Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pozwolcie, ze i ja sie pochwale!
Autor Wiadomość
vaiomark
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2009, 15:35   Pozwolcie, ze i ja sie pochwale!

Witajcie!

Tak mi było żal tego nowiutkiego Pajero gdy musiałem go wyprowadzać na śnieg, deszcz i sól, że kupiłem w kwietniu drugie auto. Używane ale niezwykle zadbane, z pierwszej ręki.

Jest to malutki samochodzik, prawie jak prawdziwy: Smart Cabrio.

Tak wygląda:

Po elektrycznym otwarciu dachu - fantastyczne uczucie jazdy cabrio:

A i wnętrze całkiem przyjemne, nietuzinkowe:

Ludzie!

Co to małe autko w sobie ma!
Dwustopniową klimatyzację, radio, elektrycznie otwierany dach, elektrycznie otwierane okna. Ma nawet silniczek! Trzycylindrowy motorek 599 ccm, 57 KM. Chłodzony wodą, posiada turbosprężarkę i 6 (!) biegów. Ale NIE ma sprzęgła! Zmiana biegów automatycznie albo ręcznie. Po prostu dźwignia do przodu lub nazad.

Jestem tym autkiem zachwycony. Zużycie 4,7 litra benzynki jest istotnie kapitalne. Opłaty niziutkie. Wszędzie zaparkuję, choćby i w poprzek. A błotnik mi nie zardzewieje bo z plastiku.

Miejsca dla obu osób bardzo dużo. Sporo schowków. Pod siedzeniami, w desce rozdzielczej, nawet w klapie bagażnika. Pod przednią szybą, na desce rozdzielczej da się spokojnie przewieźć dwie rakiety tenisowe.

O Pajero nie zapomniałem ale do częstszych, krótkich jazd (do lekarza, na zakupy, do kina) - używamy tego Smarta. Pajero - na "poważniejsze" trasy, do ciągnięcia przyczepy lub jachtu.

Od 10 grudnia do wczoraj przejechałem tym nowiutkim Pajero 3005 kilometrów. Mniej więcej tyle samo - w 6 tygodni tym Smarcikem!

Gorąco polecam jako drugie autko. Dla Panów ale też dla Pań.

Wystarczy wsiąść i wyobrazić sobie, że ten samochodzik to prawdziwe auto.

Wasz

Marek

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2009, 15:59   

vaiomark napisał/a:
Wystarczy wsiąść i wyobrazić sobie, że ten samochodzik to prawdziwe auto.

i to najgorsze... ze trzeba sobie wyobrazac ze to prawdziwe auto:)

kaeres
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2009, 15:59   

Kolega sobie kupił.
Wbrew pozorom jak się zasiada za kierownicą to szybę czołową mamy bardzo daleko od twarzy.
Aż wyszedłem z samochodu bo nie chciałem uwierzyć, że wszedłem właśnie to tego samochodu.

vaiomark
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2009, 16:17   Masz racje!

Witaj Kaeres!

Ja też nie chciałem wierzyć gdy wsiadłem. Autko ma nieco ponad 2 metry długości. Siedzi się wygodnie i do przedniej szyby - daleko, jak sam zauważyłeś. Fotel kierowcy ma regulowane pochylenie oparcia, fotel pasażera - nie. Ale można położyć oparcie fotela pasażera i przewieźć wtedy całkiem sporo. Samochód nie ma koła zapasowego a jedynie specjalny klej w sprayu i kompresorek. Tylne koła szersze, przednie węższe. I jeszcze jedna ciekawostka: silniczek ma nie 3 lecz 6 świec. Po dwie na cylinder. Fabrycznie NIE ma też korka spustu oleju silnikowego. Wymiana przez odsysanie oleju rurką od bagnetu. To akurat trochę mizerne rozwiązanie.

To, że trzeba sobie wyobrazić, że to prawdziwe auto - napisałem żartem. Tak mi się wydawało przez kilka chwil na początku. Potem już oswoiłem się z fantastyczną zwrotnością autka. Zakręca jak go-kart w wesołym miasteczku.

