Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] lampka cofania nie daje światla :(
Autor Wiadomość
MCKA
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 15:38   [Cari 1.9DI-D] lampka cofania nie daje światla :(

Witam szanownych MitsuManiaków :)
od pewnego czasu mam problem z zarowka cofania w mojej cari z 2001r.
oczywiscie zarowka jest wporzadku...
no i prosze o rade... jaka moze byc przyczyna? gdzie szukac? co sprawdzic? itd przy tej calej zabawie przydalby mi sie niewatpliwie schemat elektryki czy ktos moze ma taki? szukam tego schematu i szukam i nie moge znalesc wiec jakby ktos byl tak mily i mi pomogl :) ... podczas swych poszukiwan natknąlem sie na taki http://www.wroclaw-oldcar.../ELECTRICAL.pdf ktory wogole nie dziala...
z gory wielkie dzieki za wszelka pomoc pozdrawiam :)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-09-2007, 19:51   

No to pewnie masz walnięty czujnik wstecznego który włącza to oświetlenie cofania - podepnij się miernikiem lub choćby żaróweczką pod kostkę do której to tylne światło jest wpięte i zobacz czy po wrzuceniu wstecznego masz tam napięcie czy nie.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 20-09-2007, 01:04   

zagadaj z uzytkownikiem "grzesku" powinien cos doradzic w tym temacie :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-09-2007, 08:04   

Miałem ten sam problem, zaczęło się od przerw w świeceniu a skończyło na ich totalnym zaniku. Poszukiwania zacząłem od żarówek a skończyłem na czujniku wstecznego, tak na marginesie to ten ostatni został zdiagnozowany przez elektryka w warsztacie.
W ASO dowiedziałem się że wymiana czujnika wraz z robocizną to koszt rzędu 200 PLN, ale mnie (dzięki pomocy niezastąpionego Japaneze) kosztowało to 27 PLN + koszty przesyłki.
W naszych DIDach są skrzynie z Volvo i taki czujnik do takiej skrzyni kosztuje jw., oryginalny troszkę ponad sto zł.
Wymiana:
jeżeli masz w sobie odrobinę z mechanika i troszkę z majsterkowicza spokojnie dasz sobie radę sam. Krok po kroku mniej więcej wygląda to tak:
- rozkładasz i demontujesz filtr powietrza - luzujesz taśmę zaciskową i ściągasz przewód dolotowy powietrza, na 4 zatrzaskach mocowana jest pokrywa filtra. Zdejmujesz ją, wyjmujesz wkład. Na dnie komory filtra masz wkręty mocujące, po ich odkręceniu wyjmujesz komorę
- przed Tobą łapy mocujące silnik, klucz sztorcowy 13 (lub 14 -nie pamiętam dokładnie) i rozkręcasz mocowanie. Pamiętaj o podparciu silnika lewarkiem. Śrub jest 3, łapa daje się podnieść (wychylić) do góry, podpierasz ją czymś i uzyskujesz w miarę swobodny dostęp do czujnika cofania zamontowanego na skrzyni biegów.
- czujnik po zdjęciu kostki, wykręcasz sztorcową 22 lub 24. Wykręca się bez problemu z użyciem niewielkiej siły.
- podmieniasz stary na nowy i po sprawdzeniu czy światła cofania świecą, montujesz wszystko w odwrotnej kolejności.

Prawda że proste? 8)

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

XQuant 
Nowy Forumowicz

Auto: Shogun Warrior 3.2 DI-D 2003
Kraj/Country: UK
Wysłany: 25-06-2009, 19:24   

Ok... a jeśli światła nie świecą nawet po zwarciu kabelkiem terminali we wtyczce tego włącznika... (tak jak u mnie), a wszystkie żarówki i bezpieczniki są ok... to gdzie szukać?
:?:

demeone 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Wysłany: 25-06-2009, 19:27   

a może one są zwierane do masy a nie razem?

XQuant 
Nowy Forumowicz

Auto: Shogun Warrior 3.2 DI-D 2003
Wysłany: 28-06-2009, 19:09   

Witam ponownie...

Całą sobotę grzebałem przy tych światłach cofania...
Bardzo pomógł mi ten algorytm dobierania się do włącznika podany wyżej przez Grześka.
Dzięki wielkie.
Mój włącznik też był pod uchwytem skrzyni. Pojechałem więc do mechanika aby tam się dostał, bo ja nie mam kluczy - i dobrze, bo on to nawet jeden sobie złamał na jednej z tych śrub, ale się udało...
Wykręciliśmy włącznik i... ten co kupiłem był od Renault i był... niewłaściwy.
Nie mieliśmy miernika (bo mechanik był z warsztatu z oponami (równy gość)
- i swój zostawił w domu - tak jak ja mój, zresztą).
Jednak korzystając z okazji zwarliśmy obwód we wtyczce i... dalej nie świecą...
No to poskładaliśmy z powrotem i do domu... 1:0 dla auta...
Ale w chacie na drugi dzień, wziąłem kartkę i narysowałem sobie schemat ideowo-spekulujący - bo nie mam pojęcia jak połączenia są w rzeczywistości.
Badałem miernikiem różne odcinki obwodu, mostkowałem bezpieczniki (dając prąd od podświetlenia zegarów do bezpiecznika św. cof.).
Na swoim schemacie zaznaczałem prawidłowe odcinki, i wykoncypowałem, że coś jest walnięte między bezpiecznikiem a światłem.
I wiecie co było..?
Przy tylnej klapie jest taki gumowy kanał prowadzący kable z auta do klapy.
Zdjąłem tę gumę ze strony karoserii, a tam 2 kable urwane i jeden na 3 nitkach wisi...
Polutowałem je - bo złączki nie weszłyby do tej gumy, owinąłem grubo izolacją i presto...!!!
Tam pod gumą są tak ostre krawędzie, że podnoszenie klapy i opuszczanie z biegiem czasu przetarło izolację i te kable....
Kto to projektował - tego nie mogę pojąć...
Ale jedna rada więcej, jedno więcej Newralgiczne Miejsce w Carismie zlokalizowane...
:roll:

Pozdrawiam i przepraszam za długość tego tekstu...
XQ

Odpowiedz do tematu