|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS DID] [HAMULCE] Zmiana klocków hamulcowych |
Autor |
Wiadomość |
Quessir
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DID
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 03-08-2009, 16:34 [MSS DID] [HAMULCE] Zmiana klocków hamulcowych
|
|
|
Siema,
Chciałbym sam sobie zmienic klocki hamulcowe.
Jesli był już taki wątek, to proszę o link.
Jeśli nie to proszę o wskazówki jak się do tego zabrac.
Za zdjęcia najniższe ukłony.THX |
Ostatnio zmieniony przez cns80 19-11-2009, 09:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 10-08-2009, 14:11
|
|
|
Przód czy tył?
Jeśli przód to mały pikuś - ściągasz koła, odkręcasz dolną śrubę zacisku (klucz #12 o ile mnie pamięć nie myli), zacisk w górę, klocki out.
Poczyścić co nieco, sprawdzić czy gumki całe i złożyć w odwrotnej kolejności.
Jeśli tył to większy pikuś bo trzeba cofnąć tłoczek wkręcając go i jest tam jakiś myk z ręcznym ale nie pomogę bo tyłu nie zmieniałem. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Quessir
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DID
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 11-08-2009, 09:52 Dzięki za odpowiedź
|
|
|
Na razie wytarł się przód i nie powinno byc problemów.
Jesli ktoś zna myk z ręcznym, przy zmianie tyłu, będę wdzieczny, bo przyda się na przyszłosc.
Dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Misiek79
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star
|
Wysłany: 26-02-2010, 00:37
|
|
|
Tak Jak wspomnial JCH, sciagamy kola (moze byc pojedynczo "pod blokiem na lewarku" ), obrocic kierownica w ta strone z ktorej wymieniamy "klopsy" odkrecamy dolna srube zacisku (imbus - nie pamietam jaki wymiar), chwytasz zacisk i bierzesz do gory. Wyciagasz stare klocki, tloczek wciskamy dwoma grubymi wkretakami albo plaskimi kluczami (opierajac o jarzmo zacisku), zakladamy nowe, przykrecamy zacisk, kolo i lecimy druga strone. Mi to zajmuje okolo 20-30min (z przerwa na fajke) na lewarku (na podnosniku z pnematem szybciej). Dobrze jest sprawdzic czy gumki sa cale, posmarowac sruby zacisku smarem ( z reguly jest w kpl klockow) wtedy nie stuka, dobrze jest oczyscic zacisk i piaste kola. Piaste posmarowac miedzianka zeby sie nie zapieklo kolo. Tyl podobnie tylko,ze tloczek jest wkrecany jak juz kolega wspomnial. |
_________________ Misiek79 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 26-02-2010, 23:55
|
|
|
Misiek79 napisał/a: | odkrecamy dolna srube zacisku (imbus - nie pamietam jaki wymiar) | Nie imbus ale zwykły nasadowy lub oczkowy - #12.
Przy okazji .....
Misiek79 - bez urazy - na które posty sprzed roku czy dwóch jeszcze odpowiesz |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
emkawu
Mitsumaniak The Bishop

Auto: MSS 1,9 DID Comfort
|
Wysłany: 28-02-2010, 13:55
|
|
|
JCH, ja tam myślę, że czasem warto odgrzać stary temat, bo nie zawsze wszystko zostaje wyjaśnione, a odpowiedzi wyczerpane. A tak to szukając można niekiedy znaleźć wyczerpującą odpowiedź bez zakładania nowego tematu( trzeba tylko oczywiście chcieć).
A co do klocków to też czeka mnie wymiana, więc wszystkie info w tym temacie uważam za cenne. |
_________________ " Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę, Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi " |
|
|
|
 |
|
|