Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma 1.8 GDI Wachlują obroty
Autor Wiadomość
matmedia 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GLX, Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-05-2009, 08:18   Carisma 1.8 GDI Wachlują obroty

Witam, mam problem z moją nowo nabytą Carismą 1.8GDI. Zaczęło się od tego, że na wolnych obrotach strasznie wachlował w zakresie 500-1200rpm, czyszczenie przepustnicy nic nie dało. Po 2 tygodniach jazdy autem zauważyłem, że dość ciężko odpala tzn. muszę kilka razy nim zakręcić nim zaskoczy i odpali, a do tego spalanie tj. z komputera przy wyłączonej klimie w cyklu miejskim wyświetla mi średnią 11,8L/100km. Nie wiem do końca ile powinien łyknąć, ale wydaje mi się, że te 11,8 to nieco za dużo. Proszę o jakieś wskazówki co z tym robić. Pozdrawiam.

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 08-05-2009, 08:58   

sprawdz świece i kable

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 08-05-2009, 09:57   

Silniczek krokowy moze byc tez za to odpowiedzialny...
Pozdroo

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 11-05-2009, 13:05   Re: Carisma 1.8 GDI Wachlują obroty

matmedia napisał/a:
Carismą 1.8GDI

siwek napisał/a:
sprawdz świece i kable

Przecież on ma GDI więc jakie kable???

Masz raczej problem z krokowcem/bypass'em w przepustnicy tylko napisz jaką masz czy przed czy po lifcie.

Czyngis 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 16-06-2009, 08:25   

Nie wiadomo czy tu nie chodzi o zawór ssący. Poprzedni właściciel zalał silnik mineralem i silnik przez to nie dopalał mi paliwa. Nierówno chodził, miał problemy z odpaleniem, nie dopalał paliwa. Brak było specyficznego zapachu spalin z carismy. Może się tu okazać, że wina jest po stronie hydraulicznych popychaczy; mogą mieć problem z całkowitym otwarciem zaworów wydechowych i ssących.

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2009, 09:50   

no mam podobny problem, to zdecydowanie krokowy. te wysokie spalanie to własnie przez ten silniczek bo jest zła mieszanka, mozna go wyciagnac i wyczysci oraz zmierzyc czy nie padł jednen z 2 obwodów w elektrocewce ( u mnie tak sie stało ) na forum jest dokładny opis jak to zrobic.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 16-06-2009, 22:10   

W mojej GDI która sprzedałem pojawił sie problem zaraz po sprzedaży, podczas oglądania zrobiliśmy chyba ok. 30km. kanał wolne obroty i nic, potem u klienta pojawił się problem właśnie nierównej a raczej za niskich obrotów, (u mnie nigdy tego nie było a u nowego właściciela od razu po zalaniu paliwka BP) po diagnostyce wyszło że :
sonda lambda raz działa a raz ma jakiś dziwny odczyt, Moim zdaniem jest to właśnie problem związany z obrotami, choć nigdy tego nie robiłem i nie miałem problemów z Lambdą więc może trzeba sprawdzić ten trop.
Krokowiec na pewno czysty i przepustnica też.

ciniak 
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI EXE
Wysłany: 28-06-2009, 21:51   

Kupując moją cari (GDI przed liftem) miałem identyczne problemy. Pojechałem do serwisu aut japońskich podpiąć pod kompa i okazało się że krokowy był walnięty. Gość zaproponował czyszczenie przepustnicy i reset kompa dla pewności. zabieg ten niewiele pomógł. Zakupiłem kompletną przepustnice używkę, wyczyściłem i problem z głowy. Niestety pojawiła się inna dolegliwość, obroty biegu jałowego prawie zawsze ustawiają się na drugiej kresce od dołu (na obrotomierzu) tylko sporadycznie oscylują w granicach ok 700 obr. Czy to normalne w GDI czy nie całkiem? Fakt, że mechanior kazał przyjechać zresetować komp. po przełożeniu przepustnicy, czego oczywiście z braku czasu nie uczyniłem.
Pozdrawiam: ciniak

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 29-06-2009, 10:36   

Odepnij klemy akumulatora na kilka min. i wtedy sam naucz obrotów, może pomoże.

Odpowiedz do tematu