[2.5 TD] problem ze zbierznoscia ??? |
Autor |
Wiadomość |
shogunbristol
Nowy Forumowicz daniel
Auto: shogun sport 25dt
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 30-12-2009, 18:03 [2.5 TD] problem ze zbierznoscia ???
|
|
|
mam problem wymienilem przednie opony 7miesiecy temu i strasznie je zdziera na krawedziach zewnetrznych lozyska wymienilem 3000km temu no i niewiem co robic ? zbierznosc jest ok dzis sprawdzalem katy tez jesli ktos moglby doradzic ? |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-12-2009, 22:51
|
|
|
Bedziemy szukac
Zaczne od banalu, czy jezdzisz po czarnym z "dopietym" przodem 4H? |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
shogunbristol
Nowy Forumowicz daniel
|
Wysłany: 30-12-2009, 23:39
|
|
|
witam
na czarnym to 2H , tak rozkminiam ze moze to od tylnego mostu jest skrzywiony delikatnie (dostalem w lewe tylne kolo ) . Poza tym tylne oponki sa ok juz zaczynaja 3 sezon tylko ten przod nieszczesny . |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2009, 23:42
|
|
|
Gene napisał/a: | czy jezdzisz po czarnym z "dopietym" przodem 4H? |
A może nie rozłącza "przodu" i kolega nie zauważył? |
|
|
|
 |
shogunbristol
Nowy Forumowicz daniel
|
Wysłany: 30-12-2009, 23:56
|
|
|
moze byc jesyem swierzak w tych sprawach .
[ Dodano: 30-12-2009, 23:58 ]
a jak to sprawdzic? |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2009, 00:04
|
|
|
Wolny, utwardzony (asfalt czy kostka czy coś twardego), 1wszy bieg, podkręcone koła i próby na wszystkich przełożeniach reduktora. Wykonujesz kółka. Powinieneś wyczuć na czteronapędowych położeniach lekkie szarpanie i jakby przeskakiwanie. Na 2H nie powinno tego być, czyli gładziutko i cichutko. Czy palą Ci się kontrolki od napędów?
Przy rozłączaniu dla pewności możesz cofnąć 2-3m. Podobno przy ES pomaga, czasem |
|
|
|
 |
shogunbristol
Nowy Forumowicz daniel
|
Wysłany: 31-12-2009, 00:30
|
|
|
na wstecznym delikatnie szarpanie ale przy skreconych kolach a do przodu wszystko ok jest |
|
|
|
 |
valdi.kasia
Mitsumaniak valdi_sport
Auto: PAJERO SPORT
|
Wysłany: 31-12-2009, 12:26
|
|
|
Zacznij od odwiedzin jakiegos warsztatu gdzie mają podnosnik. Za 20 zł Cie podniosa i pobawisz sie napedami. Może czegoś się dowiesz. A jeśli z napędem wszystko ok to czekają Cie odwiedziny warsztatu gdzie jest płyta. Zmierzą Ci samochód. |
_________________ waldek
 |
|
|
|
 |
shogunbristol
Nowy Forumowicz daniel
|
Wysłany: 31-12-2009, 13:00
|
|
|
z warsztatem mam problem nie moge znalesc dobrego ktory znal by sie na 4x4 wczoraj robilez zbierznosc jest ok . i stwierdzili ze tak musi byc ze zdzieraniem na krawedziach. (anglicy mieszkam na stale w uk) moze poszukam clubu lokalnego offroad powinni miec namiar na dobry warsztat. |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 31-12-2009, 13:26
|
|
|
zapytaj tu: http://www.pocuk.com/foru...f32532dfabfc5ba
choc nie wiem czy powinienes pojechac do serwisu terenowek. Lepiej do punktu gdzie maja doswiadczenie z geometria w autach z napedem na obie osie.
Sprawa jest dosc dziwna. Napisz jeszcze dokladnie co to za opony. Albo geometria zostala nie za dobrze zrobiona albo musisz nadzwyczaj dynamicznie jezdzic i opony mordowac. Zuzywanie sie gum na krawedziach jest obiawem spotykanym wlasnie przy intensywnej jezdzie i srednio dobranej mieszance. Ale nie sadze, ze wlasnie w Twoim przypadku tak jest.
Jeszcze jedna rzecza, ktora przychodzi mi do glowy, zle dobrane cisnienie w kolach. To jednak takze wykluczam bo jesli obiaw jest Ci znany pilnujesz tego parametru.
Shogunbristol napisał/a: | moze to od tylnego mostu jest skrzywiony delikatnie | moze... tyle, ze jesli auto zostawia 4 slady to geometria powinna niezbicie to wykazac.
Na koniec dodam, ze nie powinno sie jezdzic Sportem na innych oponach z przodu i z tylu.
Moze to powodowac rozne naprezenia w ukladzie przeniesienia napedu. Pewnie w twoim przypadku znikome ale juz pomyslow mi brakuje.
Powodzenia |
 |
|
|
|
 |
shogunbristol
Nowy Forumowicz daniel
|
Wysłany: 31-12-2009, 14:30
|
|
|
no to chyba to bedzie to na przodzie mam inne oponki a tyl inne z przodu continental cross contact 255/55/r18 109Y a tyl to roadstone 255/55/r18 109V. mam nadzieje ze to tu jest problem. dziekuje i pozdrawiam.
!!! ZYCZE WSZYSTKIM SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU !!! |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 31-12-2009, 15:12
|
|
|
Shogunbristol napisał/a: | mam nadzieje ze to tu jest problem | naciagane to troche ale skoro przod odpiety, cisnienie prawidlowe i geometria wyszla dobrze to moze wina samych opon. Rozmiar masz ten sam wiec nie powinno sie nic dziac.
Wybity wahacz, za duzy luz na kolach, regulacja lozysk... trzeba szukac. Na odleglosc to tylko spekulacje.
|
 |
|
|
|
 |
shogunbristol
Nowy Forumowicz daniel
|
Wysłany: 31-12-2009, 15:26
|
|
|
bede szukal jak znajde to opisze co bylo . w marcu bede w polsce jestem z mazowieckiego moze jak do tej pory nic nie znajde to w polsce moglbym odwiedzic jakis warsztat? |
|
|
|
 |
spamtrash
Nowy Forumowicz
Auto: Shogun Sport
|
Wysłany: 04-01-2010, 21:08
|
|
|
Miałem coś podobnego (chyba).
Jeśli będziesz miał coś z wahaczem, łożyskiem lub luzem na kołach - wyjdzie Ci na MOT, dostaniesz żółtą kartkę z opisem co jest be
A jeśli nie znajdziesz nic w swojej okolicy i do marca czekać nie chcesz - co prawda z Bristolu daleko, ale ten warszacik http://www.rafkrysgarage.co.uk/ powinien pomóc (mojego robią bez bólu). |
|
|
|
 |
shogunbristol
Nowy Forumowicz daniel
|
Wysłany: 13-01-2010, 18:07
|
|
|
witam ponownie
mot byl ok zadnych problemow .
stopniowo szukam co moze zjadac przednie oponki . Ostatnio zauwarzylem ze przy skreconych kolach jadac do przodu i tylu zabkuje .sprawdze wachacze lub luz na kolach moze cos tu jest nietak. |
|
|
|
 |
|