysł-1. Mam iPoda Touch, który jest bardzo kompatybilny z radiem (ALPINE, jeśli ktoś w temacie), to jest lepsze od odtwarzacza DVD, wygodne i da się schować do kieszeni , tylko do tej pory umiejscawiałem go w schowku w dość tandetny sposób (trzymadło na telefon), wygląda ohydnie. Czy ktoś z was ma pomysł jak można by go tam było wbudować? Jakieś szyny,czy coś, tak żeby było porządnie
Pomysł-2. Nie zabijajcie mnie, sam się zastanawiam czy to nie głupie, szczególnie w dieslu A więc takie coś:
A) http://allegro.pl/item586...el_sm_peak.html
B) http://allegro.pl/item586...oke_ss_vat.html
C) http://allegro.pl/item586..._smoke_vat.html
w takim czymś- http://allegro.pl/item571...od_mtuning.html
widziałem gdzieś taki adapter pasujący właśnie w schowek na okulary. Co wy na to? I co to w ogóle daje, że widzę temperaturę,ciśnienie oleju i Volty? |
_________________ "Jaka to bitwa? gdzie Biblia, ty mi powiedz
Europa sra przepychem by Afrykę żywić głodem
Co tydzień w poświęconej wodzie moczysz palce
Którymi oczy byś wydłubał za pięć złotych na klatce..."
(EX)-Toyota Corolla E8 DX- pierwszy samochód,wielki sentyment
-Mitsubishi Galant EA6W
 |
Ostatnio zmieniony przez wilk88 31-03-2009, 10:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 30-03-2009, 23:13
|
|
|
wilk88 te wskaźniki lepiej by pasowały tam gdzie zegarek. Tutaj nie będziesz ich nawet widział. Poza tym użyteczność tych kontrolek żadna... |
|
|
|
 |
wilk88
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-03-2009, 23:30
|
|
|
Tak jak myślałem, bezużyteczne, ale wygląda fajnie A ta wolna luka pod radiem naprawdę psuje mi kompozycję (jestem z rodziny plastyków )
[ Dodano: 30-03-2009, 23:47 ]
Nie wiem czy dobrze się wyraziłem pisząc "schowek na okulary", chodziło mi o to
Owczar tutaj by nie było widać? Widziałem na allegro taki adapter do wskaźników przystosowany właśnie do tego miejsca. |
-Mitsubishi Galant EA6W
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 30-03-2009, 23:51
|
|
|
Schowek na okulary masz niżej To miejsce 1 DIN na radio lub inne cudo. No tutaj już by były widoczne |
|
|
|
 |
zuku3210
Mitsumaniak

Auto: BMW E36 328i Coupe M-Pakiet
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 492 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 31-03-2009, 00:07
|
|
|
Mnie też wkurza ta luka bo wszysstko tam lata na zakretach co sie nie położy, kiedys tam latał pilot od radia ale wyrzuciłem bo po co pilot a aucie miejsce jest idealne na CB pewnie niedługo sie wkomponuje tam po wiekszym mandacie |
_________________ "ej ty nie bądź menciu taki hop do przodu,
to nie jest gra jak w GTA czy SEGA Mega Drive,
do napisu "game over" wystarczy z nieba strzał,
tylko zostawisz po sobie DNA i wszystko ziom
pole, plan, kilka map za maryjną furtką..."
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2009, 01:23
|
|
|
To zainstaluj zanim dostaniesz mandat |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-03-2009, 10:40
|
|
|
W carismie ten schowek byl zamykany. Jak by pasowal to ja bym wlozyl wlasnie taki z carismy. Zawsze mozna tam wrzucic jakies szpargały albo karty lojalnościowe ze stacji.
Problem latania gratów po takim schowku można rozwiązać jakaś matą (te maty nanostick są dobre).
Nie bawił bym się w zegary do zwyklego auta. Co innego w vr.
Zagospodarowanie tego miejsca CB to fajny pomysl, ale też robił bym to tylko wtedy gdybym duużo używał radia. Osobiście mam cobre co całe cb jest w gruszce, na postoju rzucam pod fotel i po sprawie. Jak bym mial tak w użytkowniu miejskim co chwila cale radio odpinac, chować itp to by mi sie nie chcialo go używać. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 31-03-2009, 10:49
|
|
|
Pomysł nr 2 czyli zegary. Uważam, że niezły jeśli:
Będzie nieźle wyglądało pod warunkiem, że umieścisz 1 lub 3 zegary. Tylko takie panele rozmiaru 1 din widziałem dotąd w sprzedaży. I wbrew temu co mówi owczar, zegary są na tyle duże (52mm średnicy lub 60mm), że na pewno się nie zmieszczą tam gdzie zegarek.
