Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Praga - gdzie na popas?
Autor Wiadomość
jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2010, 17:06   Praga - gdzie na popas?

Jako że mam zamiar wpaść na parę dni do Pragi (czeskiej Pragi) zastanawiam się gdzie tam można zjeść dobrze, tanio i do syta. Z poprzednich wizyt bardzo dobrze wspominałem "Piwnicę u Radegasta". Jedyna jej wada to to, że szklanka wody dla dziewczyn czy dzieci była droższa od kufla piwa ;) Ale z tego co czytam jest zamknięta/remontowana i lipa. Nic mądrzejszego nie znam. Nie chcę wydać kasy i wyjść głodny.
Co do knajp z piwem to wiem gdzie iść (szczególnie na Wilkopopowickiego Kozela) ale te propozycje też mile widziane.
Nocleg już zaklepany.

mystek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 2014
Wysłany: 15-03-2010, 17:24   

Ciekawy temat. Mam w planach kiedyś (skala czasu jest dość spora :P ) wybrać się właśnie do Pragi ze znajomymi, jednakże kompletnie nie orientuję się w kosztach. Dlatego miałbym kilka pytań do doświadczonego podróżnika :) :

1. Zasadnicze - z jakimi ogólnymi kosztami należy się liczyć (1 nocleg)?
Mam tutaj na myśli następujące rzeczy:
- ile wynosi długość całkowitej trasy w km Kraków-Praga-Kraków,
- jakie są koszta 1 noclegu?
- jakie są koszta ewentualnych rozrywek typu wesołe miasteczko, jakieś muzea itp?

2. Gdzie najlepiej szukać noclegów (przykładowe strony www)? Ewentualnie czy masz jakieś namiary (Twój znajomy/-a, który zawsze chciałby dorobić na grupce ludzi) na nocleg gdzieś niedaleko centrum miasta?

W zasadzie to chyba tyle jak na początek. Pytam bo planowałem taki wyjazd albo w 4 osoby, albo tylko z dziewczyną, a że zbliża się półtorarocznica bycia ze sobą, to fajnie byłoby coś takiego zorganizować :)
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2010, 18:01   

jaca71, wiem ze nie na temat bo pewnie tobie bardziej chodzi normalny posilek ale ja lepszej pizzy jak w pradze nie jadlem, gdybys mial ochote to pizzeria znajdowala sie za mostem karlovym w uliczce naprzeciwko mcdonalsa, wypalana w piecu skomponowana wg wlasnego uznania.

mystek napisał/a:
2. Gdzie najlepiej szukać noclegów (przykładowe strony www)?

ja rezerwuje noclegi zawsze a tej stronie http://www.booking.pl/ i zawsze jestem zadowolony.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 15-03-2010, 18:07   

Na początek trochę w formie wyjaśnienia.
Pierwsze wypady do Pragi to były koncerty na Strachowie w czasach bujnej młodości. Wtedy nocleg szukało się tak: Trzeba w miarę wcześnie rano dotrzeć na główny dworzec i tam w okolicy informacji turystycznej wypatrzyć sobie dobrze patrzącą z oczu kobitkę. Chwila rozmowy i nocleg jest za przyzwoite pieniądze - pokój w prywatnym domu. Najczęściej z możliwością dojechania metrem. Ceny z tego co pamiętam nie przekraczają wtedy ~100zł za pokój 3-4 osobowy.
Obecny wyjazd trochę już bardziej na zasadach krawaciarstwa - czyli przyzwoity hotel w centrum Pragi w szczycie sezonu bo początek lipca na wybór standardu hotelu i terminu nie maiłem zbyt wielkiego wpływu. Cena ze śniadaniem wyszła ~220zł za pokój 3 osobowy dla rodziny 2+2.
Co warto zobaczyć: Hradczany i stare miasto. Muzea? To już zależy od upodobań.
Z knajp trzeba pójść do:
U Cerneho Volu - leją tam najlepsze czeskie piwo Wielkopopwicki Kozel ceny bardzo przyzwoite, jedzenie też.
U Flaku - trzeba być bo to podobno najstarsza knajpa z browarem w Pradze (nikt tego nie gwarantuje). Ceny z kosmosu i jeśli ktoś nie chce becherowki musi od razu odmówić bo proponują niby na koszt firmy a doliczają do rachunku ;)
U Kaliha - tam przesiadywał Szwejk i tam muchy "pscyły" na oblicze Cysarza. Tak jak wyżej trzeba być ale nie ma co się nastawiać na długie siedzenie, drogo.

Mniej znane ale fajna "U Zlateho Tygra" - Pilzner

Google maps proponuje TAKĄ DROGĘ ale ja zawsze jeździłem MOJĄ TRASĄ

arturro napisał/a:
ja rezerwuje noclegi zawsze a tej stronie http://www.booking.pl/ i zawsze jestem zadowolony.

Dokładnie tu znaleziony został nasz Hotel ;)

arturro napisał/a:
wiem ze nie na temat bo pewnie tobie bardziej chodzi normalny posilek

No raczej chodziło o coś typu knedliczki z gulaszem itp. Ale o tej pizzerii też będę pamiętał, dzięki.

Odpowiedz do tematu