Czujnik zapalonych świateł. |
Autor |
Wiadomość |
morosophem
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2008 Posty: 113 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-04-2009, 16:52 Czujnik zapalonych świateł.
|
|
|
Witam. Ostatnio posmarowałem plastikową prowadnicę w drzwiach kierowcy WD40 bo mi strasznie drzwi skrzypiały. No i przestał mi działać "piszczek" sygnalizujący zapalone światła w aucie przy otwieraniu drzwi. Z tego powodu siadł mi dzisiaj rano accu, bo oczywiście zostawiłem zapalone światła, a że w dzień to nie zauważyłem. Wie ktoś czy to wina WD, czy czegoś innego. Gdzie szukać, żeby to naprawić? |
_________________ morosophem |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 16-04-2009, 17:38
|
|
|
morosophem, sprawdz najpierw czujnik otwarcia drzwi. Pewnie on nie odbił i "buzzer" nie wiedział ze otworzyłeś drzwi. |
_________________ ---
'06 Lancer CS 1,6 - 4G18 (IV 2017 - ...)
'99 Colt CJ1A, 1,3 - 4G13 (XII 2009 - II 2018)
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)  |
|
|
|
 |
kubasiw
Mitsumaniak

Auto: EA5A SE
|
Wysłany: 16-04-2009, 19:48
|
|
|
Miałem to samo.
Zamieniłem "grzybek" drzwi kierowcy z tym teoretycznie mniej wyeksploatowanym z drzwi tylnych, spryskałem jeszcze oba WD i mam spokój od kilku miesięcy. |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 16-04-2009, 23:30
|
|
|
ja tez zamieniłem z tylich drzwi i działa z tym ze nie działa jeżeli ktoś nie domknie drzwi z tył |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
wawer82
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,0 16V 97r.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Kwi 2008 Posty: 156 Skąd: Łomża
|
Wysłany: 16-04-2009, 23:54
|
|
|
Te dwie rzeczy o których piszesz nie maja nic ze sobą wspólnego... Pryskałeś zapewne ogranicznik w drzwiach a ten czujnik nie mieści się na drzwiach i do tego jest po przeciwnej stronie drzwi a dokładnie nad progiem w budzie. Stojąc przodem do zamkniętych drzwi znajduje się on w okolicy prawego dolnego roga drzwi pod gumowym kapturkiem.Zacznij od jego wykręcenia i sprawdź czy nie ma rdzy na styku z budą bo może nie masować.
Jeśli lubisz dłubać to wykręć go i potem delikatnie rozbierz(najlepiej użyć do tego celu większej igły albo cyrkla żeby podważyć małe zaczepy a następnie go rozpołowić) Te czujniki są tak sprytnie pomyślane że gdy rozpołowisz go to zobaczysz że wystarczy tylko przekręcić wewnętrzną jego część żeby zaczął działać na nowych stykach.Są tam 4ry styki ułożone w kwadrat i działają normalnie tylko dwa na przeciw siebie... dwa pozostałe są nowe i nie używane więc wystarczy tylko przekręcić na nowe położenie część środkową. Dobrze też jest przeczyścić np WD blaszki które znajdują się w obudowie i masz czujnik jak nowy Roboty dosłownie na 5 min
Czy nikt na to jeszcze nie wpadł? |
|
|
|
 |
Lisek
Mitsumaniak

Auto: Galant
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 61 Skąd: Polska
|
Wysłany: 17-04-2009, 01:00
|
|
|
wawer82 napisał/a: | Czy nikt na to jeszcze nie wpadł? |
Było to już opisywane w innych tematach |
|
|
|
 |
Koyocik
Mitsumaniak Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
|
Wysłany: 17-04-2009, 10:09
|
|
|
Robiłem to we wszystkich misiach, te blaszki o których pisał wawer są miedziane, polecam preparat "Elektrosol" do ochrony styków, popryskać, przeczyścić szmatką, popsikać jeszcze raz (zostawia warstwę ochronną na miedzi) i poskładać. Na conajmniej 3 lata spokój. |
|
|
|
 |
morosophem
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2008 Posty: 113 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-04-2009, 15:19
|
|
|
Dziękuję wszystkim za rady. Jak wróciłem wczoraj z pracy i zająłem się martwym z powodu rozładowanego accu Misiem. To pierwsze co zrobiłem to zająłem się czujnikiem w nadprożu. Faktycznie był trochę zaśniedziały, ale działał - zapalała się czerwona kontrolka otwartych drzwi. Przeczyściłem go z zieleni papierem ściernym, obróciłem blaszkę, psiknąłem WD wycierając jego nadmiar i wkręciłem. Masa zwiera bo kontrolka się zapala. Jednak dalej nie ma alarmu zapalonych świateł jak otwieram drzwi. (sic!) Może to głośniczek, albo coś w nim. Gdzie go zlokalizować? Bo bez dźwięku mam problem |
_________________ morosophem |
|
|
|
 |
|