Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyciek z pod pomy wody?
Autor Wiadomość
arti32 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 1.6 2006/2007
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-06-2014, 08:53   Wyciek z pod pomy wody?

Witam

Chciałbym zapytać czy u kogoś występował podobny problem, z prawej strony pod samochodem pojawiają się kropelki zielonego płynu, podejrzewam że chłodniczy. Od jakiegoś miesiąca po odstawieniu po jeździe to się pojawia. Gdy zajrzałem bliżej to spływa po filtrze oleju i sobie skapuje, tzn 3-4krople i przestaje, wiadomo silnik nie pracuje. Przez miesiąć dolałem też 1/4 litra plynu chlodniczego do zbiorniczka wyrównawczego to na jakieś pow.3 tyś km. Dodam że pare miesięcy temu mechanior wymienił mi rozrząd i pompy nie ruszał bo stwierdził że jak orginał i nie cieknie to nie ma co ruszać bo zamiennik może być gorszy a ją można wymieniać co drugi rozrząd. Moje pytanie brzmi czy może padła czy coś innego mogło się rozszczelnić w okolicach pompy, rozrządu i dlatego sobie kapie po filtrze, czy są tam jakieś przewody które mogły by sparcieć? Czy aby teraz wymienić lub uszczelnić pompe trzeba zrywać cały rozrząd? Mowa to o silniczku 1.6 98km.

Z góry dziękuję za wszelkie rady, może ktoś przerabiał to w lancerze i podzieli się swoim doświadczeniem.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 27-06-2014, 09:15   

To jest wyciek raczej z uszczelniacza osi pompy wody co może świadczyć o zużyciu pompy i ja bym ją jak najszybciej wymienił do puki łożysko jeszcze się nie zatarło.
Jeśli auto miałeś od nowości i to jest pierwsza wymiana rozrządu, to trochę dziwne, że pompa tak szybko padła ale jeśli kupiłeś auto używane, to ja bym się nie sugerował przebiegiem przy wymianie rozrzadu bo wiadomo jak u nas jest z handlarzami i przebiegami. W takim przypadku dziwił bym się mechanikowi, że jednak nie wymienił całego rozrządu wraz z pompą,. Czasem zużyta pompa zaczyna ciec a czasem zaciera się jej łożysko co powoduje zerwanie paska rozrządu i najczęściej poważne uszkodzenie silnika.

arti32 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 1.6 2006/2007
Wysłany: 27-06-2014, 09:51   

Podobno w tym silniku pompa jest napędzana oddzielnym paskiem a nie z rozrządem. Samochód kupiłem od znajomego, dlatego znam jego historie, kupiony w polskim salonie w stolicy, do 100tyś serwisował go w mitsubishi, przy 92 wymieniali mu rozrząd i pompę. Teraz ma 211 tyś, może faktycznie mogła paść.

honor 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6
Wysłany: 27-06-2014, 10:15   

Pompa wody w silniku 4G18 jest na pasku z alternatorem. Ogólnie wszyscy twierdzą, że trzeba zrzucać rozrząd aby wymienić pompę. Ktoś kiedyś pisał na forum, że da radę bez demontażu rozrządu i jest to kwestia dobrania odpowiedniego klucza aby odkręcić jedną śrubę przysłoniętą przez rozrząd.

Znalazłem:

tlustyx napisał/a:
Zamontowałem jednak pompę THERMOTEC

robertdg napisał/a:
... że trzeba demontowac rozrząd

Wymieniłem pompę bez zdejmowania rozrządu :-)
Zdjąłem paski klinowe, koła pasowe z wału i pompy, plastikowe osłony rozrządu i odkręciłem pompę. Potrzebny był klucz 12mm płasko-oczkowy oraz nasadowy cienkościenny (na mały kwadrat)
ponieważ jedna śruba jest we wgłębieniu zaraz obok napinacza i zwykła nasadka na kwadrat 10mm nie wejdzie.

Stara pompa okazała się być dobra tylko ktoś złożył ją na silikonie bez uszczelki i ciekła koło śruby

cefaloid 
Forumowicz

Auto: 1.6
Wysłany: 27-06-2014, 18:42   

To jest właśnie ta śruba koło napinacza, co ją widac za gwintem śruby trzymanej w ręce. Pewnie to ona jest najtrudniej dostępna:

Reszta zdjęć jest tutaj oraz tutaj.

montes 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 02-06-2015, 11:09   

Ktoś sprawdzał czy rzeczywiście jeśli jest wyciek wody to można poradzić sobie bez demontażu rozrządu?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-06-2015, 11:19   

Zawsze można stracić troszkę czasu i spróbować samemu najwyżej poskładasz wszystko spowrotem i tyle.

Tomekcm 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 kombi '05
Wysłany: 12-06-2015, 22:20   

Witam

Podłączę się troszkę do tematu.

Mojego Lancera posiadam już 2 lata. Po kupnie musiałem zrobić małą dolewkę płynu chłodniczego. Przez 2 letni okres eksploatacji dolałem już prawie litr płynu. Żadnych wycieków nie zauważyłem, czy to jest "normalne" na co mam zwrócić uwagę.

Z góry dzięki za odp

Pozdrawiam

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-06-2015, 23:16   

Nie jest to normalne, trzeba szczególowo obejrzeć obieg płynu chłodzącego, gdzieś musi być drobna nieszczelnosć.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

rudi88 
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Wysłany: 13-06-2015, 22:46   

Ja mam 1.6 z gazem i co jakiś czas dolewam płyn chłodzący. Niestety na przewodach do parownika zawsze jakiś minimalny przeciek się pojawia. Po 3 latach od założenia instalacji gazowej trójnik i przewody były wymieniane bo parciały i popuszczały.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 14-06-2015, 01:02   

Tomekcm napisał/a:
Przez 2 letni okres eksploatacji dolałem już prawie litr płynu.

Jest OK.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Odpowiedz do tematu