Wasz

Marek

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-06-2009, 16:23   

Super autko moim zdaniem :) Do takich właśnie celów jak napisałeś.
Powinny być preferencje w miastach dla takich samochodów, np. parkowanie za darmo lub coś w tym stylu.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

wilk88 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA6W
Wysłany: 04-06-2009, 18:23   Re: Pozwolcie, ze i ja sie pochwale!

vaiomark napisał/a:
Witajcie!

Tak mi było żal tego nowiutkiego Pajero gdy musiałem go wyprowadzać na śnieg, deszcz i sól,

Przecież to samochód terenowy! :P Przetrwał by nawet kąpiel w żrącym kwasie ;) Co do Smarta, to niewątpliwie samochód świetny do jazdy miejskiej. Pomimo tego, nie ma to jak duże auto, ostatnio częściej jeżdżę Lexem LS 400, fatalnym do manewrów w mieście ale jak ta V8-mka zawarczy to nic mi już więcej nie potrzeba :P
Którymi oczy byś wydłubał za pięć złotych na klatce..."

(EX)-Toyota Corolla E8 DX- pierwszy samochód,wielki sentyment ;)

-Mitsubishi Galant EA6W

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 04-06-2009, 19:15   

Jeździłem kilkoma Smartami po Warszawie i jakoś do głowy mi nie przyszło, że to samochód....... Bardziej skuter z dachem lub wózek na zakupy z silnikiem. Jakoś nie znalazłem w tym orzeszku ani komfortu (mimo, że na ilość miejsca nie można narzekać) ani przyjemności z jazdy...

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

wash 
Mitsumaniak
Mateusz

Auto: Nissan Pulsar
Wysłany: 04-06-2009, 19:19   

Do miasta wręcz idealne wozidło. Małe i śmieszne to takie. Ciekaw jestem jak się mieszczą osoby, które mają po 2m. ;)

A w ogóle kiedyś jechaliśmy z kumplem A2 do Wawy. I patrzymy a tu lewym pasem śmignął smart. Na oko ze 140km/h grzał. Co tam w środku się działo to nie chce wiedzieć. :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-06-2009, 19:51   

najwiekszy problem jest w zimie - w koncu naped na tyl i naprawde ciezko nim sie wtedy jezdzi (za krotki :) ) - przynajmniej takie odczucia mial kolega TommeK, ktory kiedys mial i Smarta i Galanta EA

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 04-06-2009, 22:14   

Krzyzak napisał/a:
najwiekszy problem jest w zimie - w koncu naped na tyl i naprawde ciezko nim sie wtedy jezdzi
Nie jest tak źle. Jeździłem Smarcikiem kolegi i kontrola trakcji nie pozwala temu czemuś myszkować. Kontroli trakcji nie można wyłączyć, chyba że bezpiecznik wyciągniesz :?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2009, 22:53   

wash napisał/a:
Ciekaw jestem jak się mieszczą osoby, które mają po 2m. ;)

spokojnie sie mieszcza :)
bardzo fajnie sie tym jezdzi, skrzynia polautomat fajna i wogole fajne, trendy auto, zreszta coraz wiecej producentow idzie w tym kierunku, toyota, mitsu itd.

vaiomark
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2009, 08:15   Smarcik fajny ale nie ma jak Michi

Wilk88!

Masz rację z odczuciem w dużym aucie. Też lubię jeździć tym wieeelkim Pajero. Zwłaszcza przyjemnie jest odczuć, gdy w którymś momencie "odpala" turbo i czuje się niezłego "kopa".

Ale:

Zdarzyło mi się w ostatnich latach KILKA RAZY coś takiego: przychodzę do samochodu zaparkowanego w centrum miasta a tu wgniecione drzwi lub nadkole. Tak było na przykład z fajnym samochodem Honda CRX, dwuosobowym ze zdejmowanym dachem. Na szczęście sprawca zostawił kartkę ze swoim prawdziwym adresem i jego ubezpieczalnia pokryła koszty klepania i malowania. Przy Space Wagonie nie miałem już takiego szczęścia. Zaparkowany obok mnie stary motocykl pod wpływem wiatru przewrócił się i wgniótł nieco drzwi. Innam razem ktoś cofając się - wgniótł mi hakiem holowniczym zderzak i pojechał. SAM musiałem zapłacić za naprawy.

