Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieczka Polska-Niemcy-Francja-Hiszpania i z powrotem ....
Autor Wiadomość
szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-04-2009, 16:45   Wycieczka Polska-Niemcy-Francja-Hiszpania i z powrotem ....

Witam
Więc decyzja zapadła po 10 Maja tego roku jadę na wycieczkę po Europie moim Galusiem na jakiś tydzień :twisted:
Cel 1 : Francja + zwiedzanie słynnej wieży i okolic
Cel 2 : Hiszpania + moczenie tyłka w cieplutkiej wodzie

Mam zatem kilka pytań :
1 . czy potrzebuję zieloną kartę ?
2. czy w tych krajach są jakieś zakazy/nakazy dotyczące auta ?
3. jak droga jest benzyna ?
4. jakieś rady ??? ( dotyczy noclegów ... )
5. jak zrobić abym nie zbankrutował :doubt: ?
6. ile mniej więcej muszę mieć kasy ( benzyna + jedzenie + nocleg)
7. PROSZĘ O RADY!!!! ( to będzie moja pierwsza tak długa wycieczka )
8. muszę kupić Euro w Polsce .... czy mogę szaleć kartą MasterCard ( i bank będzie mi przeliczał wg. swojego kursu ) która opcja lepsza ???
9. czy jak kupię Przewodnik ( taki z Empiku ) to to wystarczy abym nie zabłądził ???
10. czy nawigacja TOMTOM 920 mi wystarczy ( czy muszę brać mapę ) ??
11. jaka droga najlepsza ( płatne autostrady czy boczne drogi ?)

Proszę o rady ... :mrgreen:

Pozdrawiam

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 14-04-2009, 19:55   

szpala85 napisał/a:
Cel 1 : Francja + zwiedzanie słynnej wieży i okolic
Dowiedz się, bo słyszałem, że ma być malowanie Eiffel Tour. Chyba już zaczęli więc pewnie do 10 maja skończą ale lepiej sprawdzić.
Cytat:
1. czy potrzebuję zieloną kartę ?
Nie
Cytat:
3. jak droga jest benzyna ?
Trochę powyżej 1 EUR ale dokładnie Ci nie powiem bo ja tankuję ON. Zwykle jest tak, że w miastach, miasteczkach paliwo jest tańsze niż na autostradzie.
Cytat:
8. muszę kupić Euro w Polsce .... czy mogę szaleć kartą MasterCard
Możesz szaleć - za wszystko i tak zapłacisz po powrocie ;) Reszta bezcenna ;)
Ja bym zrobił 50/50 - trochę cashu i trochę posłużył się kartą.
Cytat:
10. czy nawigacja TOMTOM 920 mi wystarczy ( czy muszę brać mapę ) ??
11. jaka droga najlepsza ( płatne autostrady czy boczne drogi ?)
Weź sobie jakąś mapę gdyby tak TT padł :roll: na wszelki wypadek. Poza tym masz spojrzenie ogólne dokąd jedziesz. A jakie drogi - to już jak lubisz, też dobrze jest liznąć trochę jednego i drugiego, żeby nieco kraju zobaczyć.
Jak Ci będzie po drodze to polecam Zamki nad Loarą.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 15-04-2009, 08:05   

