Tryb ECO i * |
Autor |
Wiadomość |
roko841
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 GLX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-04-2009, 09:24 Tryb ECO i *
|
|
|
jestem swiezym posiadaczem carismy 1.6. nie wiem za bardzo o co chodzi w przycisku klimy, chodzi mi o tryb ECO. dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
drd1812
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 1231 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 11-04-2009, 09:46
|
|
|
Cari w funkcji ECO sprężarka się włącza/wyłącza na przemian (oszczędzanie paliwa) w funkcji ze "śnieżką" pracuje non stop. |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 267 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 11-04-2009, 16:18
|
|
|
drd1812 napisał/a: | w funkcji ze "śnieżką" pracuje non stop |
No właśnie.. jak to jest ?? U mnie w pozycji ECO rzeczywiście pracuje naprzemian, a w pozycji ze śnieżką też się wyłącza tylko znacznie rzadziej i pracuje dłużej.. Poza tym zauważyłem, że coś nie kontaktuje w przycisku. Po włączeniu na ECO wszystko jest OK, lecz po ponownym wciśnięciu nie kontaktuje coś w przycisku i nieraz się świeci śnieżka, nieraz ECO a nieraz obydwa na raz ( poruszanie przyciskiem powoduje mruganie diod więc ewidentnie coś tam nie kontaktuje). Po naciśnięciu po raz trzeci wszystko się wyłącza jak trzeba. Czy to mruganie diod może mieć wpływ na pracę klimy czy to tylko "efekt wizualny" psuje ?? |
|
|
|
 |
drd1812
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 1231 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 12-04-2009, 18:19
|
|
|
jolly69 napisał/a: | Poza tym zauważyłem, że coś nie kontaktuje w przycisku. Po włączeniu na ECO wszystko jest OK, lecz po ponownym wciśnięciu nie kontaktuje coś w przycisku i nieraz się świeci śnieżka, nieraz ECO a nieraz obydwa na raz ( poruszanie przyciskiem powoduje mruganie diod więc ewidentnie coś tam nie kontaktuje). Po naciśnięciu po raz trzeci wszystko się wyłącza jak trzeba. Czy to mruganie diod może mieć wpływ na pracę klimy czy to tylko "efekt wizualny" psuje ?? |
Właściwie sam sobie odpowiedziałeś na swoje wątpliwości, sprawdź przycisk
To, że na "śnieżynce" w chwili obecnej pracuje dłużej i się wyłącza to zdrowy objaw obniża temperaturę i się wyłącza. Jak będzie cieplej trudniej będzie mu osiągnąć zadaną temperaturę i sprężarka nie będzie się tak wyłączać. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 16-04-2009, 11:37
|
|
|
Nawet na śnieżce się wyłączy - wtedy gdy wyczai iż na parowniku spadła temperatura do około 5°C bo groziło by to oblodzeniem |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 16-04-2009, 13:14
|
|
|
jolly69 napisał/a: | Czy to mruganie diod może mieć wpływ na pracę klimy czy to tylko "efekt wizualny" psuje ?? | Mi się wydaje że po prostu sam przełącznik nie styka jak piszesz, a klima raczej chodzi normalnie, ostatnio tak wojowałem z przełącznikiem halogenów |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-04-2009, 20:34
|
|
|
SHARK1979 napisał/a: | Mi się wydaje że po prostu sam przełącznik nie styka jak piszesz, a klima raczej chodzi normalnie |
sprawdziłem i rzeczywiście tak jest, klima chodzi normalnie tylko podświetlanie wariuje, teraz na każdym cyklu świeci się przeważnie ECO, ale poza tym wszystko jest ok. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 17-04-2009, 08:35
|
|
|
jolly69 napisał/a: | teraz na każdym cyklu świeci się przeważnie ECO |
tryb ECO włączasz i wyłączasz samemu .... podczas włączania klimy, włącza się ten tryb jaki był ustawiony podczas ostatniego używania klimy
... a przynajmniej tak mam w galu |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 17-04-2009, 09:54
|
|
|
jolly69 napisał/a: | teraz na każdym cyklu świeci się przeważnie ECO, ale poza tym wszystko jest ok. | w takim razie sprawdz styki bo widocznie ciągle ci się sykają i dlatego na każdym trybie ci się świeci eco
innego wytłumaczenia nie ma |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-04-2009, 21:21
|
|
|
będę niedługo demontował konsolę bo wkładam cb radio, to wymontuję ten przełącznik i zobaczę co tam się dzieje. Dla mnie najważniejsze było to , czy te spięcia mają jakiś wpływ na włączanie klimy a okazało się, że nie. Klima włącza się i wyłącza po kolei tak jak powinno być, tylko podświetlanie zwariowało. |
|
|
|
 |
mitring
Mitsumaniak

Auto: VW Passat AWX
|
Wysłany: 10-05-2009, 15:19
|
|
|
Mam identyczne objawy kolego jolly69 ;)
Powiedz mi proszę czy sprawdzałeś jaka temperatura jest na wyjściu ile st u mnie 8.7*C i nie wiem czy jest dobrze czy powinno być mniej |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-05-2009, 19:45
|
|
|
temperatury nie mierzyłem, ale byłem ostatnio w serwisie klimy na nabiciu i oni sprawdzali - powiedzieli, że wszystko jest ok. Jeździłem teraz przez kilka dosyć ciepłych dni, zrobiłem sporą trasę na klimie i muszę powiedzieć, ze na trybie eco i wentylatorze ustawionym na drugą pozycję jest dosyć chłodno ( nie zimno), mi to w zupełności wystarcza. A przyciskiem przestałem się przejmować, bo poza świeceniem wszystko inne działa OK. Zdejmowałem ostatnio konsolę, przycisku nie rokręcałem bo nie miałem czasu, ale po złożeniu konsoli nagle wszystko świeciło prawidłowo, po dwóch dniach znowu świeci się co chce. |
|
|
|
 |
kkriss
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 402 Skąd: Chotomów
|
Wysłany: 11-05-2009, 20:39
|
|
|
hej a jak się włącza i wyłącza tryb eco w klimie manualnej?
U mnie jest tak, że naciskam przycisk to świeci się tylko prostokącik pod śnieżynką, jak naciskam go raz jeszcze to wszystko gaśnie.
Jak to jest bo sam już nie wiem.
BTW: Obieg powietrza powinien być wewnętrzny czy zenętrzny, czy ogólnie nie ma to znaczenia i klima i tak powinna chodzić? |
_________________ Było: Lancer 1.5 92r., Carisma 2000r. [1.8 GDI ASB]., Galant 2.5 ASB 99r. kombi |
|
|
|
 |
|