KOMPENDIUM Carisma - Jaki silnik |
Autor |
Wiadomość |
Siukim
Nowy Forumowicz
Auto: Vw Passat B5 tdi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-01-2009, 21:17 KOMPENDIUM Carisma - Jaki silnik
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów Planuje kupno samochodu w najblizszym czasie .Cena tak do 10 tys . Przejrzałem juz chyba wszystkie samochody w tej cenie noi najbardziej spodobała mi sie Carisma Troche czytalem juz na temat tego samochodu ale mam wiele pytan jeszcze bo kazdy ma inne zdanie co do tego auta :)Na tym forum sa raczej posiadacze tego smochodu wiec wiedza lepiej.Juz wiem ze to ladna mieszanka japonsko , francusko, holenderska hehe no ale tego sie nie boje Pierwsze pytanie jak jest z czesciami do tego samochodu i czy sa trudno dostepne . Czy silniki w Carismach sa wytrzymale czy tez podatne na usterki ( malo tych samochodow jest na polskich drogach i boje sie ze moze byc problem z naprawa a jak juz to bedzie bardzo droga;/) Najbardziej zastanawia mnie ktory silnik wybrac 1.6 16v , 1.8 16v czy tez 1.8GDI nad tym ostatnim sie bardzo zastanawialem ale troche poczytalem o nim i juz sam nie wiem ( spalanie, droga naprawa, brak instalacji gazowej). Wiem ze silnik GDI jest bardzo dynamiczny , a jak jest z silnikiem 1.8 16v? czy duzo sie rozni od 1.6 16v? Jakie jest spalanie w tych 3 silnikach? Noi ogolnie na tamat tego smamochodu bym prosil jakies cenne uwagu , informacje co polecacie a czego nie , bo wiadomo czlowiek na bledach sie uczy , macie Carismy i najlepiej wiecie. Mam Passata B5 1.9tdi i sie o tym przekonalem i moge wszystko powiedziec na temat tego samochodu .Przepraszam z gory jesli podobny temat byl , jest ich duzo i mozliwe ze był Ale jesli ktos byl by bardzo zyczliwy i poswiecił chwile czasu aby mi pomoc bede bardzo wdzieczny Jestem w kropce |
Ostatnio zmieniony przez glina 16-05-2014, 10:34, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-01-2009, 22:47
|
|
|
Z GDI jest ok, tylko problem jest z mechanikami, do tego lubi sobie cykać. 1.8, porządny silnik, przyzwoite osiągi i nie ma bólu głowy o spalanie. 1.6 mi osobiście wydaje mi się za mały na ta budę (chyba, ze 100 konne).
Spalanie, popatrz po ludziach, mają tam takie ikonki ze spalaniem, jak klikniesz, to otworzy Ci się strona i masz ich statystyki. Ogólnie dość oszczędne motory.
Różnice między 1.6 i 1.8 to poza osiągami drobne różnice w niektórych częściach. Części nie są trudno dostępne i nie są jakoś koszmarnie drogie. Działam za pomocą Inter Cars'u, ewentualnie allegro.pl i nie narzekam.
Generalnie, jakbym miał kupić teraz Cari, to kupiłbym ta samą. Ma wszystko, co mi potrzeba, pełna elektryka, wygoda i komfort i miejsca jest nie mało.
Jest to moje zdanie, poczekaj, może ktoś jeszcze się wypowie. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 326 Skąd: Biskupice/Poznań
|
Wysłany: 08-01-2009, 23:01
|
|
|
Ja mogę dodać coś odnośnie 1.6 (100KM) i osobiście nie narzekam na osiągi auta, jak potrzebuję to odjadę trochę szybciej, ale fakt faktem nie ścigam się tym autem..na komfort jazdy części i podobne rzeczy to nie ma co się bać że to japoniec i wsio będzie drogie..to jest stary i nieaktualny mit tak jak kolega pisał Inter Cars, czy też każdy inny lepszy, no zaprzyjaźniony z Tobą sklep sprowadzi Ci części do tego autka...
Dobra jest jeden mankament tego autka mianowicie we wszystkich motorach poza GDI jest francuska skrzynia i ona wymaga szczególnej troski czyli co jakieś 60-80k km wymiany tulejek, jeśli robi się to w serwisie to jest to coś koło 200zł z robocizną..
Co do komfortu i niezawodności auta to powiem tak..nie boje się nim nigdzie wyjechać w długą trasę, a zaliczałem już nią maratony rzędu 1000-1500km jednego dnia i ani ja ani współpasażerowie nigdy nie marudzili że im niewygodnie, no i nigdy nie bałem się że coś po drodze się może z nią stać jest to solidna konstrukcja..
Co jeszcze..no na pewno jest to oszczędny motor mi pali w granicach 8-9l głównie po mieście..w trasie gazu spala około 7 a beny jakieś 5-6l, ale jak wiadomo spalanie głównie zależy od ciężaru nogi |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 08-01-2009, 23:11
|
|
|
Tylko GDI w tej cenie.
Spalanie w trasie 6l a w miescie 8,5. Przyspieszenie 10s do setki.
Nie bac sie tego silnika, dzieki temu forum zrobisz duzo rzeczy sam jak np czyszczenie przepustnicy..
silniki tak samo jak samochody nie sa podatne na usterki, nie rdzewieją itp
ale... muszisz dbać np odpowiednie paliwo ( zadna stacja no name) czesci tylko producentow o ktorych piszemy na forum.