Fajna wycieczka.
Eifel będzie malowany przez cały rok :lol:
Jeśli chodzi o Paryż to nocjegi są w nim średnio 3 razy droższe niż w innych prowincjach. Jesli jedziesz sam to polecam schroniska młodzieżowe. Jeśli z rodziną to hotele Etap lub F1 pod Paryżem (w Paryżu ich raczej nie ma) albo małe hoteliki też pod miastem - do miasta dojedziesz metrem lub kolejką. Nie wiem jak teraz ale ja płaciłem za nocleg w schronisku młodzieżowym 110 franków/noc (jedno z tańszych) w innych miastach francji ta cena wynosiła 25-40 franków. Standard ten sam. Noclegi pod miastem są tańsze o jakieś 40%. Jazda samochodem po Paryżu proponuje raz z ciekawości potem metro wszedzie dojedziesz i szybciej. Kup bilet dla zwiedzających 3 lub 7 dni.
Mapy wiź koniecznie, przewodnik. Ja korzystałem z przewodnika "wiedza i życie" Resztę doczytałem z książek.
Sama jazda po kraju: hmy? ja wolę jeżdzić drogami tzw wojewódzkimi lub powiatowymi więcej zwiedzisz/zobaczysz i są dobrej jakości. Autostradę to raczej do domu :mrgreen:
Gotówke trzeba mieć resztę pobierasz z bankomatów lub płacisz kartą.
PS Ja zwiedzałem we wrześniu.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 15-04-2009, 08:29   

Będziesz w Jaworze na spocie? Jak nie to daj znać spotkamy się w Jeleniej.
Trochę będę Ci mógł powiedzieć na temat Francji i podróży w tamta stronę.

A zamki nad Loarą też polecam. Wstep ok. 6 EUR, ale warto. Ale też warto zobaczyć Bretanię (St Michel).
Jeśli chodzi o Paryż to ja raczej polecam Sacre Coeur i dzielnicę Łacińską. Kwestia jest ile czasu przeznaczasz na Paryż.

Pozdrawiam
Andrzej

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-04-2009, 11:26   

Trik napisał/a:
Eifel będzie malowany przez cały rok :lol:
powiedz mi że żartujesz :roll: :?:

apikus napisał/a:
Będziesz w Jaworze na spocie?
niestety nie będę ..... nie ma chwili wolnego ..... jedyny czas jaki udało mi się wyrwać to od 10-17 maja ( i mówią że kryzys nastąpił :wink: )
apikus napisał/a:
ak nie to daj znać spotkamy się w Jeleniej.
dam znać 8)

apikus napisał/a:
Kwestia jest ile czasu przeznaczasz na Paryż.

właściwie to chcieliśmy tylko zahaczyć o Paryż ( zobaczyć w końcu na żywo wieże :wink: ) i jakiś nocleg w hoteliku ( też właśnie myślałem o F1 , bo jeden z najtańszych hoteli , chodzi o to aby wypocząć przed następną jazdą ) zrobić kilka fotek :mrgreen: po przechadzać się uliczkami Paryża :lol: i długa do Hiszpanii

Trik napisał/a:
Ja korzystałem z przewodnika "wiedza i życie"

a czy w takich przewodnikach jest napisane jakie są hotele (ile kosztuje nocleg )
gdzie można dobrze zjeść ???

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 15-04-2009, 13:16   

szpala85 napisał/a:
a czy w takich przewodnikach jest napisane jakie są hotele (ile kosztuje nocleg )

Sprawdż przed wyjazdem w necie i spróbuj zarezerwować to co Cię interesuje. Na miejscu moze być ciężko w tych najtańszych hotelach. Ja przeważnie spałem w Ibis, ale to ok. 50 EUR za nocleg za 2 osoby.

szpala85 napisał/a:

Dobrze zjeść we Francji można prawie wszędzie. Kwestia za ile.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 15-04-2009, 13:37   

szpala85 napisał/a:
powiedz mi że żartujesz

nie żaruję, ale będzie dostepny dla zwiedzających. Przeciez nie ma potrzeby włazić na nią schodami są windy. :biggrin:
szpala85 napisał/a:

