|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
odkodowanie parametrów RAM-u |
Autor |
Wiadomość |
Czarcik [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2009, 20:55 odkodowanie parametrów RAM-u
|
|
|
jaki ram jest większość z nas wie.
rodzaj: SIMM, DIMM, RIMM, DDR, DDR2, DDR3 (to należy dopasować do rodzaju płyty głównej)
ilość pamięci w teraz zwykle od 512MB do 16GB (im więcej tym lepiej choć w zależności od zastosowania, uwzględniając ograniczenia płyty)
szyna danych:najczęściej 667, 800, 1066, 1333 MHz (im więcej tym lepiej, choć należy dopasować do szyny procesora i płyty)
zazwyczaj bez kontroli błędów ECC, (takie z kontrolą są dostępne w kosmicznych cenach, np 1700zł za 4GB)
a co z tymi parametrami które podaję poniżej, bo jest to dla mnie niejasne
EPP 4-4-3-15
5-5-5-18,
wiele innych tego typu konfiguracji cyferek przy kościach się pojawia, mówi się że to jakieś opóźnienia w milisekundach.
czy zatem jak będę kupował pamięć, to mam zwrócić uwagę aby te cyferki były jak najmniejsze, czy też może jak największe?...
i czy wogóle te parametry mają tak duże znaczenie, że będę w stanie zauważyć różnicę pomiędzy różnymi kośćmi?
ceny poszczególnych modeli niestety nie wiele pomogły w zmiarkowaniu tematu.
jak ktoś wie, to proszę o krótki opis.
|
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 13-05-2009, 06:52
|
|
|
krótki opis :
EPP - coś co chyba pojawiło się około 2005 roku - jest to jakiś amły obszar w pamięci przeznacozny na zapisanie na stałe danych o typie pamięci, producencie, szczegółowe dane na temat wszystkich timingów pamięci, informacje o zalecanym napięciu zasilającym moduł, wartości parametru Command Rate itd.
Liczby to tzw. timingi (ang. latency) - czyli czasy opóźnienia w inicjacji komórki a jej odczytania (na przykładzie z życia ->bierzesz ksiażkę i czytasz tutuł - między wzieciem a czytaniem masz opóźnienie ). Mierzy się je w cyklach zegarowych, jakim jest taktowany bufor I/O pamięci i oznacza zamiennie poprzez t lub T
Wiecej znajdziesz tutaj:
http://nvision.pl/art-169...mieci_DDR2.html |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 667 Skąd: Bielsko-Biała, czasem Sosnowiec
|
Wysłany: 13-05-2009, 08:36
|
|
|
Te roznice to zobaczysz chyba tylko w benchmarkach. Niedawno dobre kosci (mowie o czasach DDR2 400) mialy CAS = 3 a dzisiaj kupujemy kosci z CAS = 5 (cykli zegarowych zdaje sie, takie kupilem do lapka i innych nie widzialem). Nigdy tak gleboko nie drazylem tematu ale wg mnie co za roznica czy pamiec czeka 4 cykle czy 5 cykli na odczytanie komorki jak jest taktowana >1GHz?
Nawet jak zaczytasz sie w pisma kolorowe to poczytasz o +3-5% wydajności więc może w jakiejś przerośniętej grze będzie różnica ale na bank nie bedzie jej w przypadku czytania forum |
_________________ Gaz jest... tani
Mój Galant |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 14-05-2009, 17:15
|
|
|
Czym większa kość coraz częściej taktowana z mniejszym opóźnieniem był większy problem. Dlatego większość kości ma teraz CL 5 tak z obserwacji mi wynika. Jak były 512MB to wtedy były przepychanki na linii kto ma mniejszy. A z ciekawostek jak rozglądałem się za pamięciami do mojego DELL-a (laptopa) zastanawiałem się czemu akurat Samsunga mam wsadzonego. Poszperałem trochę i okazuje się że one są jeden z najszybszych (np. szybsze od kingstona o dokładnie tych samych parametrach) i montowane tylko w laptopach z wyższej półki np. Dell, Apple więc kupiłem 2x1GB akurat wyciągnięte z jakiegoś innego modelu. |
|
|
|
 |
|
|