Musisz dobrać odpowiednio zegary. Osobiście odradzam zegary "olejowe" (temperatury i ciśnienia) korzystające z tzw. sandwich adaptera (czyli czujniki przy filtrze oleju), czytałem wiele opinii, że potrafią cieknąć na gwintach adaptera lub czujników - a chyba nie chciałbyś w czasie jazdy zgubić połowy oleju... .
Pozostaje ci do wyboru:
- zegar napięcia ładowania
- zegar temp. cieczy chłodzącej
- zegar AFR (air - fuel ratio) czyli sygnał z lambdy
- zegar ciśnienia doładowania (jeśli masz turbo diesla)
Poza tym możesz zainwestować w "kombajna" 2 din już z niemal wszystkimi funkcjami i zdejmowanym panelem, widziałem takie coś w granicach 250-300 GBP. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
wilk88
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-03-2009, 11:14
|
|
|
Myślałem,że ten wskaźnik turbo to tylko do samochodów co robią takie "pssss" przy zmianie biegów Mam turbo diesla czyli rozumiem,że takie coś ma sens-> http://allegro.pl/item591...auto_gauge.html
O a tutaj znalazłem tą ramkę na din1 http://allegro.pl/item592...dia_tuning.html
Swinks dzięki za pomoc Odnośnie wbudowania iPoda nikt nie ma pomysłów?
[ Dodano: 31-03-2009, 11:19 ]
A i jeszcze czy montaż takich wskaźników to coś skomplikowanego? Chodzi mi o te wszystkie czujniki które trzeba gdzieś umieścić. |
-Mitsubishi Galant EA6W
 |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 31-03-2009, 12:16
|
|
|
wilk88 napisał/a: | Myślałem,że ten wskaźnik turbo to tylko do samochodów co robią takie "pssss" przy zmianie biegów |
Niekoniecznie...
To wskaźnik ciśniniena w układzie dolotu i wskazuje albo podciśnienie (vacuum) albo doładowanie (boost), zegary te w teorii można montować w każdym aucie z turbosprężarką. W końcu zasada działania turbo jest niezależna od rodzaju paliwa, nie? Musisz tylko wyczaić na którym wężu ciśnieniowym należy się wpiąć.
[ Dodano: 31-03-2009, 11:24 ]
Zegary wchodzą w panel bezproblemowo, najczęściej z każdego zegara masz elektrykę typu: +12V zapłon, +12V aku, masa, i ściemnianie (sygnał zapalonych świateł) - to możesz sobie połączyć razem i podkraść z kostki od radia.
Poza tym z AFR jest przewód który należy wpiąć do kabla sygnałowego przedniej lambdy (biały), zegar ciśnieniowy ma rurkę z trójnikiem, którą musisz przepuścić przez gródź i wpiąć się w układ ciśnień (nie wiem jak to jest w TD, musisz pogrzebać w instrukcji gdzie masz vacuum hose, itd, albo zasięgnąć porady kogoś kto będzie wiedział).
I tak dalej ze wszystkim (sygnał ładowania z alternatora, temperatury z czujników temperatury). Powinieneś dostać z każdym zegarem w miarę czytelną instrukcję.
Acha, zaręczam ci, że grzebaniny czasochłonnej i na czworaka i w kucki w aucie sporo. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 31-03-2009, 12:58
|
|
|
zuku3210 napisał/a: | bo po co pilot a aucie |
sorry za ot ale ja mam pilot do radia i mi się nawet przydaję .... nie muszę wyciągać łapy i przełączać guzików .... lenistwo nie zna granic |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2009, 13:02
|
|
|
wilk88 napisał/a: | Odnośnie wbudowania iPoda nikt nie ma pomysłów? |
Chcesz wbudować w poziomie? Hmm ja ostatnio myślałem nad wyświetlaczem od DVD. Tylko ja mam problem bo ten wyświetlacz jest pół cm szerszy :/
Czy chcesz tego Ipoda tam zostawiać czy zabierać i chodzi tylko o uchwyt?
Jeśli chcesz go chować to możnaby zasotoswać prowadnicę łozyskowaną (są takie do szuflad nawet do 20cm). Nie wiem tylko czy tam w głąb nie bezie problemu bo jeszcze nie zaglądałem.. ale można coś pokombinować. W każdym razie tą prowadnicę można przykręcić na dole, do niej dokręcić jakiś zawias, który będzie się odginał z oporem, w sensie, żeby zostawał w pozycji w której go pozostawimy. Do tego zawiasu doczepić jakiś estetyczny uchwyt, żebyś mógł odpinać IPoda. Proponowałbym magnetyczny, jest mały i niezawodny. Jedyna wada, to że będziesz musiał przykleić dwustronną taśmą z pianką taką blaszkę na tylną obudowę w IPodzie. Jeśli by Ci to przeszkadzało to jakiś inny uchwyt.