To zależy od przewodnika. W moim przewodniku jest lista hoteli z podziałem na regiony i szacowanym kosztem noclegów oraz lista restauracji z szacowaną ceną za posiłek 3 daniowy pół butelki wina, podatek i obsługę (chyba 10% napiwek)
Przy dworcach kolejowych są centra informacji turystycznej tam pomogą.
Jedzeniem sie nie martw, zawsze coś znajdziesz i dobrego.
Np. Lyon pokazał mi jakiś arab poznany na dworcu, przy okazji pokazał mi fajną, tanią i smaczną knajpe arabską w okolicy akademików. W Reims miasto pokazało mi 4 ćpunów :twisted: i też pokazali gdzie mozna tanio i dobrze zjeść. W Tour koleś/portier ze schroniska powiedział co nie co, a zwiedzając zamki nad Loarą na takiej jednodniowej wycieczce busem kierowca/przewodnik też pokazywał gdzie można coś przekąsić i nie jakieś tam drogie wydumki, tylko obiad za 30-50 franków. No i ja akurat mam tendencje do chadzania poza główne szlaki turystyczne. :) i niecierpię wozić ze soba jedzenia poza prowiantem na trasę.
PS.
:badgrin: Właśnie znalazłem paragon ze schroniska w Paryżu
AUBERGE DE JEUNESSE
"LEO LAGRANGE"
107 rue Martre
92110 CLICHY
tel 41 27 26 90, fax 42 70 52 63
3 noclegi 330 F i 54 F za pościel (akurat miałem śpiwór i nie musiałem tego płacić)
ale to dawno było numery mogły sie zmienić

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-04-2009, 14:30   

Trik napisał/a:
nie żaruję, ale będzie dostepny dla zwiedzających. Przeciez nie ma potrzeby włazić na nią schodami są windy. :biggrin:

:D :D ale żeś mnie wystraszył :twisted: :twisted:
apikus napisał/a:
Ja przeważnie spałem w Ibis, ale to ok. 50 EUR za nocleg za 2 osoby.

to jeszcze nie jest tak źle :wink:
apikus napisał/a:
Na miejscu moze być ciężko w tych najtańszych hotelach

może się uda coś znaleźć na jedną noc .... a tak ogólnie to kto jeździ w maju do Paryża na zwiedzanie :lol: chyba tylko ja :lol:

z tego co obliczyłem to przejadę ogólnie Galantem 4500 km ( mam nadzieję że Galuś zejdzie mi poniżej tych 10 litrów na autostradach :? )

chciałem też jak będę już wracał zajechać do Amsterdamu do znajomych ale to zależy ile $$$ będzie w kieszeni / albo jak nie wykończę karty MasterCard :lol:

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 15-04-2009, 18:09   

Niedrogie hotele znajdziesz tutaj i tutaj .
Dwa lata temu nocowałem w Paryżu w Etapie a w drodze na zamki w Misterbed . W obu sieciach warunki OK , oczywiście śniadanie w cenie . Ceny do przyjęcia . W Paryżu zdecydowanie polecam noclegi na peryferiach ( sporo niższe ceny ) - dojazd fantastyczny na cały Paryż metrem .

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-04-2009, 09:35   

patrzę teraz na wiadomości giełdowe :shock: i nie mogę uwierzyć EURO leci w dół ... co mnie oczywiście cieszy :mrgreen: ... ale gdyby benzyna też tak leciała w dół to już ... :twisted:

poprzeglądałem te hotele i ceny są przystępne :mrgreen: co też mnie cieszy :mrgreen:

Qbatcz 
Mitsumaniak
life is good!!

Auto: colt cj0
Wysłany: 23-04-2009, 20:13   

jeśli chodzi o jedzenie to najlepiej zejść z "turystycznych uliczek" bo podobno zdzierają tam z turystów za nie najlepsze jedzenie, za to w tych mniej uczęszczanych można się za mniejszą kasę najeść do syta ( źródło - Discovery Channel ) :biggrin:

Piszę poprawnie po polsku
.

