Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupiłem Space Wagon, 2,0 diesel, 1997 r.
Autor Wiadomość
Thorgal 
Forumowicz

Auto: Space Wagon 2,0 diesel GLX,97r
Wysłany: 11-04-2009, 21:01   Kupiłem Space Wagon, 2,0 diesel, 1997 r.

Hej,

Od wczoraj jestem szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem MSW, 2,0 diesel z 1997 r.
Dałem za niego 8300 zł co myślę, że jest super okazyjną ceną. Tym bardziej, że w cenie było CD/radio, immobilizer, 3 rzędy kompletnych foteli, 4 kompletne koła do wymiany. Poprzedni właściciel powiedział mi o kilku mankamentach, które należałoby naprawić (poprawić):
1. Piąty bieg wyskakuje przy drobnych podskokach auta (wskakuje na luz).
2. Czwarty bieg ciężko wchodzi, szczególnie niedługo po odpaleniu
3. Wycieraczki mogłyby się ruszać szybciej (być może wystarczy smar :)
4. Lekko kapiący olej od dołu

Mam nadzieję, że szczególnie naprawa biegów nie jest kosztowna.

Jest jeszcze jedna kwestia, która mnie nurtuje. Facet powiedział i w dowodzie rej. jest wydrukowane, że data produkcji to 1997 r. Tymczasem na moje zapytanie dlaczego na liczniku ma aż 340 tys. km odpowiedział, że deska rozdzielcza była rozkręcana i coś tam się przestawiło i że na pewno nie przejechał tyle. Jeśli jednak przejechał 340 tys. to zastanawiam się czy i jak udało mu się zmienić datę produkcji w dowodzie rej. (i w rzeczywistości jest starszy niż 97 r.).

Znajomy mi powiedział, że na podstawie oznaczenia WIN można w serwisie sprawdzić rok produkcji i historię serwisowania w ASO. Jeśli okazałoby się, że rzeczywiście rok prod. to 1997 r. to 340 tys. w 12 lat jest chyba mało prawdopodobne (choć możliwe). Tym bardziej, że w tym właśnie roku został również sprowadzony do Polski.

Jakie są Wasze opinie w powyższej sprawie?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-04-2009, 12:36   

Po kolei. Ciężko powiedzieć czy te 8 tys to taka okazyjna cena, jeśli się okaże, że na wejściu będziesz musiał włożyć jeszcze sporo...

Co do piątego biegu, jeśli dzieje się tak na nierównościach to dobrze byłoby sprawdzić poduszki pod skrzynią i silnikiem, choć prawdopodobnie cięgna masz na lince. Sprawdź jeszcze czy trzymając drążek zmiany biegów, piątka i tak wyskoczy. To dość istotne, bo jeśli będzie wyskakiwała to wykluczamy mechanizm zmiany biegów. Może być zużyty mechanizm ustalający położenie wybieraka, choć może być cos poważniejszego.
Jeśli czwarty bieg wchodzi ciężko, a w innym poście czytałem że jednak podczas jazdy nie wchodzi wcale, to możliwe że w skrzyni biegów jest jakiś badziewny olej. Sprawdź jego stan i zalej skrzynię texaco 75W80. Ciężko go dostać, ale możesz pytać także o Rover MTF94 (to ten sam olej dostaniesz w serwisie hindy lub ROvera), to jedyna nadzieja dla Twoich synchronizatorów. Jeśli to nie pomoże to może być tak że naprawa tej skrzyni jest już nieopłacalna.
Ale jest jakaś nadzieja, skoro po rozgrzaniu jest lepiej, to rzadszy olej może załatwi sprawę.
Co do wycieraczek to nie pomogę.
Kapiący olej nie jest dobrym znakiem. Spróbuj ustalić skąd się wydobywa, bo skąd by to nie było to zawsze kapie na dole.
Może być spod miski, może z przewodów od chłodnicy oleju, może z uszczelniaczy, a nawet z pokrywy zaworów, a także ze skrzyni. Olej ze skrzyni raczej łatwo odróżnisz od czarnego z silnika. Ale musisz pojechać na kanał. Zajmij się tym jak najszybciej. Bo jeśli ze skrzyni to będzie troszke pracy.
Na podstawie VIN ustalisz wiek auta. Możesz podesłać na PW to sprawdzę, ale historii serwisowanie na pewno się nie dowiesz.
340tys w 12 lat? Spokojnie i bez żadnych problemów. Daty produkcji nie zmienił na pewno, może byc co najwyżej rok starszy.
Rozkręcałem nie raz deskę i żeby się przebieg przestawił to jest po prostu niemożliwe, a do przodu umyślnie go nikt nie przekręcał.
Napisz jeszcze czy to auto patrząc od przodu ma skrzynię po lewej czy po prawej? Podejrzewam, że po lewej.

Thorgal 
Forumowicz

Auto: Space Wagon 2,0 diesel GLX,97r
Wysłany: 15-04-2009, 15:31   

Serdeczne dzięki. Bardzo mi pomogłeś! Zacznę więc od wymiany oleju. Facet mówił, że wlewał tam Lotos Diesel.

Odpowiedz do tematu