W każdym razie zawias pozwoli na położenie IPoda podczas wsuwania.
Do tego potrzebne by było jeszcze dwie klapki do zamykania otworu.
Wystarczy kawałek płytki z tworzywa sztucznego. Z czegoś można dociąć. Jakiś mały zawaas ze sklepu metalowego ze sprężynką i klapka sama sie zamyka gdy wsuniesz Ipoda.
Druga klapka do tego aby nie było dziury gdy wyciągniesz IPoda. Byłaby na stąłe przykręcona za IPodem do prowadnicy i w momencie wysunięcia IPoda ładnie markowałaby otwór.
Jak będę miał chwilę to zrobię jakiś zarys w Inventorze, żeby to jakoś przekazać w bardziej przystępny sposób. Ale to wieczorem dopiero.
W każdym razie zaletą tego rozwiązania byłaby możliwość regulacji kąta pochylenia Ipoda.
Zawiasy dostaniesz w sklepie z artykułami metalowymi. Tylko ten do prowadnicy musiałbyś deliaktnie zmodyfikować, żeby ciężko chodził. Np młotkiem zbić go trochę w miejscu połączenia.
Prowadnice w jakimś meblowym albo na allegro. Np taka
PS Swinks_uk ja nie twierdzę, że to co zaproponował wilk88 zmieści się w otworze po zegarku. Chodziło mi, że tam by lepiej pasowały, ale jakby zdjąć pokrywę tego zegarka i tam jakoś wkomponować te zegary. Tylko, że byłoby troszkę rzeźbienia. Z pierwszego postu zrozumiałem, że chodzi o schowek na okulary ten pod otworem 2 DIN. Tam by to było prawie niewidoczne, bo nie dość że nisko, to pod kątem. |
|
|
|
 |
wilk88
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-03-2009, 13:28
|
|
|
Owczar wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź, jak będziesz miał czas to był bym bardzo wdzięczny za ten zarys
[ Dodano: 31-03-2009, 13:34 ]
A co do tej taśmy z tyłu iPoda to by nie przeszkadzało, tylko nie wiem czy przyklejanie tam jakiejś blaszki będzie potrzebne bo cały tył iPoda jest metalowy, chyba że ten zaczep magnesowy działa jakoś innaczej |
-Mitsubishi Galant EA6W
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2009, 20:39
|
|
|
Co do balszki to Ipod jest chyba z aluminium, a nawet jeśli nie to ta blaszka musi troszkę wystawać.
Chodzi o cos takiego To po lewej przyklejasz do ipoda, to po prawej do zawiasu.
Poniżej screeny z Inventora. Jak projektowałem to pomyślałem, że jedna klapka jednak wystarczy, tylko będzie miała wycięcie na prowadnice. Ze względu na charkter zawiasów zamyka się do wewnątrz, ale jakby zastosować inne to mogłaby na zewnątrz. Kolory są przypadkowe. Najlepiej byłoby wszystko na czarno zrobić. Ale wykończenie to już kwestia wykonawcy
W tym rozwiązaniu miałbyś dwa stopnie swobody mocowania IPoda, więc mógłbyś obracać i pochylać. Zawias przykecony do prowadnicy jedną śrubą z podkładką sprężynującą i możesz obracać. Do tego jedna nakrętka kontrująca.
Wymiary zachowane, więc proporcje w rzeczywistości są takie same.
No i jeszcze pzoostaje problem czy ta prowadnica będzie miała miejsce z tyłu...
PS Wrzuciłem całe zdjecia, bo otwieranie miniatur z imageshack łąduje głownie reklamy a nie zdjęcia. Mają koło 120kb więc nie powinno być problemów z otwarciem tematu. |
|
|
|
 |
wilk88
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-03-2009, 21:24
|
|
|
Hmmm Owczar... co by tu powiedzieć. Masz wyobraźnie skubańcu Jeszcze raz wielkie dzięki, teraz mam wszystko jak na dłoni, pozostaje tylko wybór:
-tańsze i bezpieczniejsze (bo bez ingerencji pod maską) mocowanie iPoda
-droższe i groźniejsze, ale też fajne-wskaźniki Wyglądało by to mniej więcej tak, tylko że w innym miejscu oczywiście (bo też mam na czerwono) http://www.youtube.com/wa...feature=related
Dziękuję panowie Swinks i Owczar |
-Mitsubishi Galant EA6W
 |
|
|
|
 |