Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BigTomala
04-05-2009, 22:56
Opony "Toyo" w Galantach
Autor Wiadomość
seir 
Mitsumaniak

Auto: Sprzedane
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-05-2009, 21:37   Opony "Toyo" w Galantach

Znalazłem takie opony:
Toyo Proxes T1R 195/55R15

Tutaj mam mały problem, bo jak wiadomo na bank, opona będzie na feldze 15", to nie wiem czy mogę lekko na tej feldze balansować szerokością opony i wysokością profilu. Idealnie dla mnie byłoby 195/55R15.

Miał ktoś te opony w aucie (nie koniecznie ten model), jakie opinie, może jakieś sugestie na co zwracać uwagę?

frykas 
Forumowicz

Auto: GAL 2.5 V6 AVANCE,IMPREZA
Wysłany: 04-05-2009, 21:57   

195/55r15 bedą dla Ciebie idealne???? masz jakoś obniżonego gala czy jak? na 195/60r15 gal wygląda delikatnie mówiąc kontrowersyjnie a na oponach z profilem 55 bedzie wyglądał jak na kólkach od rolek...

Baconsson 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant EA5W 2,5 V6
Wysłany: 04-05-2009, 22:04   

Ja miałem poprzedni model czyli Toyo Proxes T1-s w fordzie escorcie. Kupiłem je po 195 zł/szt na www.opony.com i przez pierwszy rok byłem bardzo zadowolony. Sytuacja sie troche pogorszyła w następnym roku bo opona zaczęła "znikać" w dość szybkim tempie, a co za tym idzie pogorszyła się jej przyczepność. Myślę po prostu że jest to typowo "ścigancka" opona na idealne japońskie nawierzchnie i kilka street race'ów zamiast kilkuletniego użytkowania :)

Nie wiem jak jest z następcą czyli T1-R ale mając na uwadze, że galant jest samochodem cięższym i mocniejszym, może to nie wpływać pozytywnie na żywotność opony. Ale jeśli chcesz mieć naprawdę rewelacyjną trakcję na suchym i mokrym, tyle że przez krótszy okres czasu to bardzo polecam. Poza tym wizualnie na aucie ta opona prezentuje się super!

seir 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-05-2009, 22:30   

Aktualnie mam 195/55R15 i wygląda to tak:

W ciągu roku robię 12-14 tys. km, to nie dużo, możliwe, że przetrwa conajmniej 2 sezony...

Edit:
niestety nie ma 195/60R15 z tego modelu :(

MacFly 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5 V6 :]
Wysłany: 04-05-2009, 22:41   

Szczerze opona jest świetna, i nie żałuję ani grosza jaki za nią wydałem. Posiadam 2 205/55/16 z tyłu, z przodu mam 205/50/16 są to Uniroyal RaniSport 2, podobna opona specjalnie na mokrą nawierzchnie, ale to jest bajka, przy 120 km/h jak wjechałem w kałuże nie dużą, i dość płytką, przód mi za myszkował, że myślałem że wylecę z drogi, a tył przejechał tak jak jechał.

Na suchym asfalcie trzyma elegancko, na mokry jest jeszcze lepiej, nie miałem okazja jeździć na lepszych oponach :) więc szczerze polecam

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 04-05-2009, 23:10   

w colcie mam 195/45/16 wlasnie toyo proxes t1r jest to ich drugi sezon i podejrzewam ze chyba ostatni . opona trzyma sie nawierzchni jak glupia , natomiast jej scieralnosc jest rownie " mocna " jak ich trzymanie

natomiast w galancie - dla przypomnienia SE czyli na obnizonym zawiasie mam 215/40/17 oczywiscie rowniez toyo proxes t1r z tym, ze jest to ich pierwszy sezon, wrazenia jak z colta, trzymanie rowniez na b.wysokim poziomie, chyba najlepsza opona na jakiej jezdzilem.

widze w nich tylko jedno ale .
zarowno w colcie jak i galancie zbieznosc mam ustawiona dobrze, cisnienie w oponach rowniez dobre a opona ma "zadzierki" tuz na rancie opony , nie wiem jak to dokladnie opisac, trzeba poprostu zobaczyc, czemu tak jest, nie mam pojecia.

ale mowie, ja jak najbardziej polecam toyo, z tym, ze nastepna moja opona bedzie wlasnie uniroyal rainsport2 bo slyszalem o niej wiele pozytywnych oponii i chce miec porownanie z toyo :)

Baconsson 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant EA5W 2,5 V6
Wysłany: 05-05-2009, 11:28   

Czyli potwierdzają się moje obawy, że następca czyli T1-R zdziera się równie szybko :( ... Szkoda bo myślałem o ich ewentualnym zakupie w przyszłości. No ale póki co mam swoje BF Goodrich G-force Profiler, które zresztą mogę wszystkim polecić. G-Force Profiler - swoją drogą bieżnik prawie identyczny z Toyo. A tutaj chyba nastepca w twoim rozmiarze i ciut tańszy : Profiler 2

Pozdro

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Wysłany: 05-05-2009, 12:06   

o rany, Seir, ale masz glebę. Nie przeszkadza Ci ? ja przy normalnym juz kilka razy gruchnąłem zderzakiem w krawężnik.
Ja tam z letnich mam nokian nrvi i bardzo sobie cenię, zwłaszcza na mokrym.

Tak mimochodem - bardzo małe te opony masz, a i przy 195/55r15 prędkościomierz oszukuje Ci dodatkowo o ~4km/h przy 100km/h. Normalnie ok. 8-9km/h w górę, czyli Tobie aż 12/13km/h. Miej to na względzie, również masz oszukany przebyty dystans o tyle (przejeżdzasz mniej niż wskazuje)

seir 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-05-2009, 19:14   

Ooo, dobrze wiedzieć, to już wiem że większe oponki trzeba.

gleba nie przeszkadza, tylko się tak wydaje, ale fakt, krawężniki nie dla mnie - nie dojeżdżam kołami do nich :)

EDIT:
Sprawdziłem moje aktualne opony. Mam 195/60R15, czyli tak jak mówiliście. Problem w tym, że nie ma Toyo Proxes T1-R w tym rozmiarze :/

EDIT 2:
Biorę jednak:

http://www.oponeo.pl/dane...0r15_88_h.htmlx

Są tańsze i w moim rozmiarze :)

tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Wysłany: 11-05-2009, 09:58   

ja tez zamowilem toyo, ale 205/60R15... mam nadzieje ze sie sprawdza:)

seir 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-05-2009, 10:13   

Moje wrażenia:

- twardy bieżnik, dziwny dźwięk na dziurach
- rzuca bardzo na koleinach
- nawet ciche, ale bez rewelacji
- fajnie się trzymają, ale zawsze jeździłem na Firestone'ach itp. i było super też więc jest po prostu spoko :) - z TCL'em zachowują się super, nie piszczą

Nie wiem czemu od wymiany opon moje auto pachnie jak wieś :) Opony były pompowane azotem...
Ostatnio zmieniony przez seir 11-05-2009, 10:46, w całości zmieniany 1 raz  

tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Wysłany: 11-05-2009, 10:23   

coz, trudno, juz zamowione-na pewno beda lepsze niz stare zjezdzone dunlopy ;P

seir 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-05-2009, 19:50   

Ogólnie są bardzo dobre, będziesz zadowolony! :)

Odpowiedz do tematu