Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] Jak zamontować radio?
Autor Wiadomość
lewy72
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2006, 21:50   [ALL] Jak zamontować radio?

Mam problem z instalaja radia w moim mitsu
(zwyczajne radioCD z ISO)
wiem ze nalezy kupic złaczke, ale wiem tez ze bez złaczki da rade...:P
mianowicie prubowałem juz wszystkie mozliwe kombinacje kabelków
(od tych najbardziej logicznych po zupełnie nielogiczne :wink: )
po przekręceniu kluczyka oczywiscie
radio jest sprawne
zastanawiam sie tylko co jeszcze moze byc nie tak...
za słaby akumulator>?
bezpieczniki?
czy jest cos jeszcze??
prosze o pomoc z góry dzieki
Ostatnio zmieniony przez karolgt 25-10-2007, 21:44, w całości zmieniany 2 razy  

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2006, 21:55   

a masz woltomierz?

bez tego bedzie Ci raczej ciezko...
jesli chodzi o schemat kostki z mitsu - poszperaj na http://www.studio24.prv.pl/

a jesli nie chcesz przejsciowki to kup kostke iso z gotowymi kabelkami i je wtykaj
i zaklejaj - ale to takie troche partyzanckie :)

lewy72
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2006, 22:44   

no woltomierza niestety nie mam:/
kabelki podłaczyc zaden problem tylko trzeba mniec schemat
dzieki za link poszperam cos moze znajde
słyszałem cos ze w japonczykach jest gdzies wyłacznik zasilania radia wie ktos cos o tym?

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2006, 22:58   

lewy72 napisał/a:
mianowicie prubowałem juz wszystkie mozliwe kombinacje kabelków
(od tych najbardziej logicznych po zupełnie nielogiczne )

To nie był najlepszy sposób. Jak podałeś "+" na masę to prawdopodobnie radyjko nie jest już sprawne.
Na klapce skrzynki bezpieczników jest rozpiska - musisz znaleźć bezpiecznik od radia, może go nie było i nic się jeszcze nie popaliło.

lewy72
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2006, 23:17   

wiem jak lezy masa i "+" w radju ale niestety cizko stwierdzic jak to jest w samochodzie:|
Radio jest wciaz sprawne bo sprawdzałem.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Wysłany: 07-05-2006, 23:42   

Pogrupuj przewody parami - 4 pary przewodów np: zielony, zielony z czarnym paskiem (1 para), szary, szary z czarnym paskiem (2 para) itd.
Zostaną ci przewody zasilające, bo Colt z tego co wiem elektrycznej anteny nie miał.
Powinny być 3 przewody - "+" - często po włączeniu stacyjki (czerw), "podtrzymanie" - czyli + non stop (pomarańcz chyba) i masa (czarny). No i antenowy of coz.
Miernik uniwersalny kosztuje w marketach często poniżej 15zł.

Naprawdę nie zaczynałbym zabawy wtykając kabelki luzem w złącze w radiu - w najlepszym przypadku jak coś się przywrze to spali się bezpiecznik, w najgorszym spali się radio (procesor albo ścieżki masy)

rami1000
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2006, 22:40   

Nie wiem czy dobrze zrozumniałem jak przekręcisz kluczyk to radio działa?
Jeśli tak to zamiast "+" z odcięciem prądu na kluczyk pociągnij do radia kabel gdzie "+" jest stały. Jeśli wogóle nie działa bez miernika nic nie poradzisz. kabel + jest najprawdopodobniej czerwony ale nie polecam próbować. Nie masz miernika to weź żarówke daj jeden kabel do masy podłącz do żarówki a drugim kablem szukaj + znajdziesz jzk żarówka się zapali.

