Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KOMPENDIUM Carisma - Jaki silnik
Autor Wiadomość
Siukim 
Nowy Forumowicz

Auto: Vw Passat B5 tdi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-01-2009, 21:17   KOMPENDIUM Carisma - Jaki silnik

Witam wszystkich forumowiczów :) Planuje kupno samochodu w najblizszym czasie .Cena tak do 10 tys . Przejrzałem juz chyba wszystkie samochody w tej cenie noi najbardziej spodobała mi sie Carisma :) Troche czytalem juz na temat tego samochodu ale mam wiele pytan jeszcze bo kazdy ma inne zdanie co do tego auta :)Na tym forum sa raczej posiadacze tego smochodu wiec wiedza lepiej.Juz wiem ze to ladna mieszanka japonsko , francusko, holenderska hehe no ale tego sie nie boje :) Pierwsze pytanie jak jest z czesciami do tego samochodu i czy sa trudno dostepne . Czy silniki w Carismach sa wytrzymale czy tez podatne na usterki ( malo tych samochodow jest na polskich drogach i boje sie ze moze byc problem z naprawa a jak juz to bedzie bardzo droga;/) Najbardziej zastanawia mnie ktory silnik wybrac 1.6 16v , 1.8 16v czy tez 1.8GDI nad tym ostatnim sie bardzo zastanawialem ale troche poczytalem o nim i juz sam nie wiem ( spalanie, droga naprawa, brak instalacji gazowej). Wiem ze silnik GDI jest bardzo dynamiczny , a jak jest z silnikiem 1.8 16v? czy duzo sie rozni od 1.6 16v? Jakie jest spalanie w tych 3 silnikach? Noi ogolnie na tamat tego smamochodu bym prosil jakies cenne uwagu , informacje co polecacie a czego nie , bo wiadomo czlowiek na bledach sie uczy , macie Carismy i najlepiej wiecie. Mam Passata B5 1.9tdi i sie o tym przekonalem i moge wszystko powiedziec na temat tego samochodu .Przepraszam z gory jesli podobny temat byl , jest ich duzo i mozliwe ze był :) Ale jesli ktos byl by bardzo zyczliwy i poswiecił chwile czasu aby mi pomoc bede bardzo wdzieczny :) :) Jestem w kropce :|
Ostatnio zmieniony przez glina 16-05-2014, 10:34, w całości zmieniany 2 razy  

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 08-01-2009, 22:47   

Z GDI jest ok, tylko problem jest z mechanikami, do tego lubi sobie cykać. :) 1.8, porządny silnik, przyzwoite osiągi i nie ma bólu głowy o spalanie. 1.6 mi osobiście wydaje mi się za mały na ta budę (chyba, ze 100 konne).

Spalanie, popatrz po ludziach, mają tam takie ikonki ze spalaniem, jak klikniesz, to otworzy Ci się strona i masz ich statystyki. :) Ogólnie dość oszczędne motory.

Różnice między 1.6 i 1.8 to poza osiągami drobne różnice w niektórych częściach. Części nie są trudno dostępne i nie są jakoś koszmarnie drogie. Działam za pomocą Inter Cars'u, ewentualnie allegro.pl i nie narzekam. :)

Generalnie, jakbym miał kupić teraz Cari, to kupiłbym ta samą. Ma wszystko, co mi potrzeba, pełna elektryka, wygoda i komfort i miejsca jest nie mało.

Jest to moje zdanie, poczekaj, może ktoś jeszcze się wypowie.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

kristof 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Wysłany: 08-01-2009, 23:01   

Ja mogę dodać coś odnośnie 1.6 (100KM) i osobiście nie narzekam na osiągi auta, jak potrzebuję to odjadę trochę szybciej, ale fakt faktem nie ścigam się tym autem..na komfort jazdy części i podobne rzeczy to nie ma co się bać że to japoniec i wsio będzie drogie..to jest stary i nieaktualny mit :-) tak jak kolega pisał Inter Cars, czy też każdy inny lepszy, no zaprzyjaźniony z Tobą sklep sprowadzi Ci części do tego autka...
Dobra jest jeden mankament tego autka mianowicie we wszystkich motorach poza GDI jest francuska skrzynia i ona wymaga szczególnej troski czyli co jakieś 60-80k km wymiany tulejek, jeśli robi się to w serwisie to jest to coś koło 200zł z robocizną..
Co do komfortu i niezawodności auta to powiem tak..nie boje się nim nigdzie wyjechać w długą trasę, a zaliczałem już nią maratony rzędu 1000-1500km jednego dnia i ani ja ani współpasażerowie nigdy nie marudzili że im niewygodnie, no i nigdy nie bałem się że coś po drodze się może z nią stać jest to solidna konstrukcja..
Co jeszcze..no na pewno jest to oszczędny motor mi pali w granicach 8-9l głównie po mieście..w trasie gazu spala około 7 a beny jakieś 5-6l, ale jak wiadomo spalanie głównie zależy od ciężaru nogi :-)

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 08-01-2009, 23:11   

Tylko GDI w tej cenie.
Spalanie w trasie 6l a w miescie 8,5. Przyspieszenie 10s do setki.
Nie bac sie tego silnika, dzieki temu forum zrobisz duzo rzeczy sam jak np czyszczenie przepustnicy.. :)
silniki tak samo jak samochody nie sa podatne na usterki, nie rdzewieją itp
ale... muszisz dbać np odpowiednie paliwo ( zadna stacja no name) czesci tylko producentow o ktorych piszemy na forum.
Co do czesci do ich cena wogole nie odbiega od cen czesci do aut niemieckich.
Japonczyki staja sie coraz popularniejsze a wiec i czesci i mechanicy dostepni :)
Powodzenia w szukaniu..

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 08-01-2009, 23:59   

Morfi napisał/a:
Tylko GDI w tej cenie.

IMHO - nie kupi do 10 tys GDI w dobrym stanie, jedynie 1.6 badz 1.8 sohc, a z czesciami - no nie ma ich tyle co do passatow i golfow, ale w wiekszych sklepach motoryzacyjnych nie ma problemu z zadnymi czesciami, a ceny sa na normalnym poziomie np vectry, mondeo itp.
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 09-01-2009, 00:00   

Mimo ze mam GDI i jestem (fanem tego silnika) odpukac niesamowicie zadowolony z tego samochodu z tym silnikiem, to w tych pieniazkach co proponujesz nie wiem czy delikatnie niesmialo nie zaproponowalbym wersji 1,8 16V.
Chodzi o to ze silniki GDI lubia byc dobrze serwisowane czyli trzymanie sie wymiany oleju, czyszczenie przepustnicy co jakis czas :) W sumie niewiele ale...jesli trafisz na jakis zajechany egzemplarz :? to bedziesz psioczyl na ta jednostke...
Ja jeszcze tfu tfu nigdy nie musialem spogladac pod maske poza dolaniem plynu i sprawdzaniem stanu oleju :)
Nie wiem jak teraz stoja Cari z GDI ale wydaje mi sie ze musialbys dolozyc z pare tysiecy zeby byc bardziej pewnym :)
Oczywiscie to tylko moje zdanie na ten temat :)
Pozdroo

Siukim 
Nowy Forumowicz

Auto: Vw Passat B5 tdi
Wysłany: 09-01-2009, 00:22   

Z waszych opini juz da sie cos wywnioskowac , no ale poczekam na wiecej :) dziekuje za wypowiedzi . Napewno pomagaja lecz daja wiecej do myslenia :?

[ Dodano: 09-01-2009, 00:26 ]
Spodobał mi sie ten samochod ze wzgledu na wyglad zewnetrzny jak i wnetrze auta:D wyposarzenie i niska cena :D i musze poznac opinie rozne nawet najgorsze :) Chcialbym zeby samochod byl dynamiczny hmm duza roznica jest pomiedzy gdi a 1.8 16 v w osiagach? oba te auta maja sporo pod maska 125 i 115km jesli sie nie myle to nie mało ale mzoe ktos sie wypowie:d

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 09-01-2009, 00:39   

Spalanie na korzyśc Carismy z silnikiem GDI, srednio o około 1litra na 100km.
Róznica w przyspieszeniu 0,2s do setki tez na korzysc GDI.
Robson86, Ceny Carism w ciagu roku spadły o 2 tys :( .
Kupowałem rowny rok temu a widze co teraz jest.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 09-01-2009, 00:40   

Siukim napisał/a:
oba te auta maja sporo pod maska 125 i 115km jesli sie nie myle to nie mało ale mzoe ktos sie wypowie:d

Cari GDI 125KM 9,9 - 10 [s/100km/h]
Cari GDI 122KM 10,4 [s/100km/h] (wariant po 2001roku)
Cari 1,8 115KM 10,5 [s/100kmh]
wiec roznica minimalna
Predkosc max wg producenta ofcors :twisted:
Cari GDi jakies 205km/h
Cari 1,8 115KM [chyba 195 albo 200km/h]
Pozdroo

Piwor 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2009, 00:43   

Siukim, co tu mówić, bierz automatyczna klimatyzację (klimatronik), elektryczne lusterka i szyby. ABS w standardzie, poduszki. Ja nie zamieniłbym tej klimy na manualną.

730d 2018 -

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 09-01-2009, 00:45   

Piwor, a Ja zmieniłbym. Kwestia gustu :P i ABS wcale nie był w standardzie :D

Mark Twain

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 09-01-2009, 00:54   

Siukim napisał/a:
jesli sie nie myle to nie mało

Za mala roznica w KM + wyzsza masa wlasna GDI nie daje duzo lepszych osiagow aczkolwiek lepsze sa :)
Pozdroo

Piwor 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2009, 01:00   

Morfi, ponoć coś na początku były bez chyba. Tka mi się wydaję, generalnie duża większość to z ABS'em. :) A z ciekawości, czemu Ci nie pasuje klimatronik? :P

730d 2018 -

marek85 
Mitsumaniak
-23°C i ciągle spada

Auto: CarismaGDI '98r.
Wysłany: 09-01-2009, 09:09   

Siukim
jak będziesz w stanie trochę przekroczyć granicę 10k pln to szukaj zadbanego GDI, ja wybrałem Cari głównie ze względu na ten silnik

Morfi napisał/a:
Spalanie w trasie 6l a w miescie 8,5. Przyspieszenie 10s do setki.

a co do reszty gadżetów to IMHO nie jest aż tak istotne czy klima manualna czy klimatronic, czy tapicerka welurowa czy zwykła, czy wykończenie "drewniane" czy "karbonowe"... ważne żeby całokształt był zadbany :)

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 09-01-2009, 09:11   

Piwor, bo z niego nie korzystam :D robie albo max albo min i jak czuje ze jest ok to wyłaczam.
Aby jak najmniej jezdzic na klimie bo wtedy wieksze spalanie i dynamika spada :D

Mark Twain

Odpowiedz do tematu