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-05-2009, 21:57   

Pytanko :
czy w hotelach Formula 1 muszę się wcześniej zapowiedzieć / zarezerwować pokój ?
czy mogę pojechać na tak zwaną " PAŁĘ" i na miejscu zapłacić i wynająć pokój ?

już mam opracowany mały plan podróży :
1. Francja , Paryż i zwiedzanie wieży/okolic + nocleg
2. Hiszpania i miejscowość Blanes ( koło Barcelony ) , moczenie tyłka + 4 noclegi
3. Holandia i odwiedziny w Amsterdamie u znajomych i tu nie wiem jak się skończy :mrgreen:

[ Dodano: 18-05-2009, 19:20 ]
no i tak :
Benzyna
: Niemcy = 1,15 ~1,25 euro za litr
: Francja = 1,30 ~1,40 euro za litr
: Hiszpania = 0,99 ~1,10 euro za litr

Opłaty za autostradę
: Niemcy = za darmo
: Francja = ja zapłaciłem prawie 200 euro ( naprawdę strasznie drogie mają autostrady :| , a jak chcesz jechać objazdami i nie płacić to co 5 km masz rondo i szlak cię trafia :evil: )
: Hiszpania = tu nie wiem bo z Francji do Blanes miałem naprawdę blisko i jechałem bocznymi ulicami

Hotele
: Niemcy = spanie na Parkingach
: Francja = Hotel F1 - 48 euro za pokój ( Łazienka wspólna na jednym piętrze :| )
: Hiszpania = Hotstel REGINA ( region Costa Brava , miejscowość BLANES ) normalnie 20 euro od osoby .... ja stargowałem do 15 euro za osobę :mrgreen: więc wyszło 30 euro x 5 dni = 150 euro ( pokój z łazienką , balkonem niestety bez TV )

Jedzenie
: Niemcy = jedzenie własne
: Francja = przy autostradzie " AUTOGRIL" - drogo , jedzenie nie dobre ( tylko jeżeli jesteśmy naprawdę głodni . Polecam za to Bagietki w Paryżu :mrgreen:
: Hiszpania = odradzam jedzenie pizzy ( w ogóle nie potrafią jej robić ) , za to Bardzo Polecam Rybki pieczone .... wyśmienite ...a i oczywiście desery :twisted:

Ludzie
: Niemcy = wiadomo
: Francja = bardzo szybko się denerwują ( na autostradzie chciałem zapłacić za przejazd kartą i żadna mi nie chciała zadziałać " POLECAM BRAĆ GOTÓWKĘ " to po ok. 1 min stania słyszałem jedno wielkie trombienie na mnie :evil: ) , na wieży Eifel wo gule nie mogłem się dogadać z babką w kasie ja po ang. a ona po francusku i tak w kółko ( NA PRZYSZŁOŚĆ : STAWAJCIE W NAJDŁUŻSZEJ KOLEJCE BĘDZIECIE MIEĆ PEWNOŚĆ ŻE TO KOLEJKA DO WINDY :lol: )
: Hiszpania = bardzo sympatyczni ludzie , pomocni .... możesz nie znać innych języków i tak się dogadasz :lol: naprawdę :mrgreen:

Miejsce parkingowe
: Niemcy = w normie dużo miejsca
: Francja = w Paryżu jak znajdziesz miejsce to jesteś uratowany ( co jest mało prawdopodobne ) , za parking koło hotelu F1 zapłaciłem 28 euro ( od 15 do 8 rano )
: Hiszpania = podobnie jak w Francji trzeba polować na miejsce , a jak już się gdzieś wepchasz to jak najbliżej krawężnika i SKŁADAMY LUSTERKA !!!! bo rano możemy się zdziwić :lol:

Przejechałem ponad 5 tyś km w tydzień , zwiedziłem Paryż , Pont de Guard , kawałek Pireneji wschodnich :lol: ,most Millau ( polecam ) , Całe Blanes i okolice i było naprawdę super tylko że .... w taką wycieczkę trzeba zorganizować troszkę więcej czasu przynajmniej 2 tygodnie ( tydzień to za mało ) i oczywiście kilka stówek więcej EURO :mrgreen:

potem napiszę ile benzyny się przepaliło :twisted:

Odpowiedz do tematu