|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 06-04-2009, 18:56 |
Box dachowy - jaki wybrać? Kto coś wie/używał/słyszał? |
Autor |
Wiadomość |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-04-2009, 02:56 Box dachowy - jaki wybrać? Kto coś wie/używał/słyszał?
|
|
|
Jaki?
Na oku mam Thule Atlantis 200 z zestawem toreb 8006 i mocowaniem do relingów Thule 757 z belkami 869.
A może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym cholerstwem?
Okazuje się, że 7-mio osobowy samochód może być za mały nad czym ubolewam, niestety fakty są jakie są.
Pozdrawiam |
Just think...
. |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 06-04-2009, 18:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 06-04-2009, 07:29
|
|
|
Ze wszystkich wynalazków na dach wybieram przyczepę. Zalety:
- nie odczuwalna w prowadzeniu (do tony na haku)
- inwestujesz tylko w hak, a wynajmujesz przyczepę jaką tylko potrzebujesz, na ile czasu potrzebujesz - nawet możesz wynająć w miejscu A, zostawić razem z ładunkiem w miejscu B
- o niebo łatwiejszy załadunek i rozładunek - nie tylko Ty będziesz maił dostęp do fantów przwożonych na dachu
PS. A jeżeli box jest Ci potrzebny w celu o którym rozmawialiśmy ostatnio - wogóle zapomnij - zauważ, że przez cały czas, kiedy go nie używasz - musisz gdzieś go trzymać.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 06-04-2009, 10:00
|
|
|
Bagażnik do Spejsa to były belki aero właśnie - wszystko montujesz/demontujesz w kilkanaście/dziesiąt sekund. Nie brudzisz rąk, nie używasz narzędzi....
A jeśli box ma tego power gripa (a widzę, że ten ma) to już w ogóle super - nie cudujesz z jakimiś nakrętkami, motylkami. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 06-04-2009, 12:49
|
|
|
Bartek napisał/a: | Ze wszystkich wynalazków na dach wybieram przyczepę. |
Wady:
1. Nie potrzebuję przyczepy - nie mam az tyle tego do przewiezienia
2. Samochód z hakiem trudniej sprzedać bo kupujący automatycznie zakłada użycie go do celów związanych z holowaniem ciężkiej przyczepy.
3. Koszt haka i instalacji jest porównywalny z zestawem o którym napisałem.
4. utrudnienia w jeździe z przyczepą - ograniczona prędkość max, droższe promy itd itd itd
Box zalety:
1. Łatwy montaż/demontaż
2. Nada się na kolejny samochód
3. Dodatkowa przestrzeń na bagaż w 20 minut bez zmiany gabarytów (długości)samochodu
Wady:
1. Trzeba go gdzieś trzymać
2. Załadunek utrudniony dla każdego oprócz mnie
Obydwa rozwiązania mają te same wady
1. Zwiększone zużycie paliwa
2. Nie wjedzie sie z nimi wszedzie - np na parking wielopoziomowy
Ale skoro mam relingi a Thule oferuje system naprawde szybkiego montazu to nie musi byc aż taki wielki problem. Hak jest to ingerencja w elektrykę co tu tanie nie jest i najlepiej zrobić to w ASO. Poza tym nikt mi nie wypozyczy przyczepy na przeprowadzkę z Pólnocnej Irlandii do UK bez konieczności jej zwrotu co przy cenie za prom i odległości staje się samo w sobie ceną boxa.
Podsumowując.
Przyczepa - owszem, gdybym miał już hak. Box jest mniejszym złem. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
poziomka
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 15-04-2009, 10:58
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Na oku mam Thule Atlantis 200 z zestawem toreb 8006 i mocowaniem do relingów Thule 757 z belkami 869. |
Mam takie belki - są ok - mocuję latem do nich bagażnik na rowery.
Box mam też właśnie ten model - bardzo dobra jakość wykonania- wcześniej miałem Fapę, bardzo szybki montaż.
Ogólnie wybrałeś zestaw z górnej półki i to jest dobra droga - unikasz niepotrzebnych problemów z montażem i jakością wykonania.
Toreb nie posiadam - uważałem to za zbędny wydatek - w Polsce mają dość wysokie ceny.
btw Thula kupiłem tez windę do boxa i mogę trzymać go na balkonie - ale w garażu też można - bardzo dobre rozwiązanie na przechowywanie tego boxa
igor |
|
|
|
 |
|
|