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2006, 23:09   

Zasilanie.
Potrzebna zarówna na kablach.
1. Znajdz plus połączając się jednym przewodem od żarówki do kluczyka włożonego do stacyjki, a drugim do przewodów w kostce w Misiu. Kolejno. Jak zaświeci to masz PLUS.
2. Nie szukaj innego plusa, np "postacyjkowego" zwanego też "ACC" jeśli chcesz słuchać radia bez konieczności zostawiania kluczyka w stacyjce (np na działce)
3. Podłączając jeden przewód żarówki do znalezionego wcześniej plusa znajdź masę (żarówka musi zaświecić), ale nie dam głowy że będzie. Jeśli znajdziesz, to włącz zapłon, światła i jeśli nie zgaśnie to OK. Jeśli zgaśnie to pociągniej nową masę, najpewniej od zapalniczki (przewód na korpusie, najczęściej nieizolowany)

Od strony kostek ISO:
1. Połącz ze sobą przewody czerwony [rząd 1, pin 1] i żółty (niekiedy pomarańczowy) [rząd 2, pin 3] i połącz je z plusem, który wcześniej znalazłeś.
2. Podłącz masę do przewodu czarnego [rząd 2, pin 1]

Radio działa.

Głośniki.
Potrzebna bateryjka.

Tak jak pisał JOSIE poukładaj przewody parami (4 pary podobnych przewodów). Podłączając bateryjkę do przewodów powinieneś usłyszeć szum w głośniku. Jeśli nie słychać przewody nie są parą. Szukaj dalej. Jeśli szumi to masz głośnik i słysysz który to jest. Oznacz i kolejne głośniki tak samo.

Od strony kostki ISO:
Głośniki przednie od środka, tylne od zewnątrz. Kolorów nie pamiętam, ale powinny byc opisane.
Ostatnio zmieniony przez bartek_nkm 24-05-2006, 17:01, w całości zmieniany 1 raz  

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Wysłany: 23-05-2006, 23:50   

bartek_nkm napisał/a:
Tak jak pisał ROMEL

Josie jestem :wink:

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2006, 17:01   

josie napisał/a:
bartek_nkm napisał/a:
Tak jak pisał ROMEL

Josie jestem :wink:

:oops: :P

nippo
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2006, 17:50   

bartek_nkm napisał/a:
powinieneś usłyszeć szum w głośniku

Bartku, wszystko sie zgadza, ale podlaczajac bateryjke, czyli napiecie stale, nie uslyszy szumu, jedynie membrana glosnika sie wychyli w jedna albo druga stronie, zaleznie od polaryzacji. szum by uslyszal podlaczajac generator...

jedyne co moze uslyszec podlaczajac bateryjke to chrzeszczenie glosnika w momentach podlaczania, i pewnie oto Ci chodzilo :wink:

PS. mam dla Ciebie w bagazniku ta farbe do oslony kolektora, ale pewnie Ci ja dam jak wroce bo jade na wybrzeze jutro :) , bede w niedziele

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2006, 17:57   

Dokładnie to miałem na myśli ;-)

Taki to pożyje! My do pracy a on nad morze 8) :wink: Dzięki i miłego wypoczynku!

rafcio_100 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.3 LPG 94r
Wysłany: 09-09-2009, 16:50   [CA1A 1.3] Wymiana radia

Witam, w colcie mam kabel do podłączenia ten stary typ a radio mam na nowe wejście. Kupiłem w sklepie przejściówkę tylko problem jaki kolor z jakim kolorem podłączyć np. na przejściówce są żółty, czerwony itp. a kable idące z samochodu mają inne kolory. Wie ktoś jaki kolor z jakim kolorem podłączyć ?

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 09-09-2009, 16:56   

rafcio_100, W Colcie powinieneś mieć 2 kremowe kostki od radia. Przejściówka również powinna mieć takie wtyki :arrow: http://mikam.com.pl/sklep/images/img_bg/4660.JPG

rafcio_100 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.3 LPG 94r
Wysłany: 09-09-2009, 17:10   

prosto z mostu jak podłączyć te kable

Odpowiedz do tematu