[C58A 1.8] pali a zaraz gaśnie.... |
Autor |
Wiadomość |
wilson [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2008, 11:46 [C58A 1.8] pali a zaraz gaśnie....
|
|
|
Panowie prosze o pomoc w zidentyfikowaniu problemu: posiadam Colta z 91r z motorkiem 1.8 Gti i w ostatnim czasie coś się podziało...zaczęło sie niewinnie- przerywał czasem na wolnych obrotach i podczas mocniejszego przyspieszania w pewnym momencie jakby go cos przyduszało ale zaraz zbierał sie spowrotem. z czasem było coraz gorzej gdyż przestał trzymać obroty i gasł na wolnych obrotach... w ostatnim czasie podczas jazdy zauważyłem dźwięki jak w maluchu gdy zapłon byl przestawiony i zaraz później skończyło sie rumakowanie. teraz wygląda to tak ze odpalam,pracuje chwilke na wolnych obrotach po czym sam gaśnie..odpalam-znowu to samo.natomiast gdy po odpaleniu dodam gaz,momentalnie gaśnie jakbym odcinał zapłon... mieszkam w nowym miejscu,nie mam znajomych a tym bardziej kasy na mechanika wiec proszę o pomysły,od czego zacząć?? |
|
|
|
 |
burst [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2008, 12:53
|
|
|
Nie wiem jak to wygląda w 1.8 ale w 1.5 identyczne objawy miałem jak padała optyka w aparacie zapłonowym. W moim przypadku wystarczyło polutować na nowo płytke z optyką aparatu, jak poszukasz na forum to gdzieś kiedyś był opis jak to zrobić. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24332 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 07-12-2008, 16:12
|
|
|
ECU |
|
|
|
 |
wilson [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2008, 20:19
|
|
|
http://moto.allegro.pl/it...owa_aparat.html czy chodzi o cos takiego?? nie rozumiem dokladnie. czyli szukac przyczyny w elektronice?? ktos podsunal mi pomysl ze to pompa paliwa... bardzo prosze o dokladniejsza diagnoze lub opis z gory dzieki. pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-12-2008, 22:18
|
|
|
wilson, ECU czyli komputer sterujący silnikiem. Czy CE Check Engine świeci się stale lub wcale? Zmieniłeś kondensatory w ECU? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
wilson [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2008, 13:28
|
|
|
ten komputer ktory umieszczony jest (przynajmniej u mnie)nad lewem tylnym nadkolem? szczerze nie zrobilem jeszcze nic konkretnego gdyż uslyszalem tyle teorii ilu "mechanikow" wysluchalem.... gdzie te kondensatory sie znajduja? CE zaswieca sie po zapaleniu silnika i po chwili gasnie. aha sprawdzalem akumulator na poczatek i okazalo sie ze jest totalnie juz zrypany.ma to znaczenie? gdyby mialo sprobowalem zapiac kablami rozruchowymi do innego samochodu i gdy go odpalilem i nadal byly spiete kablami to Colt przy delikatnym dodawaniu gazu skrobal sie wyzej na obroty ale krztusil sie no po chwili gasł... jestem zmuszony sam usunac ta usterke ale w elektronice jestem zielony wiec nie wiem jak dokladniej przedstawic moj problem.... |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21951 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 08-12-2008, 17:02
|
|
|
wilson napisał/a: | ten komputer ktory umieszczony jest (przynajmniej u mnie)nad lewem tylnym nadkolem? | Nie. Tem komputer, o którym mówimy znajduje się pod deską rozdzielczą na przednim prawym słupku (pasażera). wilson napisał/a: | gdzie te kondensatory sie znajduja? | W w/w komputerze. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24332 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 08-12-2008, 21:16
|
|
|
poczytaj moja strone WWW |
|
|
|
 |
wilson [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2008, 18:25
|
|
|
ECU wymontowane i rozkrecone.na pierwszy rzut oka widac jakby juz ktos cos przy tym cos grzebal.plytkanieco rozni sie od tej na zdjeciu ze stronki Krzyzaka. wyglada wogle jakby jeden z tych kondensatorow byl wymieniany. natomiast inny element wyglada na przepalony bo jest osmolony.ni wiem jak go opisac. tu jest zdjecie http://www.wrzuta.pl/obraz/q3DvFGnzVI/ecu_colt (spalony element to ten zaraz nad najwiekszym kondensatorem) co z tym zrobic?? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-12-2008, 20:15
|
|
|
Pisz do Bartek. Naprawia ECU. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
wilson [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2009, 21:12
|
|
|
dzieki panowie. okazalo sie ze to faktycznie kondensatory,wogle to juz ktos majstrował przy ECU. Bartek fachowo zadzialal i Colt smiga:) pozdrwiam |
|
|
|
 |
|