Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: cns80
27-05-2008, 09:58
[MSS ALL] [HAMULCE] Klocki i tarcze
Autor Wiadomość
SZYNA 
Mitsumaniak
a nawet dwóch

Auto: Galant 2.0 (SS 1.6 - tatowy)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-09-2007, 10:18   [MSS ALL] [HAMULCE] Klocki i tarcze

Witam
Doczekałem się wymiany klocków hamulcowych w moim Miśku, rocznik 2001 - tak więc tarcze z przodu i z tyłu. Czy polecacie klocki jakiejś konkretnej firmy? Oryginalne czy zamienniki? Ile mogą takie kosztować no i może wie ktoś gdzie dostane takie najtaniej we Wrocławiu?
Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez cns80 02-03-2009, 14:15, w całości zmieniany 2 razy  

radgol
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 13:32   Re: Klocki hamulcowe do MSS

SZYNA napisał/a:
Witam
Doczekałem się wymiany klocków hamulcowych w moim Miśku, rocznik 2001 - tak więc tarcze z przodu i z tyłu. Czy polecacie klocki jakiejś konkretnej firmy? Oryginalne czy zamienniki? Ile mogą takie kosztować no i może wie ktoś gdzie dostane takie najtaniej we Wrocławiu?
Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Ja już po raz drugi założyłem Ferodo, troche miękki z czym wiąże się częste czyszczenie felg z czarnego proszku ale hamują wyśmienicie. Kupiłem je od człowieka z allegro za 100 z groszami. Typ pasujących klocków i mniej więcej cene możesz namierzyć np w sklepie internetowym intercars.com.pl

edit

klocki kupiłem u tego gościa:
http://allegro.pl/show_us...php?uid=4421198

edit 2

czy klocki z tyłu masz na pewno do wymiany?

SZYNA 
Mitsumaniak
a nawet dwóch

Auto: Galant 2.0 (SS 1.6 - tatowy)
Wysłany: 03-09-2007, 13:56   

no właśnie na pewno tył bo zaczęły mi piszczeć, nie wiem jak przód ale zrobię całość przy okazji, tak zawsze robiłem bo wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 14:33   

Ja niedawno wymieniałem komplet klocków - założyłem komplet firmy Woking:
- przód 120 zł
- tył 90 zł
Jak na razie wrażenia jak najbardziej pozytywne i nie brudzą tak bardzo felg.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 27-05-2008, 08:46   

Ja jestem świeżo po wymianie klocków i tarcz.
Przód:
- klocki Bosch 133 zł
- tarcze Bosch 253 zł
Tył:
- klocki Bosch 106 zł
- tarcze Bosch 167 zł
Na razie wrażenia pozytywne.

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 29-05-2008, 23:55   

Ja też polecam tarcze Boscha. Co do klocków to miałem TRW (Lucas) a terza mam ferodo i faktycznie brudzą dość mocno - alem miniej niszczą tarczę i lepiej hamują niż coś twardego.

slawekw_79
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2008, 11:34   

jako stary specjalista od hamulców polecam tarcze Brembo i klocki ATE (w ogóle nie brudzą)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 02-06-2008, 08:04   

slawekw_79 napisał/a:
jako stary specjalista od hamulców polecam tarcze Brembo i klocki ATE (w ogóle nie brudzą)
I nie hamują ;) Byłem w 99% przekonany że kupię to o czym piszesz, ale mój dobry znajomy pokazał mi kto produkuje ATE i zrezygnowałem. Podobno strasznie się zepsuły, a ja nie bardzo chcę się o tym przekonać na własnej skórze :) . Co do brembo to wiem że to rewelacja, ale już nie chciałem mieszać i założyłem komplet BOscha, co do którego nie miałem przekonania, a okazuje się że hamuje bardzo skutecznie.

slawekw_79
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2008, 19:48   

łej no to wtopiłem :(

djandrew
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2008, 15:41   

cns80 napisał/a:
I nie hamują ;) Byłem w 99% przekonany że kupię to o czym piszesz, ale mój dobry znajomy pokazał mi kto produkuje ATE i zrezygnowałem. Podobno strasznie się zepsuły, a ja nie bardzo chcę się o tym przekonać na własnej skórze :)

Tu się nie zgodzę. Ja w styczniu wymieniałem klocki i tarcze z przodu. Założyłem komplet ATE i uważam, że są dobre. Wiadomo jak się jeździ po stolicy i czasem hamuje i nigdy mnie nie zawiodły :) No chyba, że się "głaszcze" hamulec i ledwo co go wciska to wtedy wiadomo jak jest i nawet najlepsze klocki czy tarcze nie pomogą...

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 03-06-2008, 19:47   

Ja raczej mówię że przy częstych i bardzo ostrych hamowaniach szybko się przegrzewają i tracą skuteczność. Ja potrzebowałem hamulce, które na autostradzie wyhamują samochód z pełnym obciążeniem ze 180 do 0 i się nie przegotują. Dlatego czeka mnie też wymiana płynu, bo ten ma już 5 lat :(

axel34 
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1,9 did `03
Wysłany: 03-06-2010, 21:53   

witam wszystkich ! mam pytanie : otóż zbliza sie czas wymiany tylnych hamulców w moim MSS `03 , i znalazłem oferte na taki komplet : tarcze nishioka i klocki akebono. podobno czesci japońskie z górnej półki. czy ktoś używał takiej kombinacji? proszę o jakieś opinie a może i inne prpozycje. dziękuję.

Lukaso 
Mitsumaniak

Auto: był Lancer 1.8 LPG SB
Wysłany: 07-06-2010, 18:23   

axel34 napisał/a:
witam wszystkich ! mam pytanie : otóż zbliza sie czas wymiany tylnych hamulców w moim MSS `03 , i znalazłem oferte na taki komplet : tarcze nishioka i klocki akebono. podobno czesci japońskie z górnej półki. czy ktoś używał takiej kombinacji? proszę o jakieś opinie a może i inne prpozycje. dziękuję.

Ja bym uważał na te marki no chyba, że ktoś to ma i potwierdzi (aczkolwiek jak wybrał to powie że OK). Osobiście chciałem wymieniałem kpl na wszystkie koła nie chcąc przepłacać wybrałem tarcze Mikoda a klocki TRW Lukas. Na razie nie zauważyłem od pół roku złych objawów.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 08-06-2010, 07:39   

klocki Akebono osobiście wkładałem i są świetne - hamują lepiej niż osławione ferodo premier i nie piszczą, hamują też lepiej od TRW i Kashiyamy (wszystkie testowane w jednym aucie)
tarcz nishioka nie znam, więc się nie wypowiadam

arrmi 
Forumowicz

Auto: MSS 1,6i + gaz sekw.
Wysłany: 18-06-2010, 22:21   

Ciekawe na ile te Akebono wystarczają. Coś za coś. Dobrze hamują ale szybciej się zużywają. Kwestia tylko, ile kto jeździ.

Odpowiedz do tematu