Przesunięty przez: roch_27 14-08-2007, 17:41 |
[EAxx] Naprawa zapieczonego mechanizmu wycieraczek |
Autor |
Wiadomość |
Patrol [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2006, 17:14 [EAxx] Naprawa zapieczonego mechanizmu wycieraczek
|
|
|
Witajcie,
Piszę tego posta, aby przestrzec Was przed bagatelizowaniem problemów z wycieraczkami.
Jakiś czas temu (ok. 1,5 m-ca temu) spotkałem człowieka w Galancie EA z roku 97 (czyli rówieśnik mojego). Wymienialiśmy doświadczenia odnośnie samochodów i jedynym jego zarzutem było to, że "piszczą wycieraczki"... Jakież było moje zdziwienie, gdy tydzień później moje także zaczęły delikatnie popiskiwać. Byłem święcie przekonany, że wymiana piór pomoże... Otóż tak się nie stało - po głębszej analizie wywynioskowałem, że dźwięk dobiega z mechanizmu wycieraczek. Nie pozostało nic innego tylko rozebrać wszystko:
1. Zdejmujemy ramiona wycieraczek.
2. Ściągamy podszybie (delikatnie!!!, gdyż spinki ulegają szybkiemu uszkodzeniu )
3. Odpinamy belki łączące silnik z dwoma mechanizmami, poprzez delikatne popchnięcie ich w kierunku kabiny pasażerskiej. Są na szybko złączkach elastycznych, więc nie wymaga to użycia dużej siły.
4. Odkręcamy trzy śruby, które mocują mechanizmy do nadwozia (wyjmowanie silnika wycieraczek nie jest konieczne).
5. Gdy mamy już mechanizm w rękach musimy uważać na obudowę, gdyż jest zrobione z kruchego aluminium i wszelkie poddanie go działaniu zbyt dużej siły zewnętrznej spowoduje nieodwracalne uszkodzenie (np. wkręcenie go w imadło).
6. Nadal trzymamy mechanizm w dłoniach: pod miejscem, w którym mocujemy wycieraczki (wielowpust) jest pierścionek zabezpieczający - musimy go rozchylić cienkim śrubokrętem i wyjąć.
7. Nakręcamy nakrętkę na gwint wielowpustu i delikatnie wybijamy trzpień z obudowy mechanizmu.
8. Czyścimy dokładnie środek obudowy (tulejki z tworzywa, które są na stałe razem z aluminiową obudową) oraz wspomniany juz trzpień.
9. Smarujemy wszystko bardzo dokładnie i składamy "do kupy".
10. Montaż następuje w odwrotnej kolejności...
Piszę to, gdyż kilka dni temu spotkałem wspomnianego już Jegomościa w serwisie - przyjechał nie tylko na wymianę mechanizmu wycieraczek ale i silniczka, który spalił... Kosztowało Go to ładnych parę złotych!!!
Jeśli dobiegają Was jakieś niepokojące dźwięki to naprawiajcie to błyskawicznie!!! Całość operacji zajęła mi ok. 2 godzin, a kilka groszy w kieszeni zostało i frajda z pierwszej, samodzielnie wykonanej naprawy w galu
Pozdrawiam
Patryk |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 31-12-2009, 15:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bobekm [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2006, 19:46
|
|
|
Mialem tak samo:) zima po zalaniu plynu do spryskiwaczy zaczely piszczec a przede mna trasa 400km w sniegu:/ nie dalo sie jechac, ale pozniej bez rozbierania przy wlaczonych wycieraczkach spryskalem WD-40 i wszystko ustalo w ciagu 10sek:) takze u mnie obylo sie bez rozbierania:) |
|
|
|
 |
kochajj
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2024 Skąd: z daleka
|
Wysłany: 02-05-2006, 20:21
|
|
|
to chyba jedna z wad galanta... tez przerabiałem... |
|
|
|
 |
bobekm [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2006, 22:09
|
|
|
Kochajj chyba nawet swego czasu na ten temat rozmawialismy:D |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 02-05-2006, 22:20
|
|
|
Hmmm. Ja ten temat przerabialem raz........ w cieniasie matki, a Galantami jeżdze od ponad 12 lat.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2006, 22:24
|
|
|
tez to mialem w swoim galancie tylko ze czekalem az silnik padnie na amen i wymienilem na nowy, pamietam ze niezle sie pozniej nagimnastykowalem zeby wycieraczki chodzily rowno. |
|
|
|
 |
piotras
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 392 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-05-2006, 01:24
|
|
|
Ja tez to miałem w Colcie. To chyba taka przypadłość mitsubishi. |
_________________ Colt CJ0 1.6 GLX '97
Maciek Wisławski Edition
sprzedany 16.06.2008
Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm
 |
|
|
|
 |
Patrol [Usunięty]
|
Wysłany: 03-05-2006, 18:28
|
|
|
bobekm napisał/a: | takze u mnie obylo sie bez rozbierania:) |
Widocznie brak smarowania nie był aż tak zaawansowany...
