Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tryb ECO i *
Autor Wiadomość
roko841 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 GLX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-04-2009, 09:24   Tryb ECO i *

jestem swiezym posiadaczem carismy 1.6. nie wiem za bardzo o co chodzi w przycisku klimy, chodzi mi o tryb ECO. dzieki za pomoc

drd1812 
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Wysłany: 11-04-2009, 09:46   

Cari w funkcji ECO sprężarka się włącza/wyłącza na przemian (oszczędzanie paliwa) w funkcji ze "śnieżką" pracuje non stop.

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Wysłany: 11-04-2009, 16:18   

drd1812 napisał/a:
w funkcji ze "śnieżką" pracuje non stop

No właśnie.. jak to jest ?? U mnie w pozycji ECO rzeczywiście pracuje naprzemian, a w pozycji ze śnieżką też się wyłącza tylko znacznie rzadziej i pracuje dłużej.. Poza tym zauważyłem, że coś nie kontaktuje w przycisku. Po włączeniu na ECO wszystko jest OK, lecz po ponownym wciśnięciu nie kontaktuje coś w przycisku i nieraz się świeci śnieżka, nieraz ECO a nieraz obydwa na raz ( poruszanie przyciskiem powoduje mruganie diod więc ewidentnie coś tam nie kontaktuje). Po naciśnięciu po raz trzeci wszystko się wyłącza jak trzeba. Czy to mruganie diod może mieć wpływ na pracę klimy czy to tylko "efekt wizualny" psuje ??

drd1812 
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Wysłany: 12-04-2009, 18:19   

jolly69 napisał/a:
Poza tym zauważyłem, że coś nie kontaktuje w przycisku. Po włączeniu na ECO wszystko jest OK, lecz po ponownym wciśnięciu nie kontaktuje coś w przycisku i nieraz się świeci śnieżka, nieraz ECO a nieraz obydwa na raz ( poruszanie przyciskiem powoduje mruganie diod więc ewidentnie coś tam nie kontaktuje). Po naciśnięciu po raz trzeci wszystko się wyłącza jak trzeba. Czy to mruganie diod może mieć wpływ na pracę klimy czy to tylko "efekt wizualny" psuje ??

Właściwie sam sobie odpowiedziałeś na swoje wątpliwości, sprawdź przycisk :)

To, że na "śnieżynce" w chwili obecnej pracuje dłużej i się wyłącza to zdrowy objaw :) obniża temperaturę i się wyłącza. Jak będzie cieplej trudniej będzie mu osiągnąć zadaną temperaturę i sprężarka nie będzie się tak wyłączać.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 16-04-2009, 11:37   

Nawet na śnieżce się wyłączy - wtedy gdy wyczai iż na parowniku spadła temperatura do około 5°C bo groziło by to oblodzeniem

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 16-04-2009, 13:14   

jolly69 napisał/a:
Czy to mruganie diod może mieć wpływ na pracę klimy czy to tylko "efekt wizualny" psuje ??
Mi się wydaje że po prostu sam przełącznik nie styka jak piszesz, a klima raczej chodzi normalnie, ostatnio tak wojowałem z przełącznikiem halogenów :shock:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

jolly69 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-04-2009, 20:34   

SHARK1979 napisał/a:
Mi się wydaje że po prostu sam przełącznik nie styka jak piszesz, a klima raczej chodzi normalnie

sprawdziłem i rzeczywiście tak jest, klima chodzi normalnie tylko podświetlanie wariuje, teraz na każdym cyklu świeci się przeważnie ECO, ale poza tym wszystko jest ok.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 17-04-2009, 08:35   

jolly69 napisał/a:
teraz na każdym cyklu świeci się przeważnie ECO

tryb ECO włączasz i wyłączasz samemu .... podczas włączania klimy, włącza się ten tryb jaki był ustawiony podczas ostatniego używania klimy
... a przynajmniej tak mam w galu :)

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 17-04-2009, 09:54   

jolly69 napisał/a:
teraz na każdym cyklu świeci się przeważnie ECO, ale poza tym wszystko jest ok.
w takim razie sprawdz styki bo widocznie ciągle ci się sykają i dlatego na każdym trybie ci się świeci eco
innego wytłumaczenia nie ma :P

jolly69 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-04-2009, 21:21   

będę niedługo demontował konsolę bo wkładam cb radio, to wymontuję ten przełącznik i zobaczę co tam się dzieje. Dla mnie najważniejsze było to , czy te spięcia mają jakiś wpływ na włączanie klimy a okazało się, że nie. Klima włącza się i wyłącza po kolei tak jak powinno być, tylko podświetlanie zwariowało.

mitring 
Mitsumaniak

Auto: VW Passat AWX
Wysłany: 10-05-2009, 15:19   

Mam identyczne objawy kolego jolly69 ;)
Powiedz mi proszę czy sprawdzałeś jaka temperatura jest na wyjściu ile st u mnie 8.7*C i nie wiem czy jest dobrze czy powinno być mniej :roll:

jolly69 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-05-2009, 19:45   

temperatury nie mierzyłem, ale byłem ostatnio w serwisie klimy na nabiciu i oni sprawdzali - powiedzieli, że wszystko jest ok. Jeździłem teraz przez kilka dosyć ciepłych dni, zrobiłem sporą trasę na klimie i muszę powiedzieć, ze na trybie eco i wentylatorze ustawionym na drugą pozycję jest dosyć chłodno ( nie zimno), mi to w zupełności wystarcza. A przyciskiem przestałem się przejmować, bo poza świeceniem wszystko inne działa OK. Zdejmowałem ostatnio konsolę, przycisku nie rokręcałem bo nie miałem czasu, ale po złożeniu konsoli nagle wszystko świeciło prawidłowo, po dwóch dniach znowu świeci się co chce.

kkriss 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Wysłany: 11-05-2009, 20:39   

hej a jak się włącza i wyłącza tryb eco w klimie manualnej?

U mnie jest tak, że naciskam przycisk to świeci się tylko prostokącik pod śnieżynką, jak naciskam go raz jeszcze to wszystko gaśnie.

Jak to jest bo sam już nie wiem.

BTW: Obieg powietrza powinien być wewnętrzny czy zenętrzny, czy ogólnie nie ma to znaczenia i klima i tak powinna chodzić?

Odpowiedz do tematu