Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] duże zużycie oleju
Autor Wiadomość
kukiz 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1,9 td
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-08-2009, 13:31   [Cari 1.9TD] duże zużycie oleju

Drodzy koledzy mam mały problem zauważyłem ostatnio przy wyciąganiu skrzyni olej w przewodach powietrznych i duże zużycie oleju a co najlepsze w przewodzie pomiędzy filtrem powietrza a turbiną, dochodzi tam przewód od odmy i też są ślady oleju. Jest to możliwe, ze przez odmę bierze olej do układu powietrza jeżeli tak i czym jest to spowodowane ma 150 tyś czyżby silnik padł, pracuje ładnie pali bez problemu i osiągi też ma dobre, poza tym ze wcześniej kopcił ale to był problem EGR jest już zaślepiony i całkiem inny samochód.
Jeszcze jedno podczas jazdy po mieście sytuacja jest ok gorzej w trasie na 1500 km 1 litr oleju jest to normalne raczej nie.
Proszę o pomoc

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 05-08-2009, 13:52   

IMHO kończy się turbawka - pewnie przyszedł czas by ja zregenerować.

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 05-08-2009, 13:56   

td były produkowane do 2000 roku taki przebieg nawet na 9 letni samochód i do tego diesel to rodzynek. Więc albo nie ma takiego przebiegu i np silnikowi coś dolega lub turbina już puszcza olej. Sprawdź przewód co idzie od turbo do intercoolera czy nie ma oleju jeżeli jest to może być wina turbiny jak nie ma to może miska olejowa uszczelniacze wału zawory ,sprawdź również czy nie ma oleju w zbiorniczku z wodą do chłodnicy . Albo jeżeli ma taki przebieg i samochód ciągle jeździł po mieście więc ciągła zmiana obrotów silnika i cykliczne rozpędzanie turbiny i zwalnianie tez może spowodować szybsze zużycie podzespołu więc usterki mogą być takie same jak przy dużym przebiegu.

Co do oleju w przewodzie dolotowym do cylindrów zawsze jest tam jego trochę dostają się przez odmę w silniku

kukiz 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1,9 td
Wysłany: 05-08-2009, 14:11   

przebieg ma można powiedzieć realny ostatni przegląd w belgi był przy 98 tyś. pierwsza rejestracja wrzesień 1999r. jeżdżę nią już prawie 2.5 roku a jeżdżę większość trasy.
Przewody do turbiny od filtra i od turbiny do interkulera są w oleju miskę olejową uszczelniałem a uszczelniacz wału jest w porządku bo też myślałem że przyczyna są wyciekach tylko zastanawia mnie skąd olej w przewodzie przy filtrze powietrza turbina przecież zasysa stamtąd powietrze

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 05-08-2009, 15:28   

chyba się lekko pomyliłem bo dawno nie zaglądałem pod maskę odpowietrzenie układu olejowego silnika idzie właśnie do przewodu który łączy turbo z filtrem i stamtąd może brać się olej u mnie jest przewód lekko wilgotny. Mam ten sam rocznik samochodu ale mój ma przejechane 150 k mil. Jeżeli rano odpalasz i kopci na niebiesko to mogą być zawory. Wypadało by również sprawdzić ciśnienie na cylindrach, jeżeli ok to może turbo kończy żywot

Odpowiedz do tematu