Jak utwardzic klosze reflektorow |
Autor |
Wiadomość |
slav10
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-05-2010, 14:09 Jak utwardzic klosze reflektorow
|
|
|
Witam
Mam typowa przypadlosc dla carism po liftingu. Otoz przyciemniane plastikowe klosze w reflektorach zmiatowialy i coraz gorzej widac swiatla w nocy, poza tym nie wyglada to pieknie w dzien.
Wiem ze pare osob polerowalo te plastiki. Rozmawialem z gosciem ktory to zrobil u siebie i przez pierwszy miesiac po operacji efekt byl swietny, potem zaczely matowiec ponownie i po paru miesiacach zaczely tak rozpraszac swiatlo ze musial kupic nowe reflektory. Czy jest jakas metoda na utwardzenie powierzchni plastikowych kloszy po polerowaniu? Chodzi o to aby w jakis sposob odzyskac ta utwardzona powierzchnie ktora sie sciera podczas polerowania.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 19-05-2010, 21:55
|
|
|
Fabrycznie klosze są lakierowane, więc po spolerowaniu zmatowiałego lakieru powinieneś pomalować je ponownie. |
|
|
|
 |
slav10
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD
|
Wysłany: 20-05-2010, 11:44
|
|
|
A czy orientujesz sie co to za lakier? Moze daloby sie go gdzies dostac?
To by wyjasnialo czemu wierzchnia warstwa sie zluszcza...
[ Dodano: 26-05-2010, 08:47 ]
Czy ktos mial okazje przetestowac patent z lakierowaniem kloszy? Jakim to zrobic lakierem i jak to wyglada po dluzszym uzytkowaniu? |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2010, 19:08
|
|
|
Na jakimś forum udało mi się znaleźć informację, że do lakierowania reflektorów nadaje się lakier bezbarwny tzw. "uniwersalny".
Niestety nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie takie informacje znalazłem. To było chyba na jakimś forum Fiata... Barchetta chyba albo coś takiego
Autor pisał, że najlepiej pomalować kilkoma warstwami (niektórzy matują poprzednie warstwy, co by je podrównać i żeby następne lepiej trzymały). Całkowitą przepuszczalność uzyskuje po paru dniach.
Szczerze mówiąc, to bałbym się eksperymentować ale chyba i tak będę musiał |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 07-06-2010, 22:25
|
|
|
Wątpię w to ze że klosze są lakierowane fabrycznie, nie ma takiej potrzeby PC jest na tyle przeźroczyste i twarde że nie trzeba go ulepszać.
Klosz we wszystkich obecnych samochodach robiony jest z Poliwęglanu -Policarbonate czyli potocznie plastiku.
Co do lakierowania samemu to można spróbować lakierem bezbarwnym który używa się do lakierów metalików, dostaniesz w każdej mieszalni lakierów.
Czy efekt będzie dobry, nie wiem, trzeba spróbować. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2010, 22:52
|
|
|
Student napisał/a: | Wątpię w to ze że klosze są lakierowane fabrycznie, nie ma takiej potrzeby PC jest na tyle przeźroczyste i twarde że nie trzeba go ulepszać.
Klosz we wszystkich obecnych samochodach robiony jest z Poliwęglanu -Policarbonate czyli potocznie plastiku.
Co do lakierowania samemu to można spróbować lakierem bezbarwnym który używa się do lakierów metalików, dostaniesz w każdej mieszalni lakierów.
Czy efekt będzie dobry, nie wiem, trzeba spróbować. |
A jednak są lakierowane
Poliwęglan może i ma wysoką wytrzymałość ale mimo wszystko szybko matowieje. Lakier ma przed tym chronić. Niedawno polerowałem reflektory w mojej Cari i powłoka lakiernicza jest wyraźnie widoczna. |
|
|
|
 |
|