|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Buczenie z prawej strony - bodajże w zawieszeniu |
Autor |
Wiadomość |
rzabcio
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-05-2009, 10:28 Buczenie z prawej strony - bodajże w zawieszeniu
|
|
|
Zjawisko występuje powyżej 60kph. Jest to dźwięk czasami przypominający podskakiwanie pokrywki na garnku - choć to może być związane z czym innym). Mocniej jednak podziałał na mnie moment gdy nagle pojawił szum jaki wydaje wyprzedzany TIR. Występuje tylko z prawej strony - trudno niestety powiedzieć czy przód, czy tył. Z minimalnym wskazaniem na przód, lecz pewien nie jestem.
Pierwszy raz pojawił się przedwczoraj - dosyć głośny, przy 90kph. Jechałem akurat dwupasówką i na prawdę miałem wrażenie, że wyprzedza mnie TIR z prawej strony. Przeszło po 10 sekundach bez zmiany prędkości, potem mimo podobnych szybkości już nie występowało. Na 90% nie było tam żadnej zmiany nawierzchni ani ekranów dźwiękoszczelnych.
Wczoraj był spokój. Natomiast dzisiaj rano znów się pojawiło. Pierwsze co mi przeszło przez myśl - wilgoć (dzisiaj ładnie pada). Problem w tym, że przedwczoraj nie padało - było całkiem sucho.
Cóż to może być?
Nadmieniam, że zawieszenie przednie nie wydaje żadnych dźwięków przy jeździe z kołami skręconymi do oporu - to pierwsze co sprawdziłem. |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2009, 11:51
|
|
|
pierwsze co bym zrobił, to jak wystepuje taki efekt, to spróbuj zaciągać ręczny delikatnie i słuchaj czy następuje zmiana dźwięku. To samo zrób naciskając delikatnie hamulec zasadniczy.
Spróbuj również kierownica prawo lewo, oczywiście delikatnie, oraz na łukach drogi, czy nie nastepuje potęgowanie lub zmiejszenie sie tego dżwięku.
Sprawdź opony dokładnie, albo zamień koła np. prawe na lewe.
Ciężko tak z opisu wyrokować, ale jeżeli wykonasz co pisałem, coś więcej będziesz wiedział.
Może okładzina szczęki sie odkleiła, może sprężyna szczęki hamulcowej pękła. Może osłona tarczy hamulcowej przedniej się poluzowała albo skrzywiła i ociera o tarczę ham. przedniego??
POzdr. |
|
|
|
 |
rzabcio
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-05-2009, 11:56
|
|
|
Nie no oczywiście, że nie spodziewałem się zaraz wyniku i wyroku.
Opony nówki - Toyo Proxes T1R - dwa tygodnie temu założone, wcześniej nie wydawały żadnych dźwięków.
Wstępnie mogę powiedzieć, że na łukach dźwięk się nie wzmacnia. A wręcz jest lepiej - wystarczy lekko poskręcać kierownicę (w obrębie pasa) i mam wrażenie, że dźwięk cichnie. Dokładnie i więcej testów przeprowadzę w wieczorem w drodze z pracy lub jutro rano.
Póki co wielkie dzięki za sugestie testów! |
|
|
|
 |
|
|