[MSS ALL] ZAWIESZENIE |
Autor |
Wiadomość |
osiem
Forumowicz
Auto: MSS '03 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-04-2009, 08:05 [MSS ALL] ZAWIESZENIE
|
|
|
Witam. Wczoraj jak jechalem w pewnym momencie mnie dobiło i dał sie slyszeć dzwięk
jakby uderzanego plastiku. Gdzies z tyłu. Po oględzinach okazalo sie, że wszystko jest ok. Podejrzewam wiec, ze to wina opony która ma profil 60 i mogła dobić. Jednak zanipokoiła mnie jedna sprawa - zauwazyłem, ze z lewej strony opona jest parktycznie na równo z błotnikiem. Z prawej moge spokojnie włozyć rękę miedzy opone a blotnik. Auto jest minimalnie przekrzywione na lewo. Wczesniej tego nie widzialem. |
Ostatnio zmieniony przez JCH 07-04-2009, 21:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jurek11
Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1,6
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Mar 2009 Posty: 57 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 06-04-2009, 10:37
|
|
|
Witam
Proponuje dokładnie obejrzeć amortyzator a szczególnie podparcie sprężyny .
U mnie w poprzednim aucie innej marki taka różnica zaowocowała wymiana amortyzatorów gdyż okazało się że właśnie przerdzewiała podpora sprężyny i amortyzator z jednej strony siadł ... czego koledze nie życzę ale sprawdzić nie zawadzi...
pozdrawiam Wojtek |
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Pomógł: 10 razy Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 06-04-2009, 10:38
|
|
|
Może sprawdź mocowanie amortyzatora od środka bagażnika. |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 06-04-2009, 14:56
|
|
|
irekmiecz napisał/a: | Może sprawdź mocowanie amortyzatora od środka bagażnika. |
a jak to sprawdzić? |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Pomógł: 10 razy Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 06-04-2009, 16:57
|
|
|
Gdy zajrzysz do bagażnika są odstające "opływowe górki" na ich "szczycie" jest nasadzona plastikowa osłona którą musisz zdjąć by dokonać oceny. Z tąd pobierz instrukcje http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3453 i w pliku (34 Rear Supension) są czytelne rysunki całego zawieszenia. Powodzenia!
Gdzieś kiedyś wyczytałem że nasze miśki miały w pierwszych egzemplarzach osłabione mocowanie przednich kolumn McPersona które buły naprawione przez serwisy, o "tyłkach" nic podobnego nie czytałem, nie słyszałem ale licho nie śpi. |
|
|
|
 |
osiem
Forumowicz
|
Wysłany: 06-04-2009, 20:10
|
|
|
irekmiecz napisał/a: | Gdy zajrzysz do bagażnika są odstające "opływowe górki" na ich "szczycie" jest nasadzona plastikowa osłona którą musisz zdjąć by dokonać oceny. Z tąd pobierz instrukcje http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3453 i w pliku (34 Rear Supension) są czytelne rysunki całego zawieszenia. Powodzenia!
Gdzieś kiedyś wyczytałem że nasze miśki miały w pierwszych egzemplarzach osłabione mocowanie przednich kolumn McPersona które buły naprawione przez serwisy, o "tyłkach" nic podobnego nie czytałem, nie słyszałem ale licho nie śpi. |
Dzieki. Podjechałem dzisiaj na szarpaki. Zawiecha jest ok. Mocowania też. Wszystko sprawdzone. Diagnoza jest taka, że to tylne koło wali o błotnik. Natomiast przy okazji okazało sie, ze spadła mi marżeta z lewego przegubu. Juz umówiłem sie z mechanikiem na jutro. !0 min roboty, troche smaru i nowa obejma. do zapłaty bedzie 20 zł. Zupełnym przypadkiem sie o tym dowiedziałem. Ale niezły zbieg okoliczności. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Pozdro |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 07-04-2009, 18:32
|
|
|
Kiedyś w służbowym Oplu Combo pękła mi sprężyna i autko tak "zawisło" z jednej strony niżej. z tym że to była spręzyna z przodu.
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
|