Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: harpagan
15-10-2007, 01:47
Co to za syf?
Autor Wiadomość
brodzky 
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-07-2006, 20:53   Co to za syf?

Witam,

wziąłem się dziś za regulacje zaworków. Kolejny raz wykonałem to przy pomocy rodziciela rezygnując z wizyty u mechanika. Wszystko poszlo gladko tylko nie bardzo w C5x jest widoczy czujnik polozenia walu ale i na to znalazl sie sposob. Na niektorych bylo ponad 0,3 mm a inne nie wymagaly regulacji. Silnik cyka terz cichutko. Miodzio gdyby nie piszczacy pasek od wspomagania.

Przechodzac do sedna sprawy pokrywa zaworow jest cala oblepiona jakims hmm... jakby blotem... nie wiem jak to nazwac. zawory i walek czysty ale na sciankach glowicy tez ten szlam... Co to jest? Motodoktora ktos wlal wczesniej czy jak? 27.03.2006 (przebieg cos kolo 4kkm w tyl) zmienialem olej + filtr na ORLEN Platinium 10w40. Czas juz zmienic? Umyje sie? Fadi mowi ze na pewno filrt mam zmienic a nad olejem sie zastanawia...

OT: admina prosze o przesunicie do dzialu techniczne

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 05-07-2006, 14:19   

Troche szybko na zmiane oleju. Chyba ze jezdzisz terenowo i extremalnie to na pewno silnik podziekuje za wymiane. Filtr oleju z reguly zmienia sie razem z olejem. Polsyntetyk przewaznie ludzie zmianiaja co 10 000 km. Ja zmienam co 8000km i jak dotad silnik sie odwdziecza.
PS. Jak nie zalujesz grosza to dorzuc z 30 zł i wlej np. Mobila S.
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 05-07-2006, 14:57   

U mnie też jest taka warstwa - to nagar - pewnie poprzedni właściciele 'mocno przedłużali okresy między wymianami oleju'. To tak delikatnie mówiąc. U siebie zdzierałem ją taką packą tynkarską, ale myślę, że najlepiej nie ruszać. Jak zaczenie odpadać, to jeszcze coś zapcha.
Ew. to efekt jeżdżenia na kiepskim oleju.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 23-07-2006, 15:25   

Nie tylko, to może być również efekt uzupełniania ubytków oleju zamiast jego wymiany. U kolegi w Escorcie ten osad miał 1,5cm :mrgreen:

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-07-2006, 17:02   

Chyba sciagne te pokrywke i pojde myjka cisnieniowa wymyc. Uszkodze cos czy raczej nie? Z tego co widze to jest jakas dwuwarstwowa i tu moze byc poroblem...

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 27-07-2006, 18:52   

Myjką ciśnieniową lepiej nie, ja myłem swoją benzyną i ładnie wszystko wyczyściło - benyna rozpuściła to czego ja nie mogłem wytrzeć ;-)

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-07-2006, 21:37   

NIe no z wierzchu to ladnie benzyhnka idzie ale od srodka ten szlam to nawet benzynka ciezko umyc a pol butli chyba wylalem cisnienie by to moze splukalo...

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 27-07-2006, 21:42   

brodzky, zalej to na noc kombinacją benzyny z acetonem i co Ci tam jeszcze do głowy przyjdzie - byle nie reagowało z aluminium ;-)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2006, 11:49   

Hubeeert, pokrywa zaworów jest stalowa ;-) Przynajmniej w 1.3 :|

Odpowiedz do tematu