Podobno WD-40 to rozwiązanie tymczasowe ale jak wiadomo czasami doraźne naprawy są narbadziej trwałe i skuteczne... :D:D |
|
|
|
 |
drout [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2006, 21:23
|
|
|
U mnie dokładnie tak samo było ale WD40 i przeszło od misiąca cisza.
Ale ewentualnie na przyszłość się przyda (instrukcja postępowania) Dzięki Patrol |
|
|
|
 |
berti [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2008, 08:39
|
|
|
Ja dzisiaj zauważyłem popiskiwania.Myślałem, że pióra są już zużyte, ale dla pewności odchyliłem ramiona i włączyłe wycieraczki. Ku mojemu zdziwieniu piski nie ustały.
Dzięki za opisanie przypadku. otraktuję dzisiaj całość WD40, jak nie pomoże - rozbieram
Pozdrawiam
Bartek |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10669 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 18-02-2008, 21:41
|
|
|
Ja miałem już tak zapieczone ze w rekach nie szło ruszyć a silniczek ciagnał az blache na podszybiu gieło. Jak zdjałem nie mogłem wybić z tulejek ale zpioaczeona była głownie ta od kierwocy. Pryskałem czym sie dało az w koncu przewierciłem otwór chyba 2mm i wlałem odredzewiacz, pomogło, po troche rozruszałem i nasamarowałem porzadnie smarem do łancuchów motocyklowych. Otwór zakleiłem silikonem. Działa rok nieprzerwanie i ani piśnie. To cud ze mi sie silniczek nie spalił.
Pozdrawiam |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
axg [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2008, 22:10
|
|
|
Mialem to samo, tyle ze u mnie piszczala tylko ta od kierowcy. Wiec ... rozbiorka , smarowanie i narazie (od 3 tygodni) jest cisza.
pozdrawiam
Adam |
|
|
|
 |
przemaz1 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2008, 12:32
|
|
|
Coz za niespodzianka, wyzej wymienione opisy dokladnie pasuja do tego co mnie dzis spotkalo... niestety WD40 nie pomoglo, trzeba bedzie rozebrac wg instrukcji, coz
"zycie to nie je bajka, zycie to je bitwa"
Pozdr i dzieki za instrukcje. |
|
|
|
 |
tommyc1
Mitsumaniak
Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
|
Wysłany: 18-03-2008, 08:14
|
|
|
a mi wczoraj, w czasie ulewy, zaczelo tak piszczec smiesznie i w pierwszej chwili myslalem , ze to wina gumy...ale przypomnialem sobie ten temat z forum i rzeczywiscie, to musi byc to
najpierw sprobuje wd40 bo nie chce mi sie pod blokiem rozkrecac auta;) |
|
|
|
 |
przemaz1 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2008, 08:24
|
|
|
ja juz jestem po zabiegu, w sumie 2h roboty jedyny problem to zlozenie do kupy calego mechanizmu tak zeby plastik nie wychodzil |
|
|
|
 |
|