Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak utwardzic klosze reflektorow
Autor Wiadomość
slav10 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-05-2010, 14:09   Jak utwardzic klosze reflektorow

Witam
Mam typowa przypadlosc dla carism po liftingu. Otoz przyciemniane plastikowe klosze w reflektorach zmiatowialy i coraz gorzej widac swiatla w nocy, poza tym nie wyglada to pieknie w dzien.
Wiem ze pare osob polerowalo te plastiki. Rozmawialem z gosciem ktory to zrobil u siebie i przez pierwszy miesiac po operacji efekt byl swietny, potem zaczely matowiec ponownie i po paru miesiacach zaczely tak rozpraszac swiatlo ze musial kupic nowe reflektory. Czy jest jakas metoda na utwardzenie powierzchni plastikowych kloszy po polerowaniu? Chodzi o to aby w jakis sposob odzyskac ta utwardzona powierzchnie ktora sie sciera podczas polerowania.
Pozdrawiam

Faraday 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Wysłany: 19-05-2010, 21:55   

Fabrycznie klosze są lakierowane, więc po spolerowaniu zmatowiałego lakieru powinieneś pomalować je ponownie.

slav10 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 20-05-2010, 11:44   

A czy orientujesz sie co to za lakier? Moze daloby sie go gdzies dostac?
To by wyjasnialo czemu wierzchnia warstwa sie zluszcza...

[ Dodano: 26-05-2010, 08:47 ]
Czy ktos mial okazje przetestowac patent z lakierowaniem kloszy? Jakim to zrobic lakierem i jak to wyglada po dluzszym uzytkowaniu?

Faraday 
Forumowicz

Wysłany: 07-06-2010, 19:08   

Na jakimś forum udało mi się znaleźć informację, że do lakierowania reflektorów nadaje się lakier bezbarwny tzw. "uniwersalny".
Niestety nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie takie informacje znalazłem. To było chyba na jakimś forum Fiata... Barchetta chyba albo coś takiego :roll:

Autor pisał, że najlepiej pomalować kilkoma warstwami (niektórzy matują poprzednie warstwy, co by je podrównać i żeby następne lepiej trzymały). Całkowitą przepuszczalność uzyskuje po paru dniach.

Szczerze mówiąc, to bałbym się eksperymentować ale chyba i tak będę musiał :doubt:

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 07-06-2010, 22:25   

Wątpię w to ze że klosze są lakierowane fabrycznie, nie ma takiej potrzeby PC jest na tyle przeźroczyste i twarde że nie trzeba go ulepszać.
Klosz we wszystkich obecnych samochodach robiony jest z Poliwęglanu -Policarbonate czyli potocznie plastiku.

Co do lakierowania samemu to można spróbować lakierem bezbarwnym który używa się do lakierów metalików, dostaniesz w każdej mieszalni lakierów.
Czy efekt będzie dobry, nie wiem, trzeba spróbować.

Faraday 
Forumowicz

Wysłany: 07-06-2010, 22:52   

Student napisał/a:
Wątpię w to ze że klosze są lakierowane fabrycznie, nie ma takiej potrzeby PC jest na tyle przeźroczyste i twarde że nie trzeba go ulepszać.
Klosz we wszystkich obecnych samochodach robiony jest z Poliwęglanu -Policarbonate czyli potocznie plastiku.

Co do lakierowania samemu to można spróbować lakierem bezbarwnym który używa się do lakierów metalików, dostaniesz w każdej mieszalni lakierów.
Czy efekt będzie dobry, nie wiem, trzeba spróbować.

A jednak są lakierowane :)

Poliwęglan może i ma wysoką wytrzymałość ale mimo wszystko szybko matowieje. Lakier ma przed tym chronić. Niedawno polerowałem reflektory w mojej Cari i powłoka lakiernicza jest wyraźnie widoczna.

Odpowiedz do tematu