Tak więc unikam parkowania tego sporego Pajero w ciasnych miejscach w centrum. Wolę już postawić na parkingu jakiegoś supermarketu i dojść kawałek. Teraz, tym Smarcikiem nie ma problemu. Taniutkie to i nie bolałoby tak bardzo. Małe autko - trudniej trafić? ;-)

ICH!

W niektórych miejscach, w garażach widziałem specjalne, malutkie koperty na podłodze zaznaczające parkingi dla Smartów. Ale czy były te miejsca tańsze - nie wiem. Wiem, że w mieście, na JEDNEJ kopercie można zaparkować DWA Smarty i wystarczy, że jeden z nich zapłaci. Nie mam niestety żadnego kumpla ze Smartem...

Bartek!

Nie należy szukać wielkiej przyjemności z jazdy Smartem. Autko krótkie i lekkie. Tak więc trzęsie i kołysze. Pierwsze Smarty były naprawdę bardzo kiepsko zawieszone. Sztywne i zawodne zawieszenie. Ponoć w tych pierwszych - resory z włókien szklanych - łamały się.
Jadąc niezbyt szybko po wyboistych ulicach w centrum (bo i takich jest całkiem sporo w tych całych Niemczech) - odczuwa się wstrząsy. Nie ma na to rady. Gdy się jednak wyjedzie na niezłą autostradę - jest dużo lepiej. Autko jedzie 130 bez wysiłku, silnik nie pracuje zbyt głośno a i wstrząsów niewiele. Jedyne manko to moc. Gdy się przydusi by wyprzedzić - trwa to dosyć długo choć automatyka zmienia bieg z 6 na 5.
Nie jest to pojazd sportowy, oj nie. Ale do ściśle określonych celów: tania jazda po mieście, parkowanie oraz jazda po autostradzie z prędkością do 130 i przy zasięgu nie większym niż 200 - 300 kilometrów jest to bardzo fajna alternatywa do dużych, drogich i CENNYCH dla NAS Miśków. - No nie?

Wasz

Marek

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 05-06-2009, 08:31   

Hehe autostradą nie jechałem, do najbliższej mam 150 km ;) mieszkając w stolicy niemałego państwa w Europie ;) .... prawdopodobnie te wyboiste drogi o których piszesz, klasyfikowałyby się w Warszawie jako drogi najlepszej jakości.....

Co do parkowanie i szkód parkingowych - zgadzam się w 100% - stąd porównanie do skutera z dachem

Jeździłem i wczesnymi modelami i aktualnymi (branduje te auta, więc często muszę odebrać auto lub odprowadzić klientowi) - nie odczułem wielkiej różnicy - szczerze Fiat Panda wg mnie lepiej się prowadzi bez systemów wspomagających, choć w środku jest sporo gorszy "w dotyku" - smarty są bardziej wysmakowane.....

Generalnie autko mające duże zalety i duże wady.... więc jak dla mnie średnio ciekawe

Fakt, że coś jest "trendy" do mnie nigdy nie przemawiał...

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

piotruswie 
Mitsumaniak
piotruswie

Auto: Galant 97 kombi EA5W 2.5 V6
Wysłany: 05-06-2009, 09:57   

a ja widziałem takiego smarta po stłuczce z passatem i kierowce który wrzeszczał jak go strażacy wyciągają ..............................................................
-wybaczcie ale ja nie zamierzam być do końca życia kaleką-

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 05-06-2009, 12:43   

A mi się podoba, fajne miejskie wozidło :wink:

..a co do stłuczek i smarta - chyba nie jest tak źle:
http://www.youtube.com/watch?v=QbBo1UPbloI

FIESTA ST150

Odpowiedz do tematu