Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
06-04-2009, 18:56
Box dachowy - jaki wybrać? Kto coś wie/używał/słyszał?
Autor Wiadomość
Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-04-2009, 02:56   Box dachowy - jaki wybrać? Kto coś wie/używał/słyszał?

Jaki?
Na oku mam Thule Atlantis 200 z zestawem toreb 8006 i mocowaniem do relingów Thule 757 z belkami 869.

A może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym cholerstwem?
Okazuje się, że 7-mio osobowy samochód może być za mały nad czym ubolewam, niestety fakty są jakie są.

Pozdrawiam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 06-04-2009, 18:39, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 06-04-2009, 07:29   

Ze wszystkich wynalazków na dach wybieram przyczepę. Zalety:
- nie odczuwalna w prowadzeniu (do tony na haku)
- inwestujesz tylko w hak, a wynajmujesz przyczepę jaką tylko potrzebujesz, na ile czasu potrzebujesz - nawet możesz wynająć w miejscu A, zostawić razem z ładunkiem w miejscu B
- o niebo łatwiejszy załadunek i rozładunek - nie tylko Ty będziesz maił dostęp do fantów przwożonych na dachu

PS. A jeżeli box jest Ci potrzebny w celu o którym rozmawialiśmy ostatnio - wogóle zapomnij - zauważ, że przez cały czas, kiedy go nie używasz - musisz gdzieś go trzymać....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 06-04-2009, 10:00   

Bagażnik do Spejsa to były belki aero właśnie - wszystko montujesz/demontujesz w kilkanaście/dziesiąt sekund. Nie brudzisz rąk, nie używasz narzędzi.... :)
A jeśli box ma tego power gripa (a widzę, że ten ma) to już w ogóle super - nie cudujesz z jakimiś nakrętkami, motylkami.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 06-04-2009, 12:49   

Bartek napisał/a:
Ze wszystkich wynalazków na dach wybieram przyczepę.

Wady:
1. Nie potrzebuję przyczepy - nie mam az tyle tego do przewiezienia
2. Samochód z hakiem trudniej sprzedać bo kupujący automatycznie zakłada użycie go do celów związanych z holowaniem ciężkiej przyczepy.
3. Koszt haka i instalacji jest porównywalny z zestawem o którym napisałem.
4. utrudnienia w jeździe z przyczepą - ograniczona prędkość max, droższe promy itd itd itd

Box zalety:
1. Łatwy montaż/demontaż
2. Nada się na kolejny samochód
3. Dodatkowa przestrzeń na bagaż w 20 minut bez zmiany gabarytów (długości)samochodu
Wady:
1. Trzeba go gdzieś trzymać
2. Załadunek utrudniony dla każdego oprócz mnie

Obydwa rozwiązania mają te same wady
1. Zwiększone zużycie paliwa
2. Nie wjedzie sie z nimi wszedzie - np na parking wielopoziomowy

Ale skoro mam relingi a Thule oferuje system naprawde szybkiego montazu to nie musi byc aż taki wielki problem. Hak jest to ingerencja w elektrykę co tu tanie nie jest i najlepiej zrobić to w ASO. Poza tym nikt mi nie wypozyczy przyczepy na przeprowadzkę z Pólnocnej Irlandii do UK bez konieczności jej zwrotu co przy cenie za prom i odległości staje się samo w sobie ceną boxa.

Podsumowując.
Przyczepa - owszem, gdybym miał już hak. Box jest mniejszym złem.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

poziomka 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-04-2009, 10:58   

Hubeeert napisał/a:
Na oku mam Thule Atlantis 200 z zestawem toreb 8006 i mocowaniem do relingów Thule 757 z belkami 869.

Mam takie belki - są ok - mocuję latem do nich bagażnik na rowery.
Box mam też właśnie ten model - bardzo dobra jakość wykonania- wcześniej miałem Fapę, bardzo szybki montaż.
Ogólnie wybrałeś zestaw z górnej półki i to jest dobra droga - unikasz niepotrzebnych problemów z montażem i jakością wykonania.
Toreb nie posiadam - uważałem to za zbędny wydatek - w Polsce mają dość wysokie ceny.

btw Thula kupiłem tez windę do boxa i mogę trzymać go na balkonie - ale w garażu też można - bardzo dobre rozwiązanie na przechowywanie tego boxa

igor

Odpowiedz do tematu