Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] CENTRALNY ZAMEK - ponownie
Autor Wiadomość
franklyn777 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.6 glx
Kraj/Country: UK
Wysłany: 23-07-2009, 14:26   [Cari 1.6] CENTRALNY ZAMEK - ponownie

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Otóż, mam problem z moim centralnym zamkiem.
Objawy? - Nie działa :D

Ale od początku.
Generalnie myślałem kupując ten samochodzik, że nie posiada on centralnego, ale zrobiłem rozeznanie i doszedłem do wniosku , że we wszystkich cari były montowane centralne (no chyba że sie mylę)

Nie mam pilota do drzwi i otwieram je z kluczyka. Centralny zachowuje sie jakby w ogóle nie działał, o czasu do czasu tylko zamyka mi tylna klape, ale i to zdarza się rzadko...

Moje pytanie brzmi jak to ugryźć. Od czego zacząć. za co zabrać się najpierw aby zlokalizować usterkę. Nadmienię, że bezpieczniki wszystkie mam ok, bo sprawdzałem.

Rozkręciłem drzwi kierowcy i to co tam zobaczyłem wydaję się być w porządku, oprócz jednej sprawy. Od gniazda kluczyka w drzwiach idzie wiązka kabli (chyba dwóch lub trzech i nie jest ona podłączona do niczego. Ot dynda sobie. Na dole w mechanizmie, jest podłączona grubsza wiązka i ona wydaje się być w porządku.

Pozdrawiam!!
Ostatnio zmieniony przez 19-08-2009, 22:13, w całości zmieniany 1 raz  

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2009, 23:16   

podłączam się do pytania - moja sytuacja jest identyczna jak u kolegi...

czester_ 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD Titanium 98'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2009, 08:55   

Jedyne co przychodzi mi na myśl to musicie rozbebeszyć plastiki gdzie znajdują się przekaźniki centralnego i drzwi. Potem miernik i sprawdzić ciągłość kabli od drzwi do centralki.

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 18-08-2009, 11:44   

u mnie kolega miał podobny problem i u niego byly juz poprostu powyrabiane siłowniczki i dlatego niedziałal centralny.warto wyjac jeden z siłowników i zerknac czy jest wporzadku.

Gordon 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 18-08-2009, 14:17   

a po czym poznać czy siłownik jest w porządku? trzeba się z nim posiłować na rękę?

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 19-08-2009, 22:00   

no jesli zabki sa wyrobione to bedize bez rzadnego oporu chodzil a jesli zabki sa cale to bedize stawiał opor

gruku 
Forumowicz
gruku

Auto: Carisma 1,6 100KM LPI Vialle
Wysłany: 20-08-2009, 07:58   

Podepnę się do rozmowy. Ja dziś myślałem że mi centralny padł nie zamykał mi drzwi mignęły kierunki a drzwi jak były otwarte tak były, siedziałem chyba z 40 minut i szukałem jak zamknąłem ręcznie drzwi siedząc w środku samochodu to centralny otwierał mi drzwi lecz nadal nie zamykał. Po 40 minutach doszedłem co było przy hamulcu ręcznym jest ręczny przełącznik otwierania-zamykania drzwi, okazało się że zaciął się włącznik na otwieraniu:) To tylko taka dygresja dla potomności, że czasami taka błahostka może tyle czasu zająć:) Na co dzień naprawiam bardziej skomplikowane maszyny ale z doświadczenia wiem ze najtrudniejsze są najprostsze usterki. Pozdrawiam

Misiasty 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma '98
Wysłany: 03-11-2009, 21:34   

Witam :)
Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj, a mianowicie czy po wciśnięciu przycisku zamka centralnego (chodzi o ten za drążkiem zmiany biegów) powinien on sam "odskoczyć"? W moim poprzednim aucie tak właśnie było tu tak się nie dzieje i nie wiem z jakiego powodu czy jest to fabrycznie tak zrobione czy po prostu wada włącznika dodam tylko że drzwi nie da się otworzyć nawet kluczykiem a przez nieuwagę (niechcący musiałem go wcisnąć) straciłem 150zł, musiałem wezwać "fachowca" który otworzył moje cari.

czester_ 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD Titanium 98'
Wysłany: 04-11-2009, 09:30   

U mnie jeśli przed wyjściem nie otworzysz spowrotem drzwi to są zamknięte i nie da się użyć centralnego zamka. Jednakże drzwi którymi wychodziłeś są otwarte.

super bizon 
Mitsumaniak

Auto: CARISMA 1,6 90KM 98R.
Wysłany: 04-11-2009, 14:55   

WITAM.U mnie to wygląda następująco jeżeli wychodząc z samochodu przełącznik ten koło ręcznego będzie przełączony na zero to drzwi centralnego po przekręceniu kluczyka zamkną się ale później otworzyć mogę tylko stronę kierowcy a reszta jest zamknięta.A jeżeli przełącznik będzie ustawiony na jeden to wiadomo automatycznie drzwi się zamkną i też jak chcę wejść do samochodu to mogę otworzyć drzwi kierowcy kluczykiem. Sam przełącznik raczej nie przeskakuje.

Misiasty 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-11-2009, 17:40   

czester_ napisał/a:
U mnie jeśli przed wyjściem nie otworzysz spowrotem drzwi to są zamknięte i nie da się użyć centralnego zamka. Jednakże drzwi którymi wychodziłeś są otwarte.

no właśnie a ja nie mogę ich otworzyć, po prostu jest tak jakby ktoś cały czas wciskał ten przycisk

super bizon 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2009, 19:19   

Misiasty napisał/a:
no właśnie a ja nie mogę ich otworzyć, po prostu jest tak jakby ktoś cały czas wciskał ten przycisk
a masz ten guzik przy ręcznym ustawiony na środku czyli ani na jedynke ani na zero.

Misiasty 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-11-2009, 19:13   

super bizon napisał/a:
a masz ten guzik przy ręcznym ustawiony na środku czyli ani na jedynke ani na zero.

no właśnie chodzi o to że nie odskakuje po naciśnięciu tylko zostaje na jedynce i nie da się potem otworzyć samochodu, przycisk przeczyściłem i nic, dalej to samo

super bizon 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-11-2009, 13:34   

TEN guzik musi pozostać na środku i nie może on odskakiwać na 1 ani na 0

[ Dodano: 07-11-2009, 13:36 ]
To może przełącznik masz zrypany spróbuj od kogoś podmienić to będziesz wiedział.

Misiasty 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-11-2009, 14:19   

tak, na szczęście tylko przełącznik już zakupiłem inny i działa

Odpowiedz do tematu