carisma EXE problem ze skrzynia? |
Autor |
Wiadomość |
elvisradom
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 19-04-2009, 17:37 carisma EXE problem ze skrzynia?
|
|
|
jak w temacie mam klopot ze skrzynia ,chyba .jak odpale to slysze jakby łozysko chuczalo,wciskam sprzeglo i ustaje.w czasie jazdy jest bardzo glosno i 4ty bieg wyskakuje.sprzeglo w dodatku sie slizga.mial ktos takie dziwne odglosy z okolic skrzyni? pozdrawiam |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 20-04-2009, 17:09
|
|
|
Dobrze myślisz, to pewnie łożysko.
Podczas przyspieszania i hamowania silnikiem dźwięk się nasila? Troszkę cichnie podczas równomiernej jazdy?
IVty bieg wyskakuje podczas przyśpieszania? Czy na nierównościach? Bardzo możliwe, że luz wzdłużny wałka sprzęgłowego spowodowany zużyciem łożysk powoduje taki efekt. Tak było u mnie... Choć może być padnięty wybierak. U mnie bieg wyskakiwał podczas przyśpieszania, nie było mowy żeby go utrzymać. W przypadku wybieraka można przytrzymać ręką i nie wyskoczy. Jak masz duży luz to siły od skośnych kół zębatych powodują przesuwanie wałka, co prowadzi do zsuwania mechanizmu załączającego 4ty bieg.
Musisz zamówić łożyska na wałek sprzęgłowy 2szt, uszczelniacze półosi 2szt, uszczelniacz wałka sprzęgłowego i kompletne sprzęgło wraz z łożyskiem dociskowym.
Polecam kupić u japaneze, doradzi Ci co i jak:
422154402
Aha zamów odrazu porzadny olej do skrzyni. |
|
|
|
 |
elvisradom
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2009, 20:06 oki
|
|
|
dzienx za podpowiedz,mam juz fachowca ale sie wymiguje bo mam u niego jeszcze jedno auto i woli najpierw zrobic tamto . Cari ma latac tylko po torze wyscigowym jako zabawka wiec lepiej wszystko dobrze poskladac na oryginalnych czesciach.. |
|
|
|
 |
miziek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2009, 01:24
|
|
|
Owczar, te uszczelniacze polosiek i walka sprzeglowego nie sa tak bardzo potrzebne mam nadzieje ...
elvisradom, wlasnie wymieniam to lozysko mi padlo na walku glownym to pierwsze zaraz gdzie walek wchodzi do silnika/sprzegla.
PS owczar zlookaj na temat "skrzynia" |
|
|
|
 |
elvisradom
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-04-2009, 22:10 ech
|
|
|
dzis mialem kupic calą skrzynie ze sprzeglem do gdi za 400zeta ale koles nie chcial spuscic nic tylko 500 mowil a ja lubie zawsze cos urwac .czy taka skrzynia z 2001 roku bedzie smigac w mojej 99? |
|
|
|
 |
|