|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: lukasz12 12-12-2009, 19:34 |
szczęki hamulca ręcznego |
Autor |
Wiadomość |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-01-2007, 15:03 szczęki hamulca ręcznego
|
|
|
Witam szacowne grono
Mam pytanie dot. szczęk hamulcowych. Czy ktos próbował zmieniac same okładziny (tzw nitowanie). Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem ze względu na koszty. Z tego co się orientuję to w sigmie 12v kombi okładziny są klejone do szczęki. Cała operacja będzie wyglądała, w ten sposób, że zostaną usuniete stare okładziny, szczęka zostanie nawiercona i zostanie zanitowana nowa okładzina. Koszt tej operacji jest niższy niż cztery nowe szczęki, nie licząc robocizny związanej z ich założeniem. Zastanawiam się nad trwałością tego rozwiązania oraz nad działaniem na bęben tarczy...... Pozdrawiam |
|
|
|
 |
grzess81 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 17:38
|
|
|
Mysle ze to nie ma sensu bo te okładziny z regply nie wytrzymuja tyle co fabryczne a do tego chyba koszt robocizny napewno bedzi drozszy niz tylko załozyc nowe i pomyśl dobrze nad tym bo to przecierz sa hamulce...
POZDRAWIAM !!!! |
|
|
|
 |
franz [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 18:02
|
|
|
ja tak robię już od pewnego czasu. ręczny działa bez problemów i cena nie zabija. ważne żeby ktoś nabił okładziny kto się na tym zna.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2007, 20:27
|
|
|
grzess81 wiem, że to hamulce, tyle, że na ręcznym nie jadę (to jest jednoznaczne ), a poza tym tył hamulców odpowiada raczej za drogę hamowania niż za siłę hamowania.
franz, zamierzam zrobić to warsztacie, który od lat tym się zajmuje, zresztą każdy kogo pytałem o ta usługę, rekomendował mi własnie ten warsztat.
Panowie, dziękuję za rady. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 11-01-2007, 21:15
|
|
|
kotomi, koncepcja sluszna mozna to zrobic samemu , kwestja wytrzymalosci czy zywotnosci okladzin
jest pomijalna -- wszyskie obecnie maja podobny sklad /moge sie mylic/ bardziej istotny jest stan samych szczek czy nie sa powichrowane lub odksztalcone. |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2007, 01:55
|
|
|
kotomi napisał/a: | grzess81 wiem, że to hamulce, tyle, że na ręcznym nie jadę (to jest jednoznaczne ), a poza tym tył hamulców odpowiada raczej za drogę hamowania niż za siłę hamowania.
franz, zamierzam zrobić to warsztacie, który od lat tym się zajmuje, zresztą każdy kogo pytałem o ta usługę, rekomendował mi własnie ten warsztat. |
Spokojnie można to zrobić w wyspecjalizowanym warsztacie gdyż:
- po pierwsze szczęki te służą tylko i wyłącznie dla hamuca ręcznego. Do posiłkowania hamulca głównego masz w Sigmie z tyłu tarczówki. Pomijam aspekt zawracania na ręcznym
- po drugie występują w Sigmach dwie szerokości szczęk hamulca ręcznego i zdaża się nie trafić w odpowiedni zestaw. I o ile węższe szczeki da się zaaplikować do szerszych bębnów, w drugą stronę już będzie ciężko Trzeba więc przed zakupem zajrzeć i zmierzyć stare szczeki a to dodatkowy czas i pieniążki.
- po trzecie regeneracja jest przynajmiej połowę tańsza od nowych szczęk a w większości przypadków tez dużo szybsza gdyż do tego auta szczęki kupuje się na zamówienie
- po czwarte nie stwierdziłem różnicy w jakości...
Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Chi-Man 15-01-2007, 19:40, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2007, 10:05
|
|
|
Chi-Man a więc wszystko jasne , wielkie thx za podpowiedź. Pozdawiam |
|
|
|
 |
bubek [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2009, 18:32
|
|
|
Ostatnio zakupiłem zestaw szczęk TRW do hamulca ręcznego i pojawił się problem. Ktoś wcześniej grzebał w nich i dopasowywał pewne elementy, widać ślady po użyciu pilnika lub szlifiery. W związku z tym, że w komplecie szczęk nie było pewnego elementu od razu mam pytanie. Czy ktoś z Was ma jakieś cześci z tylnych hamulców? A mianowicie potrzebuję konkretnie tego elementu, który jest razem ze szczęką (na zdjęciu) w ilości 2 szt
[img] [/img] [img] [/img]
Gdyby ktoś z Was dysponował oryginałami to bardzo proszę o kontakt na PW |
|
|
|
 |
|
|