Co do czesci do ich cena wogole nie odbiega od cen czesci do aut niemieckich.
Japonczyki staja sie coraz popularniejsze a wiec i czesci i mechanicy dostepni
Powodzenia w szukaniu.. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 08-01-2009, 23:59
|
|
|
Morfi napisał/a: | Tylko GDI w tej cenie. |
IMHO - nie kupi do 10 tys GDI w dobrym stanie, jedynie 1.6 badz 1.8 sohc, a z czesciami - no nie ma ich tyle co do passatow i golfow, ale w wiekszych sklepach motoryzacyjnych nie ma problemu z zadnymi czesciami, a ceny sa na normalnym poziomie np vectry, mondeo itp. |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 09-01-2009, 00:00
|
|
|
Mimo ze mam GDI i jestem (fanem tego silnika) odpukac niesamowicie zadowolony z tego samochodu z tym silnikiem, to w tych pieniazkach co proponujesz nie wiem czy delikatnie niesmialo nie zaproponowalbym wersji 1,8 16V.
Chodzi o to ze silniki GDI lubia byc dobrze serwisowane czyli trzymanie sie wymiany oleju, czyszczenie przepustnicy co jakis czas W sumie niewiele ale...jesli trafisz na jakis zajechany egzemplarz to bedziesz psioczyl na ta jednostke...
Ja jeszcze tfu tfu nigdy nie musialem spogladac pod maske poza dolaniem plynu i sprawdzaniem stanu oleju
Nie wiem jak teraz stoja Cari z GDI ale wydaje mi sie ze musialbys dolozyc z pare tysiecy zeby byc bardziej pewnym
Oczywiscie to tylko moje zdanie na ten temat
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Siukim
Nowy Forumowicz
Auto: Vw Passat B5 tdi
|
Wysłany: 09-01-2009, 00:22
|
|
|
Z waszych opini juz da sie cos wywnioskowac , no ale poczekam na wiecej dziekuje za wypowiedzi . Napewno pomagaja lecz daja wiecej do myslenia
[ Dodano: 09-01-2009, 00:26 ]
Spodobał mi sie ten samochod ze wzgledu na wyglad zewnetrzny jak i wnetrze auta:D wyposarzenie i niska cena i musze poznac opinie rozne nawet najgorsze Chcialbym zeby samochod byl dynamiczny hmm duza roznica jest pomiedzy gdi a 1.8 16 v w osiagach? oba te auta maja sporo pod maska 125 i 115km jesli sie nie myle to nie mało ale mzoe ktos sie wypowie:d |
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 09-01-2009, 00:39
|
|
|
Spalanie na korzyśc Carismy z silnikiem GDI, srednio o około 1litra na 100km.
Róznica w przyspieszeniu 0,2s do setki tez na korzysc GDI.
Robson86, Ceny Carism w ciagu roku spadły o 2 tys .
Kupowałem rowny rok temu a widze co teraz jest. |
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 09-01-2009, 00:40
|
|
|
Siukim napisał/a: | oba te auta maja sporo pod maska 125 i 115km jesli sie nie myle to nie mało ale mzoe ktos sie wypowie:d |
Cari GDI 125KM 9,9 - 10 [s/100km/h]
Cari GDI 122KM 10,4 [s/100km/h] (wariant po 2001roku)
Cari 1,8 115KM 10,5 [s/100kmh]
wiec roznica minimalna
Predkosc max wg producenta ofcors
Cari GDi jakies 205km/h
Cari 1,8 115KM [chyba 195 albo 200km/h]
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-01-2009, 00:43
|
|
|
Siukim, co tu mówić, bierz automatyczna klimatyzację (klimatronik), elektryczne lusterka i szyby. ABS w standardzie, poduszki. Ja nie zamieniłbym tej klimy na manualną. |
730d 2018 - |
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 09-01-2009, 00:45
|
|
|
Piwor, a Ja zmieniłbym. Kwestia gustu i ABS wcale nie był w standardzie |
Mark Twain |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 09-01-2009, 00:54
|
|
|
Siukim napisał/a: | jesli sie nie myle to nie mało |
Za mala roznica w KM + wyzsza masa wlasna GDI nie daje duzo lepszych osiagow aczkolwiek lepsze sa
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-01-2009, 01:00
|
|
|
Morfi, ponoć coś na początku były bez chyba. Tka mi się wydaję, generalnie duża większość to z ABS'em. A z ciekawości, czemu Ci nie pasuje klimatronik? |
730d 2018 - |
|
|
|
 |
marek85
Mitsumaniak -23°C i ciągle spada

Auto: CarismaGDI '98r.
|
Wysłany: 09-01-2009, 09:09
|
|
|
Siukim
jak będziesz w stanie trochę przekroczyć granicę 10k pln to szukaj zadbanego GDI, ja wybrałem Cari głównie ze względu na ten silnik
Morfi napisał/a: | Spalanie w trasie 6l a w miescie 8,5. Przyspieszenie 10s do setki. |
a co do reszty gadżetów to IMHO nie jest aż tak istotne czy klima manualna czy klimatronic, czy tapicerka welurowa czy zwykła, czy wykończenie "drewniane" czy "karbonowe"... ważne żeby całokształt był zadbany |
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 09-01-2009, 09:11
|
|
|
Piwor, bo z niego nie korzystam robie albo max albo min i jak czuje ze jest ok to wyłaczam.
Aby jak najmniej jezdzic na klimie bo wtedy wieksze spalanie i dynamika spada |
Mark Twain |
|
